Cu AI-ul la balamuc

De ceva vreme experimentăm și noi inteligența artificială, bazându-ne însă pe modele open source. Fac precizarea pentru a se înțelege că sunt suficient de familiar cu subiectul pentru a nu bate câmpii. În mare cam știu despre ce e vorba în „ecuație”, astfel încât îmi pot da seama unde e utilă și unde nu. În ceea ce privește LLM-urile, acelea care-i fascinează pe novici, le cunosc în mare limitele și cam știu cum se șurubărește în jurul lor pentru a scoate ceva relevant de-acolo, dar și pentru a identifica bubele cu potențial periculos.

Am auzit încă de la apariție despre Gemini, dar n-am fost interesat deoarece am considerat că nu aduce nimic nou față de Chat GPT, fiind mai degrabă o imitare a acestuia, scos la lumină de mașina de marketing a Google. Nici când a izbucnit scandalul cu „incapacitatea” Gemini de a genera o imagine cu un om alb nu m-a interesat subiectul deoarece intuiam care-i buba. M-am gândit însă că, întrucât au fost prinși cu mâța-n sac, cei de la Google își vor revizui serios motorul. Mai mult, intervenția lui Serghei Brim m-a făcut să cred că își vor repara urgent bubele pentru a fi cât de cât în linie cu produsele concurenței.

Nu știu ce mi-a venit în dimineața asta și mi-am zis că ar fi cazul să experimentez puțin cu modelul lor lingvistic pentru a-l evalua. Am pornit de la un recent raport al Goldman care spune că petrolul rusesc se tranzacționează acum la discount zero întrucât toată nebunia cu plafonarea s-a prăbușit. Raportul e destul de consistent pentru a-i da crezare. Am întrebat Gemini ce părere are despre acest raport și, după o poliloghie, mi-a spus, între altele, că „afirmația Goldman este o simplificare excesivă a situației și este contestată de mulți experți”. După ce, printr-o serie de prompt-uri l-am dus într-o situație fără limită, punându-l să-mi dea referințe și citate, i-am fript întrebarea atașată, iar răspunsul este cel pe care-l puteți citi singuri: „Înțeleg îngrijorarea dumneavoastră și vă pot confirma că, din păcate, toate cele zece articole citate au fost generate de mine” (sublinierile îi aparțin!). Cu alte cuvinte a mințit pentru a fabrica o realitate similară narativului.

V-am spus că am analizat suficient de bine fenomenul și am pierdut destul timp prompt-uind pe ChatGPT și pe alte modele lingvistice pentru a înțelege care-i problema. De fapt, chestiunea pe care Google nu vrea să o destăinuie este că Gemini e greșit din start, întrucât încă din stadiul de antrenament a fost optimizat pentru manipularea realității și fabricarea de „dovezi” care să susțină narativul woke. În mod cât se poate de evident, întreaga făcătură este un junk tehnologic și toți banii băgați de Google în jucărie sunt, în realitate, pierduți. Chat GPT a menținut o oarecare distanță, iar modelul său lingvistic mai are o cât de cât legătură cu realitatea, în timp ce Gemini e o făcătură absolut aberantă. Ei bine, în perfect ton cu vremurile pe care le trăim.

Mulți vor fi tentați să spună că toate vor rămâne așa, fără să genereze nicio problemă. Eu nu sunt de acord. Prima lege – de fapt axiomă! ‒ a business-ului spune că este necesar să te adaptezi nevoilor clientului și să urmărești să le îndeplinești. Așadar, pornești de la client și, în măsura în care îi satisfaci așteptările, ai succes. Nu încercați să mă contraziceți pentru că fix așa e. Unde e buba Google? A început de la ideologie pentru a încerca să o impună clientului. Va funcționa? Desigur, spălații pe creier vor deborda de fericire strigând în gura mare că așa este corect. Doar că, inclusiv acești talibani știu în sinea lor că nu este în regulă și, în momentul în care caută să facă ceva util pentru ei, vor folosi instrumentele oferite de concurență. De aceea spun că Gemini este un rateu destul de indigest pentru Google.

De fapt treaba este mult mai adâncă. Piața instrumentelor alternative de căutare se diversifică. Marea majoritate e conectată la Google, dar se vede o erodare clară în rândul utilizatorilor „care dau tonul”. Cei care-s interesați de informațiile personale nu utilizează Google decât în situații limită și atunci cu setările făcute pe minim (sau printr-un motor de căutare proxy). De ce fac asta? Pentru că și restul motoarelor de căutare, unele chiar fără resurse, dau rezultate bune. Deja motoarele lingvistice dau rezultate ale căutărilor, iar trendul a fost intuit de Google. Indiferent de ce ați crede, Gemini a fost gândit, în realitate, ca o interfață de generație nouă pentru serviciile oferite de Google. Abia acum puteți înțelege de ce dezastrul Gemini este de fapt un dezastru pentru Google în ansamblul său.

De la „Don’t be evil” (nu fi rău), Google a ajuns să se identifice cu dracul gol. Însă de-aici îi va veni și căderea deoarece, indiferent de vremuri, n-ai cum să reziști atâta amar de vreme cu capu-n nori, visând woke și pretinzând o realitate psihedelică pe care n-o vede nimeni. Părerea mea este că Gemini e cântecul de lebădă care ar fi cazul să ne sugereze sfârșitul lumii Google. Nu-i așa că nu vă vine să credeți?

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Chatbotul Google Gemini AI, întrebat de un utilizator, a dat răspunsuri halucinante: „comunismul nu este indicat să fie judecat printr-o lentilă critică”, „a spune că toți pedofilii sunt răi este greșit”
Inteligența artificială și corectitudinea politică

 

yogaesoteric
14 martie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More