Patru studii realizate în Suedia, China, Australia și Marea Britanie confirmă pericolul expunerii la radiațiile electromagnetice emise de tehnologia wireless

Acestea au rolul de a distruge rapid sănătatea

Noi studii din Suedia, China, Australia și Marea Britanie au făcut lumină în ceea ce privește expunerea umană la radiațiile electromagnetice emise de tehnologiile fără fir, însă autorii unuia dintre studii au afirmat că industria a încercat să le cenzureze cercetările, iar în alt caz, criticii au acuzat cercetătorii că au conflicte de interese cu industria de telecomunicații, potrivit TheDefender.

În primul exemplu, o revistă internațională cu referenți – Annals of Case Reports – a publicat la 10 ianuarie un raport de caz suedez care arată că radiațiile 5G provoacă simptome care indică „sindromul microunde”. Inițial, raportul a fost cenzurat de industria de telecomunicații, au declarat autorii studiului. Dr. Lennart Hardell, Ph.D., profesor pensionar de oncologie la Spitalul Universitar Örebro din Suedia, și Mona Nilsson, director general al Fundației Suedeze pentru Protecția împotriva Radiațiilor, au fost coautori ai raportului. Nilsson a declarat pentru The Defender: „Companiile de telecomunicații au încercat să cenzureze articolul” în primăvara anului 2022, după ce studiul a apărut inițial într-o revistă medicală suedeză.

Un reprezentant al companiei Ericsson – liderul mondial în furnizarea de infrastructură 5G – și organizația umbrelă pentru 1.200 de companii de tehnologie, toate marile companii de telecomunicații din Suedia, i-a scris editorului revistei suedeze și i-a cerut să retragă articolul”, a explicat ea. „Acesta este primul raport de caz al sindromului de microunde cauzat de 5G”, a declarat Hardell pentru The Defender, adăugând că „din punct de vedere istoric, mulți factori de risc pentru sănătatea umană au fost identificați mai întâi prin observații clinice”.

Potrivit lui Nilsson, studiul – care a analizat schimbarea simptomelor fizice experimentate de un bărbat de 63 de ani și o femeie de 62 de ani atunci când un turn de telefonie mobilă 5G a fost instalat în partea de sus a blocului lor de apartamente – „confirmă îngrijorările exprimate de mai mulți ani de sute de oameni de știință și medici cu privire la pericolele pe care le prezintă implementarea 5G.

Nilsson a subliniat faptul că 5G a fost implementat „fără niciun studiu anterior care să arate că 5G este sigur pentru oameni sau pentru mediu”.

Nilsson a continuat:

Este un scandal faptul că această industrie, în ciuda lipsei totale de dovezi care să arate că 5G este sigur, a obținut dreptul de a expune oamenii, fără consimțământul lor, în propriile case, la niveluri masiv crescânde de radiații cu microunde pulsate care au capacitatea de a le distruge rapid sănătatea. Industria telecomunicațiilor cunoaște efectele asupra sănătății oamenilor, dar face tot posibilul pentru a ascunde efectele nocive.

Numeroase persoane, a spus ea, au contactat Fundația Suedeză pentru Protecția împotriva Radiațiilor cu rapoarte despre sănătatea lor distrusă de echipamentele 5G instalate în cartiere.

Pe baza măsurătorilor privind creșterea masivă a radiațiilor de la 5G și a ceea ce știm până acum”, a spus Nilsson, „putem concluziona că 5G este foarte periculos și este necesar să fie oprit”.

Utilizarea telefonului mobil este legată de cancerul cerebral, concluzionează un studiu chinezesc

Între timp, un studiu revizuit de Facultatea de Medicină a Universității chineze din Hong Kong a raportat că incidența cancerului cerebral primar în 2020 a fost asociată cu utilizarea telefonului mobil, a relatat The Epoch Times la 10 ianuarie. Cercetarea privind cancerul cerebral, realizată de Universitatea chineză din Hong Kong împreună cu Asociația Universităților din Pacific Rim, a fost publicată la 1 septembrie 2022 în Neuro-Oncology.

Studiul nostru oferă cele mai recente dovezi privind distribuția globală și factorii de risc și tendințele în ceea ce privește cancerul cerebral primar”, a declarat dr. Martin Chi-sang Wong, autor principal corespondent al studiului și profesor la Școala de Sănătate Publică și Asistență Primară The Jockey Club, Facultatea de Medicină, Universitatea Chineză din Hong Kong, într-un comunicat de presă din 5 ianuarie. Potrivit cercetătorilor, rata cancerului cerebral a fost mai mare în jurisdicțiile cu venituri ridicate și a fost strâns legată de produsul intern brut pe cap de locuitor, de indicele de dezvoltare umană și de prevalența leziunilor cerebrale traumatice, a expunerii profesionale la agenți cancerigeni și a utilizării telefoanelor mobile.

Factorii de decizie politică din diferite regiuni ar fi necesar să pună în aplicare strategii de prevenire orientate, bazate pe dovezi, pentru a controla factorii de risc relevanți”, a adăugat Wong.

Cercetătorii australieni: Tehnologiile wireless „un factor de stres ambiental” pentru oameni

Un alt studiu recent revizuit de colegi – publicat la 20 decembrie 2022 în Frontiers in Public Health – a subliniat și mai mult impactul potențial al semnalelor electromagnetice ale tehnologiilor fără fir, cum ar fi telefoanele mobile. Potrivit cercetătorilor de la Oceania Radiofrequency Scientific Advisory Association (ORSAA) din Brisbane, Australia, și de la Centrul pentru Mediu și Sănătatea Populației de la Școala de Medicină și Stomatologie de la Universitatea Griffith din Brisbane, există o „bază de dovezi extinsă care dezvăluie faptul că un stres semnificativ asupra sistemelor biologice umane este impus de expunerea la dispozitivele de comunicare wireless de zi cu zi și la infrastructura de sprijin. Aceste dovezi sunt suficient de convingătoare pentru a justifica o actualizare a educației și practicii medicale”, au adăugat ei.

În raportul lor, cercetătorii au analizat metodele și rezultatele a 1.106 studii experimentale și epidemiologice, reunite în baza de date ORSAA, care s-au concentrat asupra efectelor biologice și de sănătate ale câmpurilor și radiațiilor electromagnetice. Rezultatele au arătat că două treimi dintre lucrările experimentale și epidemiologice au constatat efecte biologice semnificative, au spus cercetătorii, adăugând:

Amploarea categoriilor biologice și de sănătate în care au fost găsite efecte a fost ulterior explorată, dezvăluind sute de lucrări care arată procesele biologice fundamentale care sunt afectate, cum ar fi deteriorarea proteinelor, modificările biochimice și stresul oxidativ.

Cercetătorii au sugerat, de asemenea, un set de „orientări privind cele mai bune practici” pentru tratarea pacienților afectați de expunerile electromagnetice și pentru utilizarea tehnologiei în condiții de siguranță în mediile medicale.

Un studiu din Marea Britanie constată o creștere de 32% a RF-EMF legate de telefoanele mobile în creierul adolescenților, dar cercetătorii ignoră implicațiile biologice

În plus, un articol acceptat pentru publicare în Environmental International a măsurat nivelurile de radiații electromagnetice la adolescenții din Marea Britanie – dar, potrivit criticilor studiului, cercetătorii nu au reușit să măsoare potențialele efecte biologice ale acestor radiații. Cercetătorii din Marea Britanie au efectuat ceea ce au declarat că este primul studiu longitudinal care estimează dozele zilnice de câmpuri electromagnetice de radiofrecvență (RF-EMF) în trupul a peste 6.000 de adolescenți. Ei au descoperit că dozele de RF-EMF la nivelul creierului au crescut cu 32% pe o perioadă de doi ani. Principalul contributor? Vorbirea la telefonul mobil. Studiul face parte din Study of Cognition, Adolescents and Mobile Phones, sau SCAMP, au declarat autorii.

Metoda:

În cadrul studiului, echipa formată din 11 cercetători – inclusiv Martin Röösli, Ph.D., profesor asociat de epidemiologie de mediu la Universitatea din Basel, Elveția, și șef al unității de expuneri de mediu și sănătate din cadrul Institutului elvețian de sănătate publică și tropicală – a estimat „doza” zilnică de RF-EMF pe care adolescenții au primit-o din activitățile lor zilnice, cum ar fi utilizarea unui telefon, a unui laptop, a unei tablete sau statul în apropierea unui router Wi-Fi. Utilizând rapoarte de la participanți și analize statistice, cercetătorii au estimat doza zilnică de RF-EMF a adolescenților – prin măsurarea ratei de absorbție specifică (SAR) în milijouli pe kilogram pe zi (mJ/kg/zi) – pentru opt zone de țesut din trupul participanților la două momente diferite. În primul rând, au făcut o evaluare „de referință” între noiembrie 2014 și iulie 2016, când adolescenții aveau aproximativ 12 ani. Aproximativ doi ani mai târziu, au efectuat o evaluare „de urmărire”.

Cercetătorii au comparat apoi cifrele de referință și cele de urmărire pentru a obține o estimare a modificării dozei zilnice de RF-EMF pe care adolescenții au primit-o – atât în trupul lor în general, cât și în anumite zone specifice ale trupului – pe parcursul perioadei de doi ani. Cu toate acestea, ei au remarcat că, deși inițial au fost 6.605 adolescenți în studiu, au reușit să obțină atât datele de referință, cât și cele de urmărire doar pentru 3.384 dintre adolescenți, în principal din cauza abandonului. Cercetătorii au observat că doza de RF-EMF a fost cea mai mare în lobul temporal drept al creierului, la începutul studiului și din nou doi ani mai târziu. Mai mult, aceștia au remarcat că, deși doza pentru întregul trup a fost similară la cele două momente, au observat o creștere de 32% a dozei RF-EMF pentru lobul temporal al creierului la monitorizarea de doi ani. Efectuarea și primirea de apeluri telefonice au fost principalele activități care au contribuit la doza zilnică de RF-EMF a participanților, au spus cercetătorii, atât la momentul inițial, cât și doi ani mai târziu. Adolescenții efectuau în cea mai mare parte apeluri în rețeaua 2G, înainte de lansarea 5G.

Studiul din Marea Britanie este „favorabil industriei”, spun criticii

Comentând studiul din Marea Britanie, Alasdair Philips, directorul științific al Powerwatch, un forum pentru „ingineri, oameni de știință și cercetători medicali bine informați care sunt preocupați de consecințele «lumii albastre» iradiate pe care o creăm”, a declarat pentru The Defender că are „probleme cu abordarea și înțelegerea autorilor”.

Din punctul meu de vedere, acesta este modul în care industria și guvernul constată că nu există probleme cognitive, comportamentale sau de sănătate legate de utilizarea dispozitivelor wireless”, a declarat Philips, un inginer electric și agricol care a lucrat în industrie și în cercetarea academică timp de peste 50 de ani. Philips nu este singurul care indică o complicitate între industria de telecomunicații și autorii studiului, inclusiv Röösli. În iulie 2020, Hardell a scris o scrisoare – aprobată de alți șapte cercetători – către președinta Federației Elvețiene, în care o avertiza că Röösli, care a prezidat grupul consultativ de experți elvețieni privind câmpurile electromagnetice și radiațiile neionizante, avea un „conflict de interese” verificabil și un „istoric de denaturare a științei”.

În plus, Eileen O’Connor, cofondator și director al EM Radiation Research Trust din Marea Britanie și membru al consiliului de administrație al Alianței Internaționale pentru CEM, a caracterizat, de asemenea, studiul ca fiind „favorabil industriei” și a remarcat că autorii acestuia nu au făcut „nicio mențiune despre efectele biologice non-termice asociate cu radiațiile cu microunde pulsate”.

Cuvintele-cheie ale lucrării sunt «estimare și presupunere», accentul fiind pus pe rata de absorbție specifică (SAR), care se referă doar la emisiile de la telefoanele mobile care pot încălzi țesutul biologic”, a spus ea. Într-adevăr, în 2013, o echipă de cercetători a evaluat SAR ca metodă de cuantificare a posibilelor efecte biologice ale câmpurilor electromagnetice și a concluzionat că „SAR se referă de fapt la efectele termice, în timp ce marea majoritate a efectelor biologice înregistrate din cauza radiațiilor neionizante de mediu produse de om sunt non-termice”.

Chiar dacă SAR ar putea fi estimat cu precizie pentru un întreg țesut, organ sau trup, efectul biologic/sănătate este determinat de cantități infime de energie/putere absorbite de biomolecule specifice, care nu pot fi calculate”, au adăugat aceștia. În mod similar, Philips a pus la îndoială alegerea metodologiei cercetătorilor. „Sunt totalurile SAR pe 24 de ore pentru întregul trup (presupunând că sunt realiste, ceea ce este îndoielnic) o măsură de expunere relevantă pentru expunerile sub nivelurile ICNIRP [Comisia internațională pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante]?”, a întrebat el.

Cred că nu”, a adăugat Philips.

Comentând constatarea cercetătorului privind creșterea radiațiilor în lobul temporal al creierului, Philips a precizat: „Lobii temporali și frontali sunt locul în care apar majoritatea tumorilor GBM [glioblastom]”. Cercetătorii nu au discutat despre riscul de tumori în studiul lor. Philips a subliniat, de asemenea, că cercetătorii nu au luat în considerare expunerea la RF-EMF în timpul nopții. „Mulți își țin telefonul în standby sub pernă sau lângă ei peste noapte, pentru a nu pierde mesaje de la prieteni”, a spus el. Potrivit lui O’Connor, studiul nu abordează și nu face referire nici la orientările oficiale din Marea Britanie pentru copii privind reducerea expunerii la RF-EMF de la telefoanele mobile. O’Connor a declarat: „A venit timpul și este urgent să cerem includerea unor oameni de știință cu adevărat independenți.

Ea a adăugat:

Nu este acceptabil să se excludă cercetarea științifică care expune adevărul incomod atunci când se iau decizii critice și importante, în timp ce se acceptă lucrări de proastă calitate finanțate de industrie, pentru a susține interesele economice pe termen scurt ale prezentului. Întârzierea și negarea pot avea ramificații enorme, dincolo de proporțiile imaginabile, pentru sănătatea publică și pentru mediu. Nu doar cetățenii sunt în pericol astăzi, ci și generațiile viitoare din cauza proprietăților epigenetice pe care le poartă acest agent. Ignorarea acestei situații astăzi va duce la o falsă economie și la o criză de sănătate publică din cauza impactului pe care această tehnologie îl are asupra sănătății publice și a mediului.

Este posibil ca publicul să nu aibă altă alternativă decât să depună o plângere penală împotriva factorilor de decizie și să solicite urmărirea penală și cereri de despăgubire. Factorii de decizie care nu reușesc să protejeze sănătatea publică ar fi necesar să fie trași la răspundere personal pentru această încălcare gravă a obligațiilor și puși în gardă pentru trădarea încrederii publice prin ignorarea dovezilor copleșitoare privind pericolele pe care le prezintă RF-EMF.

Citiți și:
Analiză dr. Joseph Mercola: Războiul 5G – Tehnologie versus umanitate (I)
Un studiu internațional dă alarma cu privire la tehnologia 5G: Implicații uriașe în procesul de carcinogeneză și deteriorarea ADN-ului

 

yogaesoteric
7 februarie 2023

 

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More