Democrația liberală poate fi distrusă prin utilizarea nocivă a algoritmilor comportamentali și a inteligențelor artificiale deținute de stăpânii lumii virtuale

Antropologul israelian Noah Yuval Harari, cel care a scris Sapiens. Scurtă istorie a umanității și Homo deus, a vorbit recent despre modul în care democrația liberală poate fi distrusă prin utilizarea nocivă a algoritmilor comportamentali și a inteligențelor artificiale deținute de stăpânii lumii virtuale, plasa care acoperă și sufocă întreaga lume, ca un miceliu malefic.

Printre altele, Harari folosește sintagma „emotional puppet” (păpușă emoțională), nu numai pentru a reliefa faptul că platformele digitale au ajuns să ne cunoască mai bine decât ne cunoaștem noi înșine, ci și pentru a atrage atenția că suntem teleghidați fără să prindem de veste.

Suntem controlați prin emoții, declanșate sau fabricate de armatele de cookies, algoritmi, avataruri și standarde comportamentale (de genul „valorilor comunității” sau al „corectitudinii” politice) fluide, adaptate scopurilor păpușarilor.

Am devenit păpuși vodoo, non-playable charaters, care se mișcă și simt după cum li se dictează de către jucător, din butoanele consolei de joc. Inteligențele artificiale determină supunere și prostie artificială.

Nu e de mirare că mai mult de 90% din achizițiile noastre sunt iraționale și (semi)automatice, stereotipice. Rațiunea achizițiilor și libertatea de a alege ne-au cam părăsit. Iată de ce omul „trebuie” reconstruit (re-engineered), pentru a fi reconstruit „mai bine”. Build back better (construiți din nou mai bine), vă sună cunoscut?

Harari vorbește și despre inima acestor NPC, a acestor păpuși vodoo. Inima este depozitarul și simbolul emoțiilor umane, dar a ajuns să se comporte ca un agent dublu, care are o agendă ascunsă, ostilă posesorului.

Plandemia a funcționat atât de bine pentru că sloganuri ca „urmează-ți inima”, „trăiește-ți la maxim viața”, „lasă frâu liber emoțiilor”, „bucură-te de basmul tău”, „încrede-te în eroii din linia întâi” etc. au fost utilizate eficient, dar deosebit de cinic și perfid de către stăpânii butoanelor emoționale.

Patul germinativ era propice – sămânța nu avea cum să nu se dezvolte în buruiana teribilă în care ne sufocăm azi, crezând că ceea ce se petrece este pentru siguranța noastră (notă de accentuare – în România mor anual de cancer peste 100 de mii de persoane, și nimeni nu își pune problema să caute și să neutralizeze cauzele acestei epidemii; consumul irațional nu doar că determină epuizarea resurselor și sufocarea planetei cu deșeuri, dar duce și la explozia numărului cazurilor de cancer letal, căci trupul uman nu e construit pentru a ingera plastic sau a inhala particule de plumb, mercur, aluminiu, cesiu radioactiv etc.).

Este cert că, dacă nu ne trezim din hipnoză, urmează noi spectacole de marionete emoționale, mai absurde decât ceea ce trăim acum. Urmează, foarte probabil, să trăim cu „noul” coronavirus, dar și cu scindarea conștiinței omului, pentru a-i permite să „trăiască” mai mult în lumi simulate (de gen metavers) decât în cele fizice, palpabile, precum și cu creditul social de tip chinezesc, în care omul devine o cifră zâmbitoare, un spor infertil al unei lumi golite de Dumnezeu.

O tușă de optimism, însă: pandemia a adus, totuși, unele aspecte bune, neașteptate, neplanificate de stăpânii butoanelor emoționale. Oamenii au citit mai mult, s-au informat, au redescoperit traiul natural, importanța familiei și a fraternității și, mai ales, sensul escatologic, de destin final al umanității, pe care se cuvine să îl atribuim drepturilor și libertăților fundamentale.

Oamenii – atât cei care aplaudă dictatura medicală, cât și cei care o contestă, pretinzând întoarcerea urgentă și fermă la „vechea” normalitate – au redescoperit că au drepturi și că „cetățean” vine de la „cetate”, unde libertățile sunt ca apa și aerul, adică, indispensabile.

Citiți și:
Manipularea mondială cu coronavirusul pregătește «Marea Resetare» globalistă
Mai nou, dovezile științifice sunt clar împotriva „sectei Corona”

 

yogaesoteric
15 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More