Comisia Europeană anunță că este necesar să ne pregătim pentru următoarea pandemie de covid

Într-un articol publicat pe 27 aprilie, Comisia Europeană face apel la statele membre UE să-și intensifice eforturile pentru a face față viitoarei „faze” a pandemiei de coronavirus. În ciuda scăderii numărului de cazuri, Comisia dorește cu ardoare ca țările Uniunii Europene să ia noi măsuri „până la toamnă”. Făcându-se că luptă împotriva unei potențiale reveniri a pandemiei, cuvintele-cheie ale Comisiei Europene sunt „pregătire” și „vigilență”, însoțite de un întreg arsenal de măsuri. Cumva se urmărește să fie justificată achiziția enormă de vaccinuri de miliarde de euro de la Pfizer. Va fi necesar, oare, din septembrie, să ne reobișnuim cu certificatul covid digital european? O analiză a cotidianului France Soir:

În ciuda exploziei numărului de cazuri de reacții adverse la vaccinarea cu serul experimental anti-covid în mai multe țări, Comisia Europeană continuă să se auto-felicite că a „salvat sute de mii de vieți mulțumită vaccinului”, fără a spune un cuvințel despre efectele secundare ale acestuia. În vreme ce documentul relatează faptul că „numeroase persoane din întreaga lume încă mor de covid”, Ursula von der Leyen estimează că „este necesar să fie intensificată în continuare vaccinarea covid și administrarea de doze de rapel, precum și efectuarea de teste țintite”.

Apărătorii fervenți ai vaccinării nu se dau bătuți: trei doze, ba chiar o a patra, ar permite „stimularea sistemului imunitar” ‒ în cazul în care mai există ceva de stimulat după atâtea doze de șoc. Pentru a justifica interesul pentru mai multe doze de ser anti-covid, Consiliul Științific susține în nota sa publicată pe 11 martie 2022 că „imunitatea care protejează de infectare conferită de o a treia doză de vaccin și/sau o infectare cu varianta Omicron începe să scadă și va fi, probabil, tranzitorie”. (Numeroase studii arată, dimpotrivă, că trecerea prin boală conferă o imunitate naturală mult mai extinsă decât cele 6 luni acordate cu zgârcenie de artizanii certificatului covid, un adevărat instrument de conformare la vaccinare – n.r.)

Totodată, Comisia a inițiat o veritabilă strategie de combatere a „teoriilor conspiraționiste” asupra originii virusului, în privința vaccinurilor cu ARN mesager, a eficienței sau ineficienței măștilor și carantinărilor. Susținând că este important să nu ne lăsăm „păcăliți de roboți” și să semnalăm „dezinformarea și informarea greșită pe platformele de comunicare virtuală”, organizația afirmă că este necesar, de asemenea, să putem „recunoaște teoriile conspirației” și să rămânem vigilenți în fața „înșelătoriilor online”.

De altfel, Comisia Europeană dorește să dea dovadă de solidaritate față de alte țări, prin intermediul unei îmbunătățiri a „guvernanței mondiale”. Se adresează ea prin aceasta companiilor producătoare de vaccinuri, atentă să le distribuie în mod echitabil produsele în toată lumea? Și totuși, vânzarea de vaccinuri ARN mesager rămâne, mai întâi de toate, o adevărată afacere, cu „o capacitate de producție de 3-4 miliarde de doze pe an”, după cum a subliniat Thierry Breton, comisar european pentru piața internă. Fără a sufla un cuvințel despre decalajul socio-economic al spitalelor, Comisia intenționează, totodată, să investească în refacerea sistemelor de sănătate.

Mai mult decât atât, în timp ce starea psihologică a populației (și mai ales a copiilor) a fost pusă la grea încercare pe tot parcursul crizei sanitare, Comisia anunță că dorește să lupte „împotriva formelor prelungite de covid și a poverii pe care boala o pune asupra sănătății psiho-mentale”, accelerând în același timp „digitalizarea în domeniul sănătății”. Dezvoltând principiul „identității digitale europene”, Comisia europeană menționează implementarea de „sisteme de urmărire” pentru a obține „estimări fiabile și reprezentative” ale cazurilor de covid.

Modul în care covid-19 va continua să ne influențeze viața în anii viitori va depinde foarte mult de deciziile pe care le luăm astăzi, atât în UE cât și pe scena mondială”, adaugă Stella Kyriakides, comisarul european în domeniul Sănătății și Securității alimentare.

Cu toate acestea, par să rămână câteva bastioane ale rezistenței în Europa, pentru care vaccinarea în masă nu mai este o prioritate: Polonia nu mai are de gând să plătească noi livrări de vaccinuri și Danemarca și-a suspendat campania de vaccinare. Ce va face Uniunea Europeană pentru a convinge statele mai reticente?

Citiți și:
În timp ce în România nu există vreo asumare pentru cele 120 de milioane de doze comandate, Polonia refuză să primească și să plătească noi livrări de vaccinuri anti-covid-19
Megatunul afacerii vaccinurilor: Cine e vinovat

 

yogaesoteric
15 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More