Cum trebuie abordată meditaţia

Pentru a practica o adevărată meditaţie şi pentru a ajunge repede la starea de Samadhi (extaz divin), la realizarea Sinelui, este necesar să se respecte următoarele condiţii:


· tăcerea (Mauna) – cel puţin câteva ore pe zi,
· o alimentaţie uşoară compusă din lapte, fructe şi cereale,
· retragerea periodică,
· sfaturile şi ajutorul unui maestru autentic,
· o practică perseverentă.


Purificaţi mai întâi de toate mentalul prin realizarea unei conduite drepte (respectarea codului  etic şi moral în yoga – Yama şi Nyama) şi practicaţi apoi concentrarea. Una fără alta nu ar servi la nimic. Există persoane care practică multe ore pe zi concentrarea, dar valoarea lor morală lasă de dorit şi de aceea nu este de mirare că se plâng că nu fac nici un progres spiritual real.


Pentru a aborda în mod practic meditaţia, puteţi să vă aşezaţi pe un scaun sau într-o postură yoga (Asana), important este să vă simţiţi relaxaţi şi să menţineţi coloana vertebrală dreaptă.


Pregătiţi pentru a realiza o meditaţie profundă, vă instalaţi confortabil într-o cameră izolată cât mai bine de zgomote, în semiobscuritate, aşezându-vă astfel încât să fiţi orientaţi cu faţa către nordul magnetic, profund relaxaţi, cu ochii închişi.


Urmăriţi să vă liniştiţi mintea şi să ţineţi sub control gândurile. La început vă va fi mai greu, dar cu timpul veţi descoperi mecanisme simple, dar eficiente prin care puteţi deveni stăpânul propriei voastre minţi. Urmăriţi să faceţi abstracţie de exterior, de influenţele acestuia şi de ceea ce percepeţi prin simţuri.
Focalizaţi-vă atenţia asupra unei imagini, sunet sau idee pozitivă, înălţătoare şi urmăriţi să pătrundeţi cât mai profund semnificaţia acesteia şi substratul său energetic.


În decursul meditaţiei conştientizaţi cât timp puteţi alunga gândurile parazite diferite de obiectul meditaţiei. Vegheaţi cu grijă asupra mentalului. Dacă aţi reuşit să vă menţineţi atenţia focalizată douăzeci de minute, străduiţi-vă să măriţi intervalul la treizeci şi aşa mai departe.
Când mentalul devine stabil în meditaţie, globii oculari se imobilizează şi ei.
În timpul meditaţiei nu impuneţi nici un efort, nici ochilor, nici creierului. Importantă este starea de relaxare. Nu luptaţi cu mentalul, fiţi relaxaţi. Urmăriţi gândurile care apar şi îndepărtaţi-le uşor, fără să vă forţaţi. Lăsaţi să curgă încet prin voi înşivă gândirea divină. Vă veţi simţi inspiraţi, veţi afla răspunsuri la întrebări pe care vi le puneţi de mult timp, veţi avea idei geniale.
Dacă meditaţia vă oboseşte, reduceţi orele de meditaţie timp de câteva zile. Nu renunţaţi însă total, căci vă va fi mai greu să o luaţi de la capăt. În acest timp nu faceţi decât meditaţii scurte, urmărind simultan să vă amplificaţi vitalitatea. Realizaţi posturile yoghine (Yoga) energizante şi cât mai multe relaxări yoghine complete.


Durata meditaţiei


Din cele douăzeci şi patru de ore ale zilei alegeţi la început pentru meditaţie un interval de cel puţin o jumătate de oră în care să puteţi să vă retrageţi din activitatea obişnuită pentru a rămâne în singurătate şi linişte. Dacă timpul nu vă permite, puteţi să rezervaţi cel puţin un sfert de oră sau douăzeci de minute. Urmăriţi însă să practicaţi cu perseverenţă zilnic, mărind gradat intervalul de timp acordat meditaţiei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More