De reconstrucția Ucrainei vor beneficia oligarhii. Occidentul nu știe în ce se bagă

În scena de deschidere a serialului „Servitorul poporului”, popularul show TV din 2015 care a contribuit la catapultarea lui Volodimir Zelenski de la comediant la președinte, trei oligarhi negociau pentru controlul Ucrainei în timp ce sorbeau șampanie și coniac.

Opt ani mai târziu, situația s-a schimbat. Oligarhii și-au văzut activele și puterea politică diminuându-se. Umilirea oamenilor care au personificat atât de mult timp corupția endemică din Ucraina și „capturarea statului”, așa cum a numit-o cândva Fondul Monetar Internațional, vine într-un moment critic.

Ucraina se agață de un colac de salvare financiar prin intermediul a zeci de miliarde de dolari în ajutoare din partea SUA și a Uniunii Europene, fiind nevoie de mult mai mult pentru reconstrucția postbelică. În decembrie, un raport al FMI a identificat creșterea „intereselor oligarhice” drept un risc ridicat pentru reforma Ucrainei și pentru viitoarea finanțare externă.

Cu toate acestea, oligarhii sunt atât un simptom, cât și o cauză a cocktailului otrăvitor de corupție și politică care a împiedicat creșterea economică de când Ucraina și-a obținut independența față de fosta Uniune Sovietică în 1991. Îngrijorarea, pentru o țară care speră să facă tranziția de la cleptocrația post-sovietică la integrarea europeană, este că puterea lor reînvie.

Noii oligarhi „s-ar putea hrăni cu un plan Marshall pentru Ucraina”, susține Valeria Gontareva, care, în calitate de guvernator al băncii centrale a Ucrainei în perioada 2014-2017, a închis peste 80 de bănci comerciale care acordau împrumuturi companiilor conduse de afaceriști proeminenți.

Multe vor depinde de deciziile pe care Zelenski, UE, SUA și organizațiile internaționale precum FMI le vor lua în prezent, potrivit Bloomberg. Aliați cheie din Grupul celor șapte națiuni fac presiuni asupra guvernului de la Kiev pentru a relua acum programele de reformă.

La sfârșitul lunii martie, FMI a semnat un nou pachet de ajutor de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, care ar urma să vină în două etape. Cerințele privind reformele vor intra în vigoare doar în cea de-a doua etapă, după 12-18 luni din programul de patru ani.

Ucraina obține un împrumut de 15,6 miliarde de dolari de la FMI, primul pentru o națiune aflată în război. Paradoxul este că Zelenski ar putea avea nevoie în continuare să atragă unii oligarhi – cei care au început să joace după reguli – pentru ca aceștia să rămână și să reinvestească, în loc să își ducă banii pe piețele mai sigure din străinătate.

Printre aceștia se numără Rinat Akhmetov, văzut ca un fel de erou acasă. Magnatul oțelului și energiei a pierdut fabrici, mine de cărbune și baza sa politică. Averea lui a scăzut la 5,7 miliarde de dolari, de la 15,4 miliarde de dolari din 2013, potrivit indicelui Forbes.

Alții din garda veche, inclusiv Igor Kolomoisky, al cărui canal de televiziune a difuzat emisiunile lui Zelenski și i-a susținut candidatura prezidențială, au pierdut băncile, blocurile de parlamentari plătiți (unii oligarhi erau ei înșiși parlamentari) și instituțiile de presă.

Pe de o parte, acest război este o criză, dar, pe de altă parte, este o șansă și o oportunitate perfectă de a reforma Ucraina”, a spus Arseni Iațeniuk, care a ocupat funcția de prim-ministru în 2014, după ce protestatarii l-au detronat pe fostul președinte Viktor Ianukovici.

Zelenski a intrat în forță la președinție cu 73% din voturi în 2019, promițând să se ocupe de oligarhi. Rezultatele au fost mixte până în momentul în care președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina, în februarie anul trecut. Scorul de corupție al Ucrainei, obținut de Transparency International, rămâne cel mai slab din Europa, după cel al Rusiei.

Fluxurile de bani destinate reconstrucției ar fi necesar să fie bine controlate, deși într-o oarecare măsură aceasta este o iluzie”, a declarat Francis Malige, director general pentru instituțiile financiare la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Oligarhii – vechi sau noi – încă dețin companii importante în Ucraina, ceea ce va conta la noua ordine postbelică a țării în negocierile cu UE și SUA.

Dar va pune Occidentul într-o situație de criză: cum să ajute cu bani o țară coruptă, dacă potentații afaceriști din interior vor beneficia în mare măsură de ei.

Citiți și:
Planurile americano-poloneze pentru Ucraina servesc slăbirea Germaniei
Ucraina și Balcanii

 

yogaesoteric
24 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More