Despre vaca sfântă a Vestului: Banul

Totul se judecă în funcție de asta. Și viața și moartea (a altora de preferință) și cât ai reușit sau nu în viață. State și oameni sunt egali (sau mai ales inegali) în fața lui.

BANUL

Este un zeu? Este o putere? (benefică sau malefică)

Cine și mai ales ce este banul?

Definiția este simplă:

Este oglindirea digitală a unei valori materiale.

(Definiția îmi aparține și cred că rezumă în ea tot ceea ce ceilalți au încercat să explice în tomuri groase de politică financiară – pe care a și fost necesar cândva să le citesc ca să înțeleg cât de puțin înțeleg oamenii despre puterea care le conduce destinele și în consecință dirijează istoria civilizaţiei.)

Cred că banul a fost inventat de evrei, așa că nu numai legea relativității li se datorează dar și ceva care fără să fie înțeles a fost urmat. Mai întâi a fost banul și apoi s-a născut Iisus. (Tot în aceeași ogradă națională.)

Deci banul e făcut ca să ajute la mișcarea valorilor în societate. E o procedură virtuală (digitalizarea, împărțirea unei valori în numere) care face comparabile elemente extrem de diferite și altfel incomparabile (o vacă cu un inel, un fotbalist cu un taur de prăsilă, un automat Kalașnikov cu un orb care știe să calculeze traiectoriile rachetelor pentru Himars).

Deci banul e de folos într-o societate care funcționează pe aceleași reguli și după aceleași legi. În război banul își pierde valoarea, pentru că funcția principală a unui război e jaful și acolo nu ai ce digitaliza, acolo pui mâna și gata.

Furtul, escrocheria și jaful sunt un fel de minirăzboaie pe care omul le duce împotriva societății pe care o crede fie inferioară, fie nedreaptă. De fiecare dată sunt o expresie a egoismului. Omul care fură nu are morală, nu are legi, e singur cu propria faptă și pradă. De asta marii hoți care fură miliarde nu au ce face cu prada lor, care are valoare numai între oameni. Și așa s-a ajuns ca ei să își construiască propria lume care să o înlocuiască pe cea reală, unde banul are o valoare, dar care poate fi folosită numai dacă ești cinstit.

Ce paradox!

Suntem tocmai în plin proces de înlocuire a statelor și societăților bazate pe legi ale cinstei cu unele bazate pe mirajul minciunii.

Hai să revenim.

La ce e bun banul. Păi cu el știm cum ne situăm noi față de societate și societatea știe prin ce și cum te poate ajuta sau strivi.

Autor: Dan Stoica

Citiți și:
În scurt timp se va dovedi rolul toxic al banului judecat ca marfă
Resetați-vă!

 

yogaesoteric
9 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More