Dalai Lama: «Este posibil să fiu ultimul Dalai Lama»

Liderul spiritual al budiştilor tibetani, Dalai Lama, a declarat pentru CNN că nu s-a gândit la un eventual următor posesor al titlului, şi că ar putea fi ultimul Dalai Lama.

„Am anunţat în trecut, public, formal şi oficial că depinde de poporul tibetan dacă instituţia Dalai Lama va continua sau nu. În orice caz, budismul tibetan va exista cu sau fără un Dalai Lama” a declarat liderul spiritual într-un interviu cu reporterul CNN Christiane Amanpour.

Dalai Lama a vorbit şi despre relaţiile tensionate cu guvernul chinez, menţionând că acesta este mai preocupat de calitatea sa de lider politic decât de cea spirituală, menţionând că nu doreşte independenţa Tibetului, deoarece Tibetul a fost întotdeauna o ţară independentă, cu excepţia discursului istoric oficial chinez.

El a criticat şi violenţa arătată de budiştii din Myanmar, prinşi într-un conflict religios sângeros cu minoritatea musulmană din ţară, susţinând că Buddha „ar dori, fără îndoială, să protejeze sau să ajute victimele lor”, şi că interesul naţional ar trebui să pice pe planul al doilea în aceste situaţii.

Interviul a avut loc înainte de spitalizarea liderului spiritual tibetan, care a fost nevoit să-şi anuleze o serie de apariţii publice în Statele Unite, starea lui îmbunătăţindu-se între timp.

Actualul Dalai Lama, al 14-lea de la înfiinţarea ordinului în secolul al XVI-lea, este liderul spiritual cu cea mai mare popularitate de pe mapamond, conform unui studiu realizat de Harris Interactive în 2013. În vârstă de 80 de ani, el a fost proclamat Dalai Lama în 1950, după invazia chineză a Tibetului.

Citiți și:

Marele Ghid spiritual tibetan Padma-Sambhava (I)

Dalai Lama se opune printr-un argument de bun simț progresiştilor globalişti

yogaesoteric

2 decembrie 2017

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More