Dependența Europei de gazul rusesc ar putea avea drept consecință milioane de șomeri. Analiză a think-tank-ului Bruegel
Putin ne poate închide fabricile fără să tragă un foc
Chiar și o oprire pe termen scurt a tuturor importurilor de gaze din Rusia ar avea „consecințe profunde” pentru economiile din UE și ar necesita măsuri de urgență pentru a reduce cererea, potrivit ultimei analize publicate de think-tank-ul Bruegel.
Grupul de reflecție a raportat că, dacă Rusia va întrerupe toate gazele, în mijlocul unui conflict cu Ucraina, UE ar fi nevoită atât să crească importurile de gaz natural lichefiat (GNL), cât și să impună măsuri de urgență pentru a reduce cererea, cum ar fi închiderea fabricilor, pentru a evita penuriile severe.
Europa nu poate face față pe termen lung
Simone Tagliapietra, cercetător principal la Bruegel, a susținut că astfel de evoluții ar provoca un impact economic grav blocului comercial. El a declarat: „Un astfel de scenariu de război ar implica decizii dificile și costisitoare pentru Europa în a gestiona ordonat situația”.
Analiza Bruegel arată că, la capacitatea de rezervă a infrastructurii, s-ar putea adăuga importuri săptămânale de 17 TWh din Norvegia, Africa de Nord şi de GNL, înlocuind aproape complet nivelurile primite de Europa de la Rusia în ultimele săptămâni. Astfel s-ar oferi o ușurare inițială pe fondul oricăror deficite viitoare de aprovizionare, UE bazându-se pe Rusia pentru aproximativ 40% din importurile sale de gaze naturale.
Cu toate acestea, Bruegel a explicat că, deși continentul ar putea face față pe termen scurt, aceste țări s-ar putea să nu poată crește în mod durabil livrările, din cauza capacității globale de lichefiere limitate și a contractelor existente ale furnizorilor de a trimite nave cu GNL în Asia.
O creștere a cererii de GNL ar putea duce, de asemenea, la o creștere a prețurilor, lovind economia UE și țările mai sărace care licitează să cumpere gaz.
Pe lângă potențiala raționalizare a aprovizionărilor, UE ar putea fi nevoită să revină la surse de energie mai puțin ecologice pentru a reduce în continuare utilizarea gazelor.
Aceasta include producția de energie pe bază de cărbune, care are ca rezultat mai multe emisii de CO2, în timp ce Germania ar fi necesar, de asemenea, să ia în considerare amânarea închiderii centralelor nucleare: o decizie sensibilă din punct de vedere politic.
Raportul urmărește escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Occident din cauza Ucrainei care au ridicat îngrijorări cu privire la viitoarele fluxuri de gaze către Europa.
Înrăutățirea situației a determinat Comisia Europeană și SUA să investigheze aprovizionările alternative, Casa Albă fiind în discuții cu Qatar și alți mari furnizori de gaze naturale lichefiate pentru a spori stocurile continentului dacă Rusia invadează Ucraina.
Rusia livrează în continuare gaze spre Europa, în ciuda controverselor privind plata în ruble
Gazul rusesc este livrat în continuare în Europa, în ciuda depășirii termenului de 1 aprilie stabilit de președintele rus Vladimir Putin pentru rezilierea contractelor în situația în care clienții occidentali nu încep să plătească în ruble. Este cea mai puternică amenințare a Moscovei după sancțiunile impuse în urma invadării Ucrainei, relatează Reuters.
Țările europene care importă cantități mari de gaze din Rusia nu cedează, însă. Germania susține că va continua să facă plățile în euro sau în dolari, așa cum este stipulat în contract, iar Franța se declară pregătită pentru oprirea gazului rusesc.
Robert Habeck, ministrul Economiei din guvernul german, spune că aliații cu care a discutat sunt de părere că actualele contractele este necesar să fie respectate. El a adăugat că Rusia nu a trimis încă o factură și că Germania este pregătită pentru orice scenariu.
„Am putea să avem o situație în care de mâine nu vom mai avea deloc gaz rusesc. Depinde de noi să ne pregătim pentru orice scenariu”, a ministrul francez, Bruno Le Maire, după discuții, la Berlin, cu omologul său german.
„În ce privește amenințarea, cererea apăsată sau propunerea – nici nu mai știm cum să o numim – de a face plăți în ruble, este crucială pentru noi respectarea contractelor existente. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”, a spus ministrul german, Habeck, conform Reuters.
Și cancelarul Scholz a spus că firmele germane vor continua să plătească gazul în euro, așa cum este stipulat în contracte.
Deocamdată nu există niciun semn de întrerupere imediată a livrărilor. Fluxurile au rămas constante prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gaz rusesc în Europa – Nord Stream 1 și via Ucraina. Fluxurile prin cealaltă rută principală, conducta Yamal, ocazional merg în direcția opusă, aducând gaze din Germania în Polonia, dar aceasta nu indică neapărat o nouă politică a Rusiei.
Gazprom a anunțat că va continua să aprovizioneze Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor.
Citiți și:
Planul B al „Marii Resetări” a globaliștilor: Războiul din Ucraina. Analiza unui important analist politic american
Planul secret al Israelului pentru un «al doilea Israel» în Ucraina
yogaesoteric
20 aprilie 2022