Dictatura digitală. Chinezii au primul oraș 100% supravegheat de Inteligență Artificială
Dictatura digitală este la un click distanță. În 2013, guvernul local din regiunea Pingyi (un oraș aflat la câteva ore de Shanghai) a început să instaleze zeci de mii de camere de securitate în zonele urbane și rurale – mai mult de 28.500 în total până în 2016. Chiar și cele mai mici sate aveau cel puțin șase camere de securitate, potrivit presei de stat.
Aceste camere nu au fost doar monitorizate de poliție și algoritmi automatizați de recunoaștere facială. Prin intermediul cutiilor TV speciale instalate în casele lor, locuitorii puteau urmări imagini de securitate în direct și puteau apăsa un buton pentru a chema poliția dacă ar fi văzut ceva greșit. Imaginile de securitate puteau fi urmărite și pe smartphone-uri.
În 2015, guvernul chinez a anunțat că un program similar va fi lansat în toată China, cu un accent deosebit pe orașele îndepărtate și rurale. Acesta a fost numit „Proiectul Xueliang”, sau Sharp Eyes, o referință la un citat din fostul lider revoluționar comunist chinez Mao Zedong care a scris odată că „oamenii este necesar să aibă ochi ageri” atunci când îi caută pe cei care nu respectă valorile comuniste.
Sharp Eyes este unul dintre numeroasele proiecte de supraveghere tehnologică construite de guvernul chinez în ultimele două decenii. Proiecte precum Golden Shield Project, Safe Cities, SkyNet, Smart Cities și acum Sharp Eyes înseamnă că există peste 200 de milioane de camere de securitate publice și private instalate în toată China.
Planul cincinal de supraveghere, un reper pentru dictatura digitală
La fiecare cinci ani, guvernul chinez lansează un plan care prezintă ceea ce pare să realizeze în următoarea jumătate de deceniu. Planul cincinal al Chinei pentru 2016 a stabilit ca obiectiv pentru Sharp Eyes realizarea unei acoperiri de 100% a spațiilor publice din China în 2020. Deși rapoartele disponibile nu indică dacă programul a atins acest obiectiv – există date care sugerează că s-a apropiat foarte mult de acest nivel.
Schema modernă de supraveghere a Chinei a început în 2003, potrivit lui Dahlia Peterson, analist de cercetare la Centrul pentru Securitate și Tehnologii Emergente ale Universității Georgetown, odată cu crearea Proiectului Scutul de Aur (Golden Shield Project).
Proiectul Scutul de Aur, condus de Ministerul Securității Publice (MPS), este, în parte, responsabil pentru cenzura strictă pe zona de internet. Dar programul a inclus și supravegherea fizică. MPS a creat o bază de date care include 96% dintre cetățenii Chinei, intitulată Baza de date națională de informații despre populație. Această bază de date include informații despre înregistrarea gospodăriilor, numite „hukou”, precum și informații despre călătoriile din trecut și istoricul infracțional, potrivit unui raport al Consiliului pentru imigrări și refugiați din Canada.
Alte noi proiecte
De asemenea, au fost create baze de date ale populației locale, potrivit unui articol publicat în Jurnalul American de Științe Politice. Aceste baze de date locale permit crearea listelor negre, care interzic unor persoane utilizarea transportului public. Poliția este trimisă imediat dacă cineva, inclus pe lista neagră, încearcă să rezerve un bilet de autobuz, tren sau avion.
În urma succesului Scutului de Aur, China a lansat alte două proiecte de supraveghere axate pe instalarea camerelor. „Orașe sigure”, lansat în 2003, s-a axat pe avertizările în caz de dezastru, gestionarea traficului și securitatea publică. SkyNet s-a axat pe instalarea camerelor conectate la algoritmi de recunoaștere facială.
„Mass-media de stat chineză a susținut că SkyNet poate scana întreaga populație chineză într-o secundă cu o precizie de 99,8%, totuși astfel de afirmații ignoră limitările tehnice evidente”, a scris Peterson.
Observatorii este indicat să ia aceste cifre cu un pic de reticență: informații exacte și actualizate despre inițiativele de supraveghere ale Chinei nu sunt ușor disponibile, iar ceea ce se știe public este publicat în principal de academicieni și jurnaliști cu un anumit acces la oficiali guvernamentali sau producători de echipamente de supraveghere.
16 ani de cercetare A.I. pentru dictatura digitală
La fel ca Scutul de Aur, programul SkyNet există și astăzi și beneficiază de 16 ani de cercetare în A.I., precum și de boom-ul industriei tehnologice. Potrivit New York Times, datele SkyNet sunt utilizate pentru accesul în condominiumurile de locuințe care utilizează recunoașterea facială pentru a deschide porțile de securitate. Fotografiile de la acele porți de securitate sunt apoi trimise la poliția locală pentru a construi o bază de date a populației.
Cu toate acestea, aceste scheme de supraveghere se adresează în principal orașelor, unde finanțarea și densitatea populației facilitează supravegherea centralizată.
Sharp Eyes, care se concentrează asupra zonelor rurale, este menit să ușureze munca departamentelor de poliție cu personal insuficient.
De exemplu, un articol scris de presa de stat chineză despre implementarea Sharp Eyes în Pingyi notează că județul are o populație de 1 milion de oameni și doar aproximativ 300 de ofițeri de poliție.
Cetățenii raportează tot
Ceea ce este raportat poliției prin programul Sharp Eyes nu se limitează doar la infracțiuni. Un rezident din Pingyi a povestit despre raportarea unei prăbușiri a unei instalații, în timp ce un altul a menționat că a denunțat o firmă care era suspectă de marketing înșelător.
Potrivit lui Peterson, proiectul Sharp Eyes este implementat diferit în funcție de nevoile fiecărui oraș, dar premisa generală este aceeași: orașul este împărțit într-o rețea și fiecare pătrat al rețelei acționează ca propria unitate administrativă. Cetățenii urmăresc înregistrările de securitate din interiorul rețelei lor, oferind un sentiment de proprietate asupra mediului înconjurător. Datele municipale pot fi apoi agregate pe baza rapoartelor din fiecare pătrat din grilă.
Orașele pot adăuga, de asemenea, o nouă tehnologie, fiind la discreția lor. Deși sistemul se bazează în primul rând pe recunoașterea facială și difuzarea CCTV la nivel local, orașul Harbin, de exemplu, a publicat o notificare că urmărește o tehnologie de poliție predictivă pentru a analiza datele tranzacțiilor bancare ale unei persoane, istoricul locațiilor și conexiunile sociale, precum și atunci când decide dacă reprezintă un pericol social.
Experimentul chinezesc ne duce cu gândul la 1984 al lui George Orwell. Deși în curând se va dovedi că imaginația acestuia era săracă.
Dictatura digitala de-abia începe.
Citiți și:
Cum se va impune în Occident supravegherea totală a societății în era post-covid
Big Brother cu inteligența artificială: China monitorizează emoțiile uigurilor
Pădurea 5G. Pădure smart = Pădure controlată, Smart city = Lagăr digital
yogaesoteric
11 februarie 2022