Covid-ul a escaladat violența armată din liceele americane, spun cercetătorii

„Tsunami” de nenorociri: împușcăturile în școli din SUA cresc pe fondul stresului pandemic

Recent, un fost elev, în vârstă de 19 ani, a fost împușcat și ucis după un meci de baschet la liceu în Beloit, Wisconsin. La scurt timp după aceea, o împușcătură în fața liceului Chaparral din Las Vegas a avut drept urmare internarea în spital a trei adolescenți.

A doua zi, cinci adolescente au fost împușcate și rănite în fața liceului Rufus King din Milwaukee. Tot atunci, un student a fost ucis și un altul împușcat în fața South Education Center din Minneapolis, singurul dintre aceste cazuri în care suspecții au fost arestați. Doi elevi ai respectivei școli au fost acuzați.

Apar semne că stresul și provocările pandemiei au agravat cazurile de violență armată în școlile americane. Cercetătorii care studiază fenomenul sunt îngrijorați că situația se va agrava încă și mai mult.

Campusurile au fost deja locul a 141 de scene de violență armată, până acum, în anul școlar 2021-22 – mai multe decât în orice moment din deceniul precedent, potrivit organizației Everytown for Gun Safety.

Problemele care au precedat pandemia – cum ar fi inegalitatea și resursele inadecvate – s-au agravat chiar dacă criza covid a introdus noi probleme, cum ar fi crearea unui stres atât de mare încât jumătate dintre profesori au spus că doresc să demisioneze de la locul de muncă sau să se pensioneze anticipat, potrivit sondajelor recente realizate de National Education Association.

Copiii intră într-un sistem care a fost masiv slăbit”, a spus Ron Avi Astor, expert în violența școlară la UCLA. „Vom vedea o varietate de forme diferite de violență cu arme și violență în general. Ne aflăm într-o situație care se va înrăutăți.

Astor a spus că există o mulțime de factori în spatele violenței școlare, printre care pandemia, creșterea violenței generale în comunitate și defectele structurilor familiale. Toate acestea au creat un „tsunami al problemelor de sănătate psihică” în școli, a spus el. Iar problemele cresc pe măsură ce profesorii și administratorii sunt nepregătiți pentru a le face față, fie din cauza epuizării, a lipsei de personal sau a bolilor.

Problema nu este neapărat prea puțină finanțare, a spus Astor, ci capitalul uman lipsă – profesori, specialiști și personal care ar putea ajuta la abordarea crizei violenței.

Prea multe arme, prea puțină rutină

Katherine Schweit, fost agent special al FBI, autoarea cărții „Stop the Killing” (Opriți uciderile) publicată anul trecut, a spus că un alt factor cheie în cazurile de violență a fost programul neregulat al părinților în pandemie. Acest fapt înseamnă mai puțină supraveghere și rutine mai puțin previzibile pentru elevi, ceea ce face și mai dificil pentru părinți, profesori și alții să vadă semne ale degenerării psihice ale copiilor.

Unul dintre aspectele pe care ne concentrăm atunci când vorbim despre prevenirea împușcăturilor… este ceea ce este diferit în rutina cuiva care ne-ar putea indica faptul că această persoană se află pe o traiectorie spre violență”, a spus ea. „Dar cine are o rutină în zilele acestea? Nimeni.”

Disponibilitatea armelor este un alt factor, potrivit lui Jillian Peterson, profesor de criminologie la Universitatea Hamline și co-creator al centrului de cercetare Violence Project. Anul trecut s-au înregistrat vânzări lunare constante de arme, deși numărul achizițiilor a început să scadă. Peterson a spus că mult prea multe dintre aceste arme nu sunt securizate în case, iar adolescenții nesupravegheați au acces la ele.

Pandemia”, a adăugat Peterson, „ne-a arătat că școlile sunt mult mai mult decât școli. Ele ne țin împreună societatea și ne țin copiii împreună în multe feluri, de la sănătatea psihică, la cea fizică și la securitatea alimentară. Dar am pierdut toate acestea.”

Citiți și:
Efectele măsurilor anti-covid. Experții anticipează o pandemie de tulburări psiho-mentale în rândul tinerilor. În România pare a fi început deja
Franţa, alarmant: O treime dintre tinerii sub 24 de ani au avut recent gânduri de sinucidere
Ce spune știința despre pandemie și nu se spune la televizor

 

yogaesoteric
9 aprilie 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More