Descoperiţi-vă propriul trup împreună cu fiinţa iubită!

Cunoaşterea intimă şi conştientizarea profundă a corpului nostru fizic este numai unul dintre minunatele rezultate care apar la cei care practică hatha-yoga sau tantra yoga. Dacă sunteţi angrenaţi într-un cuplu amoros bazat pe iubire, transfigurare şi continenţă sexuală, efortul de cunoaştere a propriului corp şi al corpului fiinţei iubite va fi recompensat cu apariţia unei delicioase stări de intimitate în cuplu. Vă propunem o metodă simplă de masaj care vă poate ajuta să vă cunoaşteţi reciproc şi să vă autocunoaşteţi mult mai bine prin intermediul corpurilor voastre fizice.

Yoghinii care practică hatha-yoga corect, acordând la execuţia posturilor corporale (asana-e) atenţia cuvenită atitudinilor corporale şi conştientizării fenomenelor energetice şi psiho-mentale care apar atunci, au ajuns cu siguranţă la o foarte bună cunoaştere a anumitor aspecte care ţin de propriul lor univers lăuntric. Dar chiar şi ei vor savura din plin explorarea reciprocă a corpurilor împreună cu fiinţa iubită… şi lor le recomandăm cu căldură exerciţiul simplu de masaj prezentat în acest articol.

Cunoaşterea propriului corp poate fi primul pas în cunoaşterea de sine

Foarte mulţi oameni îşi cunosc prea puţin propriul corp. Chiar cei care fac sport, merg la sala de forţă sau savurează în mod regulat un masaj bun sunt înclinaţi să îşi trateze corpul ca pe un instrument sau un obiect care trebuie doar să funcţioneze, să rămână zvelt, sănătos şi frumos. Alţii, dimpotrivă, nu sunt mulţumiţi de cum arată corpul lor şi ar vrea să-l modifice pe diferite căi. De fapt, trebuie să ne dăm seama de un lucru: corpul pe care îl avem este un “dat” al existenţei noastre şi nu poate fi modificat foarte mult. Putem să ne vopsim părul, să ne bronzăm, să ne menţinem în formă prin gimnastică sau sport şi practică yoga, dar structura osoasă, constituţia fundamentală, înălţimea şi proporţiile, în ciuda dietelor pentru slăbit, sau altor intervenţii drastice, vor rămâne mereu aproximativ aceleaşi.

Atunci când vom fi înţeles acest lucru, reacţia noastră ar putea fi ceva de genul: “Bine, având în vedere că nu îmi pot modifica corpul, trebuie să-l accept aşa cum este.” Dar aceasta este o capcană: aceasta este o resemnare, şi nu o acceptare. Acceptarea nu se bazează pe “trebuie”, ci ia naştere dintr-o profundă cunoaştere a propriei fiinţe şi a propriului corp: acceptarea propriului corp înseamnă să îl cunoaştem pe dinlăuntru, iar nu doar cum îl vedem în oglindă.

Într-adevăr, deoarece nu există o minte sau un psihic fără corp, fiecare gând al nostru, fiecare emoţie, fiecare aspect al caracterului nostru se reflectă în corpul nostru şi, prin urmare, noi suntem corpul nostru, iar a ne accepta propriul corp nu înseamnă să zicem DA “caroseriei” noastre, ci să ne spunem DA nouă înşine.

La început, această perspectivă ar putea să ne apară ca fiind cel puţin exagerată, dar, îndată ce vom fi dobândit o minimă familiaritate cu tehnicile de yoga şi cu practica meditaţiei, ne vom da gradat seama cu uimire că fiecare gând al nostru, fiecare idee a noastră este conexă cu o senzaţie corporală subtilă, tot aşa cum fiecare senzaţie pe care o percepem în corp şi fiecare sentiment se leagă de un gând. Aşadar, acceptarea propriului corp echivalează, într-adevăr, cu acceptarea propriei fiinţe, iar experimentarea unor noi senzaţii corporale înseamnă descoperirea unor noi elemente în propriul subconştient. Putem să începem cu mintea pentru a ne înţelege propriul corp, sau viceversa. Nu contează de unde începem, important este să începem.

Masajul

Şi putem începe cu un masaj, care să ne pună în legătură cu centrul nostru, cu sufletul. Este un masaj care relaxează în profunzime. Vă recomandăm să abordaţi acest masaj împreună cu fiinţa voastră iubită. Acordaţi timp acestui interludiu de intimitate şi nu neglijaţi pregătirea ambianţei în care el se va desfăşura.

Vom putea astfel experimenta fluxurile energetice din corp şi, în acelaşi timp, ne putem simţi “centraţi”, adică echilibraţi într-un punct ferm, şi “prezenţi faţă de noi înşine”, adică devenind conştienţi de Sinele nostru.

Ne vom aşeza pe o salteluţă tare sau pe un izopren, evitând să ne punem perne sub cap, deoarece acestea întrerup fluxul energetic în zona cefei. Masajul începe de la cap, apoi se extinde la mâini şi apoi la picioare. Nu există o tehnică precisă pentru acest tip de masaj: scopul este de a înţelege ce tip de contact îi place cel mai mult persoanei masate.

Se pot experimenta pe rând mai multe tipuri de contact: un contact decis şi sigur, o mângâiere uşoară, atingeri blânde ori presiuni ferme exercitate asupra muşchilor. Mai mult decât tehnica în sine, este important timpul pe care îl dedici persoanei iubite şi faptul de-a o atinge cu atenţie. Iar atenţia nu semnifică în mod obligatoriu delicateţe; sunt admise toate tipurile de contact care trezesc plăcerea şi îl fac pe cel masat să devină conştient de părţile corpului care sunt masate.

Se începe cu capul, în special cu ceafa şi cu muşchii plasaţi de-a lungul gâtului, se stimulează pielea capului descriind mici cercuri cu vârfurile degetelor, se întinde pielea frunţii dinspre centru spre extremităţi şi înspre sus cu palmele mâinilor. La sfârşit se ţine capul ridicat foarte puţin deasupra saltelei pentru câteva minute, până când simţim că tensiunile se îndepărtează şi dispar. În fine, se retrag încet mâinile.

Apoi se trece la una dintre mâini, începându-se a comprima fiecare porţiune cu o “atingere personală”. Apoi se trece la cealaltă mână, la unul dintre picioare şi apoi la celălalt picior.

Terminând masajul picioarelor şi după ce i-am lăsat persoanei iubite timpul necesar pentru a absorbi senzaţiile plăcute în mâini şi picioare, ne vom apropia mâna de zona de sub ombilic (o zonă de mărimea unei monede situate la două-trei degete sub ombilic, corespunzând în plan fizic centrului secret de forţă manipura chakra). Persoana care masează îşi poate lăsa mâna sprijinită uşor pe acea zonă şi o poate întreba pe persoana iubită dacă percepe acest contact ca ajutându-l să se simtă “centrat”, dacă observă “ceva” în punctul de contact (căldură, furnicături, alte senzaţii).

Persoana masată îşi poate imagina că respiră în această zonă, focalizându-şi atenţia din interior asupra punctului de contact, fiind însă mereu conştientă şi de părţile periferice ale corpului (mîini, picioare şi cap).
După circa 10 minute, persoana care masează îşi va retrage încet mâna, lăsând-o pe persoana iubită adâncită în experienţa spaţiilor tăcute, deschise de acest masaj.

Această experienţă a unui masaj care nu tinde să se finalizeze neapărat cu un contact sexual vă va ajuta să exploraţi noi dimensiuni ale sentimentelor şi senzaţiilor amoroase. El are efectul relaxant şi reechilibrant de a muta atenţia asupra punctelor periferice ale corpului, în scopul lărgirii percepţiei cu privire la propria fiinţă şi expansionării energiei înainte de a o recanaliza asupra centrului.

yogaesoteric
septembrie 2006

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More