Datele cetățenilor UE vor fi transferate în SUA, sub pretextul unei protecții sporite. Comisia Europeană a început demersurile, după ce Ursula von der Leyen a ajuns la un acord cu Joe Biden

Comisia Europeană a început recent procedura pentru un nou cadru legal care va permite transferul datelor personale ale cetățenilor Uniunii Europene către Statele Unite, transmit AFP și DPA, potrivit Agerpres.

Cu toate că mulți europeni aveau temeri cu privire la acest aspect, anunțul vine ca urmare a unui ordin semnat de Joe Biden în octombrie prin care oferă garanții cu privire la faptul că va exista o limită de acces a agențiilor de informații americane.

După ce Joe Biden și Ursula von der Leyen au ajuns la un acord în acest sens în luna martie 2022, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat că: „Măsuri solide de protecție sunt de acum în vigoare în Statele Unite pentru a permite transferul sigur de date personale de o parte și de alta a Atlanticului”.

Este de fapt, o „decizie de adecvare”, potrivit surselor citate, prin care un stat terț își asumă responsabilitatea de a proteja datele personale ale celorlalți, în cazul de față, SUA.

Juristul austriac Max Schrems a spus că această decizie are toate șansele să fie contestată în justiție:

Vom analiza proiectul de decizie în detaliu în zilele următoare, (dar) având în vedere că el are la bază ordinul (american) pe care îl cunoaștem, nu văd cum ar putea să scape de un recurs în fața Curții de Justiție” a UE, a declarat Schrems.

Pe de altă parte, asociația CCIA, care reprezintă industria tehnologiei informațiilor, s-a arătat mulțumită de decizia Comisiei:

Îndemnăm toate statele membre ale UE să o aprobe fără întârziere, spre a restabili o securitate juridică pentru companiile de o parte și de alta a Atlanticului”, a declarat Alexandre Roure, director de politică publică al CCIA Europe.

Citiți și:
Supremația dreptului Uniunii Europene în fața dreptului național nu a fost „aprobată” de cetățenii României
Omul care a inventat web-ul construiește un nou internet, în care toate datele vor fi sub controlul utilizatorului. Când încep primele teste
Românii sunt cei mai vulnerabili europeni în privinţa datelor personale: 85% îşi oferă datele pe internet

 

yogaesoteric
21 ianuarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More