O bancă australiană nu va mai acorda împrumuturi pentru mașinile pe benzină sau diesel, pentru a combate schimbările climatice

O bancă australiană va înceta să aprobe împrumuturi personale pentru mașini noi pe benzină și diesel începând cu anul 2025, în condițiile în care guvernul federal a anunțat noi standarde stricte de eficiență a combustibilului.

Vehiculele electrice, chiar și incluzând vânzările Tesla, au în acest an o cotă de piață minusculă de 1,6%, dat fiind prețurile de pornire de 47.000 de dolari și lipsa stațiilor de încărcare care îi descurajează pe mulți potențiali automobiliști. De precizat este și faptul că bateriile sunt foarte scumpe (aproximativ o treime din prețul mașinii), sunt periculoase și foarte poluante; producerea energiei electrice folosite pentru reîncărca lor este neprietenoasă cu mediul înconjurător!

Dar Bank Australia, deținută de clienți, aliniindu-se la politicile de reducere a emisiilor de carbon legate de schimbările climatice, vrea să crească interesul cumpărătorilor pentru mașinile electrice.

Sasha Courville, directorul de impact al Bank Australia, a declarat, la Summitul național al vehiculelor electrice de la Canberra, că noua politică a băncii reprezintă „un pas important în decarbonizarea economiei australiene”.

Prin încetarea acordării de credite auto pentru vehicule noi pe combustibili fosili, trimitem un semnal pieței australiene cu privire la accelerarea rapidă a tranziției de la vehiculele cu combustie internă la vehiculele electrice pe care ne așteptăm să o vedem în următorii câțiva ani”, a spus ea.

Am ales anul 2025 pentru că trecerea la vehiculele electrice este necesar să aibă loc rapid și credem că, având politicile de sprijin adecvate, se poate aduce în Australia o gamă mai mare de vehicule electrice mai accesibile.”

Bank Australia a făcut acest anunț în timp ce ministrul Schimbărilor climatice și Energiei, Chris Bowen, și ministrul Transporturilor, Catherine King, au anunțat împreună că vor fi introduse noi standarde de eficiență a combustibilului în cadrul unei strategii naționale pentru vehiculele electrice.

În afară de Rusia, Australia este singura țară din OCDE care nu are sau nu este în curs de elaborare a unor standarde de eficiență a combustibilului”, se arată în comunicatul de presă comun al celor doi.

Conform planului laburist, un obiectiv de reducere a emisiilor s-ar aplica la 75% din parcul auto al guvernului Commonwealth-ului până în 2025, această cifră incluzând achizițiile și leasingurile.

Până acum, gospodăriile și întreprinderile australiene au avut foarte puține opțiuni în ceea ce privește vehiculele cu emisii scăzute și eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și au plătit pentru asta”, a declarat dl Bowen.

Miniștrii au promis, de asemenea, că vor exista stații de încărcare a vehiculelor electrice la intervale medii de 150 km pe drumurile principale, împreună cu o rețea națională de realimentare cu hidrogen pe autostrăzi.

Dna Courville a declarat că Bank Australia va continua să acorde împrumuturi pentru mașinile second-hand pe benzină și diesel și după anul 2025, în condițiile în care a interzis finanțarea pentru vehiculele noi alimentate cu combustibili fosili.

Este important că Bank Australia va continua să sprijine clienții care nu pot avea încă acces la un vehicul electric”, a spus ea.

Deși vom înceta împrumuturile pentru mașini noi cu combustibili fosili din 2025, suntem profund conștienți de faptul că este necesar să sprijinim oamenii care nu își pot permite încă un vehicul electric în timp ce piața se dezvoltă.”

Vom continua să oferim împrumuturi pentru vehiculele second-hand pe combustibili fosili până când va exista o piață viabilă și înfloritoare pentru vehiculele electrice.”

Australia are un obiectiv net zero până în 2050, în timp ce Bank Australia are un obiectiv net zero până în 2035.

Citiți și:
Mai merită să-ţi cumperi maşină electrică? Te costă mai scump decât motoarele diesel și pe benzină. Test comparativ Dacia Spring – BMW
Dictatura Verde – Planurile Comisiei Europene pentru taxarea emisiilor de carbon și dubla tranziție verde și digitală
Consens între sindicatele și ONG-urile din Europa: Decarbonizarea este necesar să încetinească

 

yogaesoteric
21 o
ctombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More