De ce fructele şi legumele din supermarket nu se strică şi nu au gust
Semnificaţia codului misterios de pe autocolant
Legumele şi fructele din supermarket arată, de multe ori, impecabil. Strălucitoare, în culori vii, frumos aşezate, fără urme. Nu numai că au un aspect atrăgător, dar se strică mult mai greu.
Legumele şi fructele din supermarket pot fi tratate cu o gamă largă de substanţe, de la compuşi chimici la diferite extracte. Producătorii nu sunt nevoiţi să le menţioneze pe etichetă pentru că o mare parte dintre substanţele care dau luciul produselor sunt considerate adaosuri de producţie, nu ingrediente, potrivit digiworld.tv.
Substanţa care dă luciul produselor poate să provină din spălături în clorină, ceară de plastic sau tratamente chimice. Poate include ceară polietilenă, produsă din compuşi petrolieri, dar şi şelac, adică răşină produsă de cărăbuşi.
„Aceste tipuri de ceară conţin de multe ori fungicide, precum imazalil. Personal, n-aş vrea să ating sau să mănânc aceste substanţe toxice deloc, cu atât mai mult în cantităţile pe care organele de reglementare le consideră «doze sigure»”, a declarat Joanna Blytham, autoarea cărţii Swallow This, ce detaliază secretele industriei alimentare, potrivit sursei citate.
Ea a mai spus şi că apa cu săpun poate să cureţe acest înveliş, dar nu în totalitate.
De multe ori, fructe şi legume de sezon cumpărate din supermarket nu au gust. Sunt supuse unor tratamente cu pesticide şi pulverizate cu substanţe care să le facă mai rezistente. Substanţele chimice folosite pentru creşterea accelerată pot afecta ficatul, rinichii şi sistemul nervos central.
Un raport al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România relevă faptul că într-un fruct sau legumă din hipermarket sau piaţă agroalimentară pot să existe până la 7 tipuri de pesticide. Unele fructe exotice, cum sunt rodiile, conţin ciprodinil, un pesticid periculos, găsit de 38 de ori peste limita admisă.
Cum recunoaştem fructele şi legumele tratate cu pesticide?
Unele fructe şi legume din supermarketuri au lipite pe ele stickere, care conţin un cod format din 4 sau 5 cifre ce arată cum a fost crescut produsul: ecologic, cu pesticide, sau dacă a fost modificat genetic, potrivit digi24.ro.
Dacă un fruct are codul de pe autocolant format din 4 cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide. Cele care încep cu 8 arată faptul că vegetalele respective au fost modificate genetic. Dacă, în schimb, codul începe cu cifra 9, înseamnă că produsul a fost cultivat ecologic.
Citiți și:
Deşi sunt extrem de periculoase pentru sănătatea umană, alimentele modificate genetic sunt comercializate în întreaga lume
Atenție la ce cumpărați: Pericolul din legume și fructe, dezvăluit de etichetă. Evitați cifra 8!
Cât de intoxicați suntem?
yogaesoteric
13 iunie 2021