Un «Gerxit» ar fi mai bun decât un «Grexit»Politicienii europeni au dezbătut luni în şir dacă nu ar fi mai bine ca Grecia să părăsească Uniunea Monetară. Acum, unii economişti se întreabă dacă nu ar fi mai bine ca Germania să facă acest pas. Nu toată lumea vede lucrurile astfel, consideră

Deutsche Welle.

Ultimele luni au fost marcate de tensiunile generate de un posibil Grexit [Greece exit – Grexit – ieşirea Greciei n.n.], cu tot contextul comunitar: neînţelegeri privind căile de rezolvare a crizei elene, critici la adresa poziţiei ferme a Germaniei privind necesitatea austerităţii la Atena, temerile creditorilor că nu-şi vor mai recupera banii împrumutaţi Greciei. Pe acest fundal încins, unii economişti au sugerat cu calm o altă soluţie: părăsirea de către Germania a zonei euro.

Potrivit acestei teorii, renunţarea de către Berlin la moneda euro ar permite statelor slabe din sudul Europei să-şi restructureze automat datoriile, prin devalorizarea pe care ar suferi-o moneda unică în urma plecării Germaniei din Uniunea Monetară. În acest fel şi redresarea economică a acestor ţări ar fi mai uşoară. Statele slabe vizate ar fi Grecia, Italia, Spania şi poate Portugalia.

Economistul Ashoka Mody de la universitatea americană Princeton este adeptul acestei variante. Într-un comentariu, el expune motivele pentru care un Gerxit ar fi mai bun decât un Grexit. „Reformarea Uniunii Monetare în următorii 25-30 de ani este inevitabilă. Singura întrebare este cum s-ar putea realiza aceasta cu cele mai reduse pagube”, a declarat Mody.

Sub acelaşi calapod fiscal

Mody crede că ministrul german de Finanţe greşeşte când spune că problema datoriilor elene este principala piedică în funcţionarea corectă a zonei euro. „Schäuble susţine că, dacă grecii părăsesc zona euro, aceasta va funcţiona apoi fără probleme cu ceilalţi 18 membri. El nu vede că problema este de fapt modul în care a fost construită Uniunea Monetară, ci crede că totul se trage de la incapacitatea grecilor de a respecta regulile jocului european”, spune Mody.

Economistul de la Princeton admite, desigur, că Grecia are o problemă serioasă cu îndatorarea, dar subliniază că aceste datorii elene nu au nimic de-a face cu celelalte probleme cu care se confruntă zona euro. „Dacă Grecia va părăsi Zona Euro, va apărea cu siguranţă curând după aceea o nouă problemă «grecească». Faptul că nu poţi obliga aşa de multe economii naţionale diferite să intre sub acelaşi calapod monetar-fiscal este adevărata problemă, iar aceasta nu este adresată.”

Mody (ca şi alţi economişti şi critici ai zonei euro) crede că următorul copil-problemă al Europei va fi Italia. „Nu ştim dacă Italia va fi, la rândul ei, capabilă vreodată să-şi achite datoriile”, avertizează Mody şi adaugă: „încercarea de a obliga ţări cu culturi, istorii şi posibilităţi diferite să adopte acelaşi sistem nu are cum să funcţioneze.”


„O uniune prost concepută”

Pentru Mody este clar că modul cel mai puţin dureros de rezolvare a suferinţelor Europei este ca Germania să revină la vechea marcă germană. Republica Federală ar fi cea mai în măsură să suporte acest şoc.

Ideea că un Gerxit ar fi preferabil unui Grexit nu este nouă. În 2012, investitorul american George Soros descria, pe blogul său, cum ar arăta părăsirea de către Berlin a zonei euro. „Ar fi o decizie în beneficiul tuturor, Germania revenind la moneda sa puternică, în timp ce statele mai slabe din Uniunea Monetară ar beneficia de un euro mult slăbit, pentru a se reface economic. Germanii ar deveni astfel mai bogaţi, iar ţările sudice, mai puţin sărace”, scria el.

În aceeaşi zi în care era publicat comentariul lui Mody, Ben Bemanke, fostul şef al Federal Reserve, a scris un comentariu pentru Brookings Institute, un influent think-tank din Washington. Bernanke aprecia că „Europa nu face ceea ce are de făcut pentru a rezolva criza elenă. În timp ce, în zona euro, rata şomajului ar fi pendulat în jurul valorii de 11% în ultimii ani, în SUA aceasta a scăzut la un nivel de doar 5,3%, cel mai bun de mult timp încoace. În zona euro deosebirile între ţări ar fi prea mari: în Germania, rata şomajului este de sub 5%, în alte ţări membre e în jurul a 13 procente. Promisiunea reprezentată de euro, de a spori bunăstarea şi de a sprijini integrarea europeană, nu va fi îndeplinită atât timp cât între statele membre vor exista asemenea deosebiri în ceea ce priveşte capacitatea economică”, era de părere Bernanke.

Analiştii arată că ţările membre nu sunt diferite doar sub aspectul competitivităţii, ci şi structural, în ceea ce priveşte chiar premisele de funcţionare ale acestor economii naţionale. Prin urmare, Mody crede că unirea atâtor state diferite în acelaşi bloc monetar nu a fost o idee prea înţeleaptă. „Uniunea a fost gândită prost, iar acum are multe de suferit.”

Găsirea unui echilibru

Aceşti experţi cred că, fără o puternică voinţă politică de a salva Uniunea Monetară, aceasta se va desfiinţa în cele din urmă. Ţara care ar avea cel mai puţin de suferit de pe urma acestei evoluţii ar fi Germania – consideră la unison Mody, Bernanke, Soros şi mulţi alţii.

Mody crede că echilibrul ar putea fi restaurat prin crearea a două monede: euro, în sud, respectiv marca germană, în nordul Europei. „Am putea avea însă din nou 15 valute diferite în UE, în următorii 30 de ani”, avertizează el.

O catastrofă la orizont

În acelaşi timp, alţi economişti marcanţi, precum profesorii Iain Begg şi John Ryan de la London School of Economics, cred că părăsirea de către Germania a Zonei Euro ar fi un „dezastru”. „După crearea UE, introducerea monedei euro a fost una din marile realizări ale Germaniei în a doua jumătate a secolului 20. S-a investit foarte mult capital politic în această măsură”, a declarat Ryan.

Moneda euro ar fi o mare realizare geopolitică, cu un puternic potenţial. Europa a devenit astfel un centru sigur pentru investiţii şi afaceri, crede Ryan. „Plecarea Germaniei din Uniune ar transmite un semnal extrem de tulburător. Este greu de crezut că zona euro ar mai rezista fără germani.”

„Dacă Germania ar părăsi zona euro, ar fi urmată rapid de Olanda, Belgia, Austria şi statele baltice”, avertizează Iain Begg. „Continentul ar suferi o ruptură de pe urma căreia ar avea de pierdut atât nordul, cât şi sudul. Ţări ca Irlanda, Slovenia şi Slovacia ar rămâne în aer. O Germanie fară euro, cu o Europă prăbuşită, ar avea consecinţe grave pentru integrarea europeană şi pentru moneda unică. La Berlin, un astfel de scenariu ar fi văzut drept o catastrofă.”

O reînfiinţată marcă germană ar deveni rapid o monedă foarte puternică, cred Ryan şi Begg. Deşi sună bine, marca nu ar fi decât o mare barieră în calea exporturilor germane, care s-ar confrunta brusc cu prăbuşirea competitivităţii pe plan mondial.

de Wilhelm Schreiber

Citiți și:

Criza europeană, datoriile suverane şi moneda euro

Euro va distruge până la urmă UE

Europarlamentarul Nigel Farage: pentru a supravieţui, statul unic european va căuta să obţină controlul total

 

yogaesoteric
21 septembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More