Cum să trăiești până la o vârstă biblică? Un învățător de yoga trecut de 100 de ani a dezvăluit secretul

 

Să fii vechi ca o piatră și absolut neobosit de viață: învățătorul indian de yoga Swami Yogananda, care a trăit 104 ani, a găsit în sucul de portocale, germenii de grâu și yoga elixirul tinereții.

Cum să trăim până la o sută de ani? – „Nu preparați mâncarea! Doar crudă…”

Treziți-vă la ora 2 a.m., beți de patru ori pe zi un pahar de suc proaspăt de portocale, evitați mâncarea „normală” (gătită), iar exercițiile zilnice de yoga vă vor ajuta să vă mențineți sănătatea, puritatea conștiinței și, în cele din urmă, să trăiți mult timp.

Swami Yogananda s-a născut în 1909 și la vârsta de 101 ani, cu 4 ani înainte de a părăsi planul fizic, era încă într-o formă excelentă.

În anul 2010, Swami Yogananda a vizitat Germania pentru a le împărtăși din experiența sa aspiranţilor din școlile locale de yoga.

Micul bătrân de la Rishikesh, cu o barbă ciufulită și cu mâini subțiri precum chibriturile, i-a făcut pe occidentali să se îndoiască la un moment dat de realitatea datei nașterii sale. S-a născut în anul 1909? Cine nu vede cu proprii săi ochi cum Swami aruncă ambele picioare peste cap și în același timp zâmbește modest, poate crede că totul e doar o poveste gen Bollywood.

Swami a fost un yoghin ca la carte, ca aceia care sunt descriși în vechile cronici, nu un fel de gimnast-contorsionist cum vezi adesea în ziua de azi. La vârsta de 101 ani, când a fost realizat filmul de mai sus, Swami nu avea nevoie de ochelari, de aparat auditiv și în niciun caz nu avea nevoie de ajutor pentru a se deplasa.

Iată în ce consta ritualul său zilnic:

După cel puțin șapte ore de somn, Swami se trezea la ora 2 a.m.
„Mersul la toaletă este pur și simplu obligatoriu”, spune yoghinul. „Cel care, după somn, nu «poate», este bolnav”.
După aceea urmează curățarea dinților. La yoghin, la vârsta de 101 ani toți cei 32 de dinți erau încă la locul lor! Și aceasta s-a datorat nu periuțelor de dinți cu motoraș, ci ramurilor de copac neem, cu care hindușii își curăţă dinții de mii de ani.
După igiena gurii, Swami bea un pahar de apă caldă cu lămâie și petrecea o oră în meditație, așa cum o făcea de 50 de ani.
La trezire, yoghinul își masa singur toate părțile trupului. De cinci sute de ori el netezea brațele și picioarele de jos în sus, masa gâtul și pielea capului. „De aceea eu nu am riduri”, zâmbea yoghinul, bucurându-se de picioarele sale netede.

După masaj, Swami practica exerciții de yoga SUKSHMA VYAYAMA – 46 de exerciții consecutive de încălzire, respirație și relaxare.

Ritualul de dimineață se încheia cu o baie în cadă sau un duș. În total, toaleta de dimineață dura cât era necesar, dar nu mai mult de patru ore.

Cel mai târziu, la ora șase dimineața, Swami își începea munca – predarea exercițiilor de yoga și consultații.

Înainte de aceasta – un mic dejun: Swami storcea sucul de la 25 de portocale, la care uneori adăuga germeni de grâu. În rest el nu mai mânca nimic! Singurul supliment alimentar al yoghinului era un amestec de turmeric și miere, despre care el spunea că face articulațiile elastice și puternice. Niciodată în viață nu a luat nici vitamine, nici minerale, nici alte adaosuri și niciun medicament. Nu a mers la medici, s-a bazat pe forțele interne ale organismului. Nici chiar fractura de os pe care a suferit-o Swami nu a tratat-o: o lună de odihnă, iar după aceea, exercițiile obișnuite au adus osul în forma sa anterioară.

Mâncarea incorectă este sursa bolilor!

Cel mai mare dușman al omului sănătos, potrivit lui Yogananda, este mâncarea incorectă. Numai dacă stomacul și digestia funcționează corect, persoana este sănătoasă. Nimic fiert, niciun fel de zahăr, iar după vârsta de 30 de ani – nici un fel de proteine – așa ar arăta dieta ideală a unui adult. La toate acestea se adăugă practica yoga. Nu este nevoie să cheltui mult timp cu ea, principalul este să efectuezi exerciții „din cap până în picioare”.

Pentru a-şi păstra energia, Yogananda nu citea ziare, nu asculta radioul și nu se uita la televizor. Toată atenția sa era concentrată asupra „responsabilităților față de lume”: yoga, consultații și demonstrații pentru publicul european care puneau în evidență suplețea și elasticitatea trupului și claritatea minții sale dobândite prin practica yoga perseverentă.

Citiți și:

Prahlad Jani, în vârstă de 83 de ani, nu a consumat nici hrană, nici apă de când avea şapte ani

Secretul longevității doctorului japonez Shigeaki Hinohara, care a lucrat în clinica sa până la sfârşitul vieţii, la vârsta de 105 ani

Hatha Yoga cu un yoghin de 100 de ani

 

yogaesoteric
8 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More