Dezinformare «made in Romania»

de Maria Nicola

Cineva care are chiar şi cea mai vagă idee despre tehnicile de manipulare va sesiza cu uşurinţă că permanent suntem bombardaţi de mass-media cu informaţii abil prezentate care, deloc întâmplător, mistifică realitatea şi o transformă după cum se doreşte într-o pseudo-realitate. Uneori această prezentare falsificată are numai rolul de a atrage cât mai mulţi cititori sau telespectatori şi aceasta se petrece adeseori atunci când jurnaliştii de la diferite posturi TV sau ziare vor să inventeze ştiri atractive. Ei nu se simt deloc vinovaţi dacă adaugă unele elemente care să „condimenteze” sau să „coloreze” unele ştiri (sau non-ştiri) altfel banale şi se folosesc pentru asta de tot felul de mijloace.

„UN CUTREMUR PUTERNIC VA LOVI ROMÂNIA”, titrează cu majuscule realitatea.net, adăugând apoi cu litere mici „Care este realitatea?”. Dacă cineva va avea răbdare să parcurgă ştirea, va descoperi un material plicticos care nu spune nimic interesant şi categoric contrazice ideea lansată în titlu. Altfel spus, după ce ne-au înspăimântat cu titlul respectiv, jurnaliştii ne liniştesc şi ne asigură că nu va fi niciun cutremur – conform specialiştilor. „Vedeta …, la un pas de moarte” este titlul unei ştiri care ne povesteşte că o vedetă a mers pe autostradă cam în aceeaşi perioadă în care s-a produs un accident în care o persoană a murit (fiind anonimă, nimănui nu-i pasă de adevărata victimă a accidentului). Iată în ce mod penibil este speculată o tragedie (anonimă) pentru a face o „ştire” din ea, căci o vedetă trecea pe acolo!

Toate acestea sunt însă nişte fleacuri în comparaţie cu marile acţiuni de dezinformare la care am asistat cu toţii în ultima perioadă. Cazul „Izvoarele” este bulversant prin indiferenţa pe care o denotă din partea politicienilor, în ceea ce priveşte problemele românilor. Reprezentanţii oficiali încearcă să ne convingă că este vorba doar de efectul inundaţiilor şi că toate cutremurele succesive care îi înspâimântă pe locuitorii din Izvoarele şi le distrug casele n-au nicio legătură cu exploatările firmei Chevron.

În urma unei manipulări grosolane (cazul contrafăcut al copilului ucis de câinii vagabonzi) am ajuns să fim cu toţii părtaşi la uciderea brutală a câinilor comunitari. Eufemismul „eutanasiere” e folosit în scop propagandistic pentru a ne face să uităm că este vorba de o crimă dezgustătoare şi nu de altceva. Pentru a-i prosti pe românii de obicei blânzi şi toleranţi a fost nevoie să se inventeze întregul circ mediatic. Ne putem imagina cinismul celor care pun la cale o asemenea manevră şi al celor care acceptă să participe la ea? Să înscenezi moartea unui copil pentru a convinge populaţia să accepte uciderea câinilor, oricât de cumplit este, e mai nimic pe lângă dezinformarea practicată în cazul Roşiei Montane.

Să ne amintim şi isteria gripei aviare din 2005, care a falimentat aproape toţi micii producători în domeniul avicol şi care a fost doar o manipulare mediatică. Criminală şi ea la modul cel mai propriu, ca şi cazul „eutanasierii”, căci au fost omorâte zeci de mii de păsări (se folosea atunci termenul de „sacrificare”). Uneori dezinformarea are rolul de a-i favoriza pe cei puternici şi corupţi, aşa cum s-a încercat în cazul lui Adrian Năstase, a cărui „sinucidere” televizată nu a reuşit să-l scape definitiv de puşcărie. Alteori, ea este pur divertisment: cam asta a fost telenovela „jurnaliştilor răpiţi în Irak”, o poveste cusută cu aţă albă care s-a terminat cu bine, dar a lăsat multe semne de întrebare şi a fabricat nişte „eroi” care de altfel nu merită deloc admiraţia sau recunoştinţa publicului. Mai există desigur şi cazul MISA, pe care încep să-l descifreze tot mai mulţi oameni, mai ales dintre aceia care s-au lămurit deja cum se practică dezinformarea şi manipularea mediatică în România. Şi foarte mulţi încep să înţeleagă aceste lucruri analizând ceea ce se petrece acum legat de proiectul minier dezastruos de la Roşia Montană.

Având în vedere „miza” cazului Roşia Montană s-a pus în mişcare un întreg arsenal de metode de dezinformare: propaganda în favoarea exploatării miniere, ignorarea protestelor populare de către majoritatea mass-media, argumente manipulatoare de diferite categorii (ştiinţifice, politice, financiare, toate false), intimidarea şi discreditarea oponenţilor proiectului, ascunderea rapoartelor ştiinţifice concludente etc. Lipsa de conştiinţă civică, inconştienţa cu care majoritatea presei române participă la acest proiect dezastruos pentru România, din care vor avea de câştigat doar politicienii corupţi (şi firmele străine) este de-a dreptul revoltătoare. Dar este în toate acestea şi o parte bună: din ce în ce mai mulţi români se trezesc şi îşi dau seama că mass-media este folosită ca un instrument de manipulare în înteresele celor aflaţi la putere.

Mă întreb adesea, cum se simte oare un jurnalist care lucrează pentru posturile mari de TV din România, care vede pe stradă realitatea demonstraţiilor pentru Roşia Montană (şi dimensiunea lor), pentru a descoperi apoi că propriul post TV fie ignoră complet evenimentele, fie le minimalizează în mod revoltător. Poate că publicul nu pricepe mare lucru din ceea ce se petrece în ultima perioadă în România, dar jurnaliştii ar trebui să priceapă măcar faptul că au o mare lecţie de învăţat. Iar aceasă lecţie ţine de probitatea lor profesională: pe cine şi de ce slujesc?

Pentru că România contemporană nu este doar teatrul unor manipulări, ci şi produsul unor mari manipulări, iar la punerea lor în scenă au contribuit în mare măsură şi jurnaliştii. Iar asta îi face, în mare măsură, vinovaţi de sărăcirea acestei ţări, de corupţia clasei politice şi de înşelarea continuă a oamenilor, pentru favorizarea intereselor celor care conduc din umbră destinele acestei ţări şi care ne promit un viitor din ce în ce mai sumbru.
 
 
 

Citiţi şi:

Roșia Montană – un proiect de jaf național

Televiziunea, o sui generis otravă teribilă 

yogaesoteric
11 noiembrie 2013

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More