JO 2022: Bun venit în buncărele sanitare de la Jocurile Olimpice din China

Hotelurile destinate participanților la Jocurile Olimpice de la Beijing, anturajului lor și presei au arătat ca niște fortărețe a căror misiune era să împiedice virusul să pătrundă în perioada 4-20 februarie, când s-au desfășurat competițiile sportive. Un jurnalist elvețian a descris pentru Le Matin primul contact cu „Alcatrazul sanitar” de la JO din China. Redăm textul respectiv în continuare.

Călătoria din Elveția a fost lungă și periculoasă. Formulare de completat, coduri QR și un test PCR oral și nazal, venit ca cireașa de pe tort. Mențiune specială pentru acest băț lung presat până la creier, după un „An Nou Fericit”, pronunțat chiar înainte de „călăul” zilei. Pentru a relaxa atmosfera.

A ajunge la Beijing și a intra în bula sanitară a fost primul test olimpic. La olimpiade se face totul pentru ca bula ermetică să nu se spargă. Iar hotelurile s-au transformat în adevărate fortărețe. Aici este „Alcatrazul sanitar”.

În centrul orașului Yanqing – zonă aflată la aproximativ două ore cu autobuzul de la gara cu același nume – care va găzdui în special evenimentele de schi, uriașul spațiu de cazare rezervat jurnaliștilor de specialitate este baricadat pe toate părțile. O mașină de poliție este parcată în fața intrării pentru a descuraja orice „evadare”, iar personalul, deghizat în cosmonauți, ia în primire mai întâi valizele noastre. În „Zona Dezinfectare Bagaje”, valizele sunt stropite cu generozitate cu gel hidroalcoolic.

În holul hotelului, un robot „dezinfectator” preia controlul și rătăcește, răspândindu-și spray-ul anti-covid prin cele patru antene ale sale fără să țină cont de oamenii din jur. Apoi este necesar să ai răbdare la check-in, între bariera lingvistică, plexiglas de protecție și mască sanitară dublă (țesătură și plastic) pentru recepționeri.

După 24 de ore de călătorie, senzația pe care o ai când în sfârșit îți scoți masca imediat ce intri în cameră e probabil la fel cu aceea de a câștiga o medalie olimpică. Dar nu toți au fost atât de norocoși. Snowboarderul elvețian Nicolas Huber a fost testat pozitiv și a fost dus la o ambulanță care se îndrepta către „hotelul de izolare”.

Acolo, încuiat într-o cameră, a trăit cu umor interacțiunile sale cu personalul de îngrijire făcute mai mult sau mai puțin posibile datorită unei aplicații de traducere. Obosit de atâta tehnologie, bărbatul din Zurich s-a gândit că va ajunge la spital atunci când o confuzie între cererea lui de „cafea” a fost interpretată printr-o „tuse” de către gardianul său apropiat, complet panicat. Elvețianul a reușit în sfârșit să iasă din izolare după două zile grație a două teste negative prezentate într-o singură zi.

În hotelul nostru, un fotograf francez, a cărui valoare a substanței din testul de la aeroport a fost considerată prea mare de autoritățile chineze, a fost plasat în izolare la sosire. El a reușit totuși să scape din „închisoarea sanitară” rezervată persoanelor care au fost testate pozitiv la aeroport. Dar cazul lui, considerat neclar, l-a forțat să se izoleze în dormitor. Așa am înțeles misiunea de supraveghere a acestei persoane deghizate în „Minion” care ne-a întâmpinat, dimineața și seara, la capătul coridorului.

Măsurile sanitare sunt drastice: fiecare buton de lift este plastificat, este necesar să se evite interacțiunile cu personalul prezent în număr mare, iar robotul anti-covid se strecoară fără încetare pe coridoarele hotelului. Este dotat cu un atomizor care dezinfectează absolut toate materialele și suprafețele imaginabile – l-am prins pe unul dintre ei dezinfectând covoare și plante, pentru a nu lăsa nicio șansă ca virusul să pătrundă la Jocurile Olimpice.

Aici, restaurantul nu face excepție de la regula strictă „zero covid”: toată lumea se așează într-o cutie din plexiglas, și un cârlig aflat la fiecare masă le permite să-și atârne masca FFP2 pentru a evita să o înmoaie în gem.

Totuși, croissantele de dimineață de la micul dejun se obțin doar după trecerea zilnică a testului PCR. Iar ca să te îndrepți spre evenimentele din cadrul JO, este necesar să treci printr-un adevărat labirint de securitate. Un terminal scanează din nou dacă au fost efectuate testul PCR și măsurarea temperaturii de dimineață. Apoi, se trece printr-o poartă de securitate asemănătoare cu cea de la aeroport, iar abia după aceea te poți îndrepta către autobuz.

Poarta cetății se deschide după ce agenții de securitate ies, înghețați, din ghereta lor. Termometrul arată până la -20 de grade noaptea, iar vântul face ca temperatura resimțită să fie chiar și mai rece. Dar aici, mai presus de toate, valoarea de 37,3° este în gândurile tuturor: este sinonimă cu izolarea. Rămâne doar să sperăm că terminalul de la intrarea în hotel nu afișează roșu la întoarcere.

Citiți și:
Autoritățile chineze ucid animalele de companie deținute de pacienții covid carantinați
Mărturia unui jurnalist italian ținut în „închisoarea covid” din China. 40 de zile de izolare pentru un asimptomatic
Cum se fabrică o pandemie: Testarea oamenilor pentru detectarea oricărei tulpini de coronavirus, nu special pentru covid-19

 

yogaesoteric
9 aprilie 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More