Cum iau austriecii zahărul de calitate superioară din România și ne vând unul inferior. Profitul ajunge la Viena

Gândul dezvăluie, într-o anchetă publicată la data de 10 decembrie, „filiera” prin care zahărul produs în țara noastră face profit în Austria. Austriecii de la Agrana, dețin monopol pe piața zahărului din România.

Dacă România, potrivit oficialilor austrieci, este o țară atât de neatractivă pentru imigranți, de ce rămâne o țară atât de atractivă pentru investitorii austrieci? O anchetă publicată în exclusivitate de ziarul Gândul arată că Austria, aflată pe locul al doilea în topul investitorilor străini din România, derulează afaceri importante în domenii precum cel bancar, petrolier, energetic sau alimentar.

Una dintre marile companii austriece care fac afaceri în România este Agrana Zucker A.G. Potrivit surselor consultate de Gândul, compania ar fi pus în practică o schemă prin care zahărul din România face profit în Austria, ajunge la firma-mamă și, de acolo, este vândut în alte țări, inclusiv în România. Și așa mănâncă românii zahăr Coronița sau Mărgăritar din UE și din afara UE.

În 1998, compania Agrana Zucker A.G. a început investiţii masive în industria zahărului şi amidonului, cumpărând S.C. Danubiana Roman S.A., S.C. Zahărul S.A. Buzău, S.C. Beta Țăndărei S.A. Compania austriacă deţine acum o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău, dar și o fabrică de amidon în Ţăndărei, preluată de grupul Agrana în 2001, mai scrie Gândul.

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, fabricile de zahăr au optat, în 2005, pentru ,,o administrare și un management mai eficient”, și așa a fost înființată compania Agrana România. În 2018, Agrana România S.A. devine Agrana România S.R.L., firmă care a preluat managementul fabricilor de zahăr deținute de Agrana Zucker A.G.

Agrana România are un capital social de 80.919.033,80 RON, divizat în 809.190.338 acţiuni și a lucrat cu 342 de salariaţi în 2020, faţă de 396 în 2019. În 2021 cifra de afaceri a Agrana România a fost de 675.517.983 RON și, așa cum afirmă reprezentanții companiei, peste 100.000 de tone de zahăr sunt produse anual în țara noastră.

Zahărul produs în România pleacă spre alte zări

Activitatea principală a companiei Agrana România este producerea de zahăr, atât din zahăr brut importat, cât și din sfeclă de zahăr. Cu toate că Agrana produce în România zahăr din sfeclă de zahăr, pe piața din România se vând Zahăr Coronița și Zahăr Mărgăritar, produs din trestie de zahăr, din țări terțe UE, spun surse pentru Gândul.

Aceleași surse dezvăluie și mecanismul prin care zahărul produs în România pleacă spre alte zări, iar românii cumpără, la raft, doar zahăr originar din UE și din afara UE. Chiar pe punga de zahăr Coronița este specificat acest detaliu. Alimentul din magazinele din România ar fi, de fapt, zahăr importat din Mauritius sau din alte țări din afara UE, în timp ce zahărul produs în țara noastră, din sfeclă de zahăr, ar ajunge la firma mamă din Austria și, ulterior, este exportat către alte destinații.

,,Este lesne de înțeles cum funcționează mecanismul: producția de zahăr din România ajunge la firma-mamă în Austria și, de acolo, pe piețe mult mai atractive. Pentru România, firma austriacă importă zahăr din Mauritius sau alte țări non-UE. În astfel de condiții, ne lăsăm păcăliți că avem la raft produs din sfeclă de zahăr românească”, avertizează sursele anchetei.

Potrivit ziarului, Agrana România are și o serie de procese cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-una dintre spețe, Curtea de Apel fixând un nou termen pentru 16 ianuarie 2023. Obiectul dosarului îl reprezintă o contestaţie a unui act administrativ fiscal din noiembrie 2021, în cauză fiind mai multe amânări până acum.

,,Profitul realizat de Agrana îl încasează în Viena, ca să nu plătească taxe și impozite aici”

Aceleași surse afirmă că există un alt mare semn de întrebare referitor la profitul raportat de Agrana România, un an fiind pe plus, unul pe minus. O astfel de abordare este explicată prin faptul că Agrana nu ar vrea să plătească taxe și impozite statului român, profitul fiind încasat – prin intermediul unui trader ,,care este tot compania lor” – tot în Austria.

,,Dacă ne uităm pe cifrele Agrana, o să observăm că într-un an fac profit, iar în alt an au foarte mare pierdere. Practic, în anul în care înregistrează o foarte mare pierdere, de obicei, producția este vândută toată în Austria. Pe nicio pungă de la noi, din România, nu scrie produs în România, la Roman, ci produs la Viena. Ei își vând pe hârtie producția, afară. Marfa nu pleacă din România. O parte o bagă în supermarketuri, o parte o fac bio și o trimit în Austria. Nouă, de fapt, pe piața noastră, un trader din Viena, care e tot compania lor, vine și ne vinde marfă. Practic, profitul realizat îl încasează în Viena, ca să nu plătească taxe și impozite aici. Aici fac, în teorie, pierdere. Fac profit un an da, unul nu, dar dacă ne uităm pe ultimii 10 ani, e clar că pierderea a fost mai mare decât profitul. Marfa este produsă aici, dar compania nu declară profit statului român. Dacă declară anul acesta, la anul îl ia înapoi. Și asta doar pentru a nu plăti 16% pe profit. Pe orice pungă de la raft scrie «Fabricat în UE și non-UE». Ar fi firesc să scrie «Fabricat în România». Este singurul produs din țară care are acest mesaj pe el, iar OPC-ul nu ia măsuri din cauza ambasadei Austriei”, susțin sursele anchetei.

Citiți și:
Fabrica de zahăr de la Luduș, salvată pe ultima sută de metri de un grup de fermieri patrioți: „Suntem pe un făgaș bun și fabrica din Luduș va fi repusă pe poziții”
7 motive ca să renunţi la zahăr chiar de azi. Ce să faci ca să nu îi simţi lipsa

 

yogaesoteric
14 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More