Curiozități despre albine: Societatea uimitoare a stăpânelor mierii

 

Aproape toate fructele și legumele de pe glob, de la mere și portocale, la ceapă și avocado există datorită albinelor, care au o importanță vitală în procesul de polenizare. Este o performanță impresionantă, având în vedere cât de mici și insignifiante par aceste creaturi.

Dar polenizarea nu este singurul aspect fascinant despre harnicele zumzăitoare. În acest articol, vă prezentăm cinci curiozități despre albine, care vă vor ajuta să cunoașteţi mai bine aceste uluitoare insecte.

1. Două milioane de flori pentru 500 de grame de miere

Ca să producă o jumătate de kilogram de miere, albinele este necesar să adune nectar de la aproape două milioane de flori.

Pentru ca o singură albină să producă această cantitate de miere, ar fi nevoie să zboare aproape 145.000 de kilometri (de trei ori circumferința Pământului). În timpul unei singure „expediții” de adunat nectar, o albină poate zbura aproximativ 9,6 kilometri.

Viteza medie a unei albine este între 24 și 32 de kilometri pe oră atunci când zboară spre o sursă de hrană. La întoarcere, când transportă nectar, viteza este ceva mai mică, de doar 19 kilometri pe oră.

Zumzetul inconfundabil al albinei este produs de aripile sale, pe care le mișcă cu o frecvență de 11.400 de ori pe minut.

2. Albinele au o memorie bună

Creierul unei albine are mărimea unei semințe de susan. Însă această insectă este capabilă să învețe aspecte noi și să își amintească diverse informații, precum distanța străbătută și cât de mult polen a adunat. Aceste date sunt apoi transmise celorlalte insecte din colonie.

3. Regina controlează roiul prin feromoni

O colonie de albine este alcătuită din aproximativ 20.000 – 60.000 de albine și o singură regină (sau matcă), este esențială pentru perpetuarea speciei.
Atunci când iese din ou, matca identifică celelalte regine care ies din ouă și le ucide rând pe rând. Apoi își preia rolul de lider, controlându-și roiul cu ajutorul feromonilor.

După ce se împerechează cu regina, masculul moare imediat, fiindcă abdomenul său este sfâșiat prin îndepărtarea endofalusului. Chiar dacă supraviețuiește, el este dat afară din roi, fiindcă singurul său rol este acela de împerechere.

Regina poate produce până la 2.000 de ouă pe zi. Cantitatea de ouă depusă de regină și viteza cu care le depune depind în mare parte de vreme și de accesul la hrană.

Ouăle fertilizate devin femele lucrătoare sau viitoare regine. Ouăle nefertilizate devin masculi sau trântori. În zonele unde iernile sunt grele, trântorii sunt alungați din stup la finalul toamnei, deoarece albinele nu mai au nevoie de ei.

Regina poate trăi până la 5 ani, însă albinele lucrătoare trăiesc doar până la 6 săptămâni și ele fac toată munca. Când regina devine prea bătrână pentru a depune ouă, albinele din roi o înlocuiesc sau o ucid.

4. Mierea nu se strică niciodată

Singura insectă care creează un produs consumat de oameni în toată lumea este albina. Albinele produc miere după aceleași metode de 150 de milioane de ani.

Una dintre cele mai interesante curiozități despre albine este că mierea produsă de ele nu se strică niciodată. În mormintele faraonilor au fost descoperite recipiente în care se afla miere veche de mii de ani, dar care încă nu este alterată.

Mierea este singurul produs care conține pinocembrină, un antioxidant asociat cu funcționarea creierului. De asemenea, acest produs miraculos conține toate substanțele necesare pentru a susține viața: apă, minerale și enzime.

De-a lungul vieții, o albină obișnuită produce mai puțin de o jumătate de linguriță de miere.

5. Albinele comunică prin dans

Iată încă o informație fascinantă de pe lista noastră de curiozități despre albine. Pentru a se organiza mai bine și pentru a-și coordona acțiunile, albinele își transmit informații prin mișcări numite generic „dans”.

Imediat ce găsește o sursă de polen, albina se întoarce la stup pentru a le informa pe celelalte. Direcția, distanța față de stup, cantitatea de polen disponibilă – toate aceste informații sunt codate în mișcările de dans ale albinei.

Albinele folosesc două tipuri de dans. Dansul în cerc este cel mai frecvent. El semnalizează, de obicei, surse de polen aflate în imediata apropiere a stupului, până la 15 metri distanță.

Karl von Frisch, un entomolog care și-a dedicat viața studierii albinelor, a constatat că, din 174 de albine care au asistat la un astfel de dans, 155 au găsit sursa de polen în mai puțin de cinci minute.

Pentru a semnaliza surse de polen aflate la distanțe mari de stup (peste 100 de metri), albinele folosesc așa-zisul „dans în opt”. În acest fel, albinele au reușit să detecteze surse de polen situate și la 9-10 kilometri de stup.

Citiţi şi:

Albinele pot să ne învețe adevărata democrație, care există deja în stup

Albinele, protectoarele umanității și gardienii planetei

 

yogaesoteric
26 aprilie 2020


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More