Desene animate cu tâlc: Vaccinarea lui Bart

E ziua vaccinării! Am fost prinși în capcană!”

Episodul 21 din sezonul 15 al serialului de desene animate The Simpsons se numește Shot Day (Ziua vaccinării) și este o parodie dureros de realistă despre cum părinții spălați pe creier de propaganda asiduă cu privire la vaccinare le fac rău propriilor copii, crezând că le fac bine. Este un filmuleț de 3 minute relevant, sugestiv și actual chiar dacă au trecut ani de zile de când a fost realizat.

În film copiii sunt păcăliți cu înghețată și cadouri să meargă la vaccinare. Exact la fel au fost păcăliți oamenii în campaniile de vaccinare ce se practică acum (cu mici, bere, sarmale etc.).

La un moment dat copiii își dau seama: „E ziua vaccinării! Am fost prinși în capcană!

Lisa acceptă vaccinul doar pentru că nu vrea să lipsească de la școală. La fel ca cei care acceptă vaccinul ca să poată merge la serviciu, la mall, în vacanță…

Medicul îi spune lui Bart să privească pe geam ca să nu vadă acul, iar priveliștea care se vede este cea a cimitirului de copii.

Bart evadează din cabinet, iar medicul își anulează programările ca să-l poată urmări, chiar dacă era așteptat de oameni bătrâni și bolnavi. Era mai important vaccinul. Melodia care se aude în fundal este „Într-un fel sau altul o să pun eu mâna pe tine”.

Un grup de oameni aleargă din câmpul de porumb ca să prindă și ei „prețioasele” vaccinuri cu care medicul îl urmărește pe Bart.

Medicul nu le spune nimic despre efectele secundare, pe care desigur că nici nu și le asumă. Pe acestea va fi nevoie să le descopere fiecare pe propria piele după aceea. Iar când lui Bart i se inflamează urechile după injecție și nu mai aude, medicul îl păcălește pe tatăl lui (dăruindu-i un pix) să semneze o hârtie prin care își asumă acele efecte.

La final, toți cei care au purtat măști de cauciuc cu chipul doctorului pentru a ajuta la vaccinare își dau jos măștile și pleacă.

În multe episoade din Familia Simpson regăsim programări predictive, scene care apoi, în timp, se petrec aievea. Acesta nu face excepție și chiar dacă se presupune că este o comedie, nu mai este amuzant și nu-i mai vine nimănui să râdă recunoscând aceleași scene care se petrec în zilele noastre în viața reală.

Citiți și:
Cum au fost făcute, în mod viclean, desenele animate să devină calea cea bizară şi vrăjitorească de a învăţa copiii să creadă şi să spună despre ceea ce este rău că este bine, iar despre ceea ce este bine că este rău (I)
Condiționare în Minunata Lume Nouă

 

yogaesoteric
15 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More