Despre dragoste şi iubire…

Câteva idei şi aforisme despre dragoste şi iubire, aşa cum este ea văzută şi înţeleasă de înţelepciunea yoghină milenară şi transmisă nouă de mentorul MISA, profesorul yoga Gregorian Bivolaru


“A vorbi despre dragoste, prin înseşi rezonanţele tainice pe care le declanşează, înseamnă totodată a face într-un anume mod tainic dragoste”.

Marile tradiţii spirituale ale umanităţii pun toate accentul pe iubirea aproapelui. „Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi” spune Iisus. Dacă credinţa totală poate muta şi munţii din loc, dragostea nesfârşită poate ignora, ocoli, depăşi sau străpunge aceiaşi munţi.

Înţelepciunea orientală susţine că: „Atunci când există dragoste nesfârşită, imposibilul devine cu uşurinţă posibil”, dar tradiţia tantrică adaugă: „Dragostea fără adevăr este ca o apă într-un râu fără maluri”.

Doar oamenii ignoranţi spun: „Iubiţi-vă prietenii şi urâţi-vă duşmanii”. În Yoga, graţie unei înţelegeri de tip superior care ne permite să sesizăm relaţia intimă profundă ce există între două fiinţe, înţelegem că singură IUBIREA este legea supremă. Înţelepţii yoghini spun: „Aveţi milă de duşmanii voştri, binecuvântaţii pe cei care vă urăsc, aveţi compasiune pentru cei care vă detestă, rugaţi-vă la Dumnezeu pentru cei care vă fac rău”. Veţi vedea atunci cât de fericiţi veţi deveni căci veţi simţi cum Dumnezeu vă îmbrăţişează de fiecare dată când, prin cel mai suav gest de iubire, voi îl îmbrăţişaţi pe Dumnezeu. Dacă doriţi iubirea, iubiţi întreaga lume”.
Aceasta este esenţa înţelepciunii yoghine dăruită prin graţie, spre o lumină călăuzitoare prin jocul manifestării.

Ce este dragostea? Un sentiment, o pasiune, o nevoie afectivă şi sexuală? Un elan frenetic, irezistibil către celălalt, către Divin, o aspiraţie de complementare, o dorinţă de polarizare? O plenitudine, o inefabilă fericire, o contaminare euforică?

„Fără iubire, fără compasiune şi fără pace interioară o fiinţă nu poate fi niciodată fericită. Fără iubire chiar şi cerul este un infern”.

„Iubirea pentru oameni nu poate fi un ţel ci doar un mijloc al iubirii pentru DUMNEZEU”

„A refuza iubirea înseamnă în realitate a refuza energia atotputernică universală a lui DUMNEZEU”.

„În loc să iubeşti puţin este infinit mai bine să iubeşti mereu şi fără măsură. Devenim astfel mult mai fericiţi datorită forţei tainice pe care ne-o oferă constanţa”.

„Pentru om aproape că nu există o surpriză mai fermecătoare decât aceea de a simţi că este iubit ; atunci totul este ca şi cum DUMNEZEU atinge cu un deget inima omului.”

„În iubirea paradisiacă nu eşti nici iubitul nici iubita, eşti însăşi dragostea profundă şi înălţătoare dintre cei doi.”

„Atingerea pasională a buzelor în cazul unei iubiri mari şi profunde revelează paradisiace secrete pe care limba nu le poate rosti.”

„„DUMNEZEU există. El este prezent pretutindeni. El este întotdeauna cu mine. Numai cu ajutorul Lui, eu am tot ceea ce îmi este necesar să am.” Acesta este adevărul pe care îl afirmă marii înţelepţi, iar eu sunt perfect de acord cu aceasta şi vă sfătuiesc şi pe voi să trăiţi în conformitate cu aceste învăţături milenare.”

„Dacă inima ta nu a cunoscut deocamdată fericirea îmbătătoare a iubirii, înseamnă că nu trăieşti cu adevărat. Fericirea inefabilă a iubirii înalţă, în mod tainic, inima şi ne face să-L cunoaştem pe DUMNEZEU.”

„Cei care se iubesc profund, unindu-şi plini de transfigurare trupurile, îşi unesc totodată, în felul acesta şi sufletul.”

„Vorbele duioase pe care cei care se iubesc şi le spun unul altuia sunt după aceea adăpostite în sfera cea tainică a cerurilor. Ulterior, într-o bună zi, ele vor cădea precum ploaia peste cei îndrăgostiţi şi în felul acesta taina lor va creşte paradisiacă peste lumi.”

Iată, în încheiere, ce spunea Bhagawan Shree Rajneesh (OSHO) despre dragoste:
„Într-o relaţie profundă, dragostea cuiva poate avea rezonanţe în tine şi îţi aduce adâncimile în fiinţă. Sunt două modalităţi de a te descoperi: una este meditaţia, cealaltă este dragostea. Prin celălalt devii conştient de fiinţa ta interioară. El devine un drum pentru a ajunge la tine însuţi.
Cu cât dragostea este mai profundă, cu atât voi sunteţi mai profunzi. Dacă iubeşti pe cineva şi profunzimile tale vorbesc cu ale lui, ai o întâlnire în Fiinţă; dacă nu se întâmplă aceasta, renunţă – dar nu crea nici un conflict, bătălie sau luptă pentru aceasta, nu vă distrugeţi unul pe altul. Căutaţi în altă parte persoana care există şi care vă va iubi. Nu vă stabiliţi alături de cineva care nu este pentru voi.
Continuaţi să descoperiţi dragostea în interiorul vostru. Şi dacă iubiţi, mai devreme sau mai târziu persoana potrivită va apare, pentru că o inimă iubitoare, mai devreme sau mai târziu, vine către o inimă iubitoare. Întotdeauna se petrece aşa. Veţi găsi persoana potrivită. Dar dacă sunteţi gelos, nu o veţi găsi, dacă sunteţi doar pentru sex nu o veţi găsi, dacă trăiţi doar pentru siguranţă nu o veţi găsi.
Dragostea este o cărare primejdioasă şi doar cei care au curaj pot călători pe ea. Şi vă pot spune că este la fel ca şi meditaţia – doar pentru cei care sunt curajoşi.
Descoperiţi care vă este drumul, care poate fi destinul dumneavoastră…”

14 februarie 2005
yogaesoteric.net

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More