Dictatura este patima nulităților. Frica nu este starea naturală a omului civilizat

Dictatura este o mare patimă a nulităților.” – Bogdan Petriceicu-Hașdeu

În cadrul unui sistem care neagă existența drepturilor fundamentale ale omului, frica tinde să fie la ordinea zilei. Frica se divide și-apoi se multiplică la nesfârșit, luând diverse forme: frica de închisoare, frica de tortură, frica de moarte, frica de a pierde jobul, familia, proprietatea, prietenii, mijloacele de trai, frica de sărăcie, frica de izolare, frica de eșec…

Cea mai insidioasă formă de frică este cea care simulează bunul-simț, sacrificiul civic, social sau înțelepciunea, condamnând ca prostii nesăbuințe, nesemnificative sau inutile, micile acte zilnice de curaj făcute de alții, singurele care ajută la păstrarea respectului de sine al omului și a demnității umane inerente.

Nu este ușor pentru un popor condiționat de frică și obedient față de autorități să se elibereze din lanțurile limitărilor sale. Cu toate acestea, chiar și sub cele mai zdrobitoare mașini de stat, curajul se ridică mereu din mulțime pentru că frica NU este starea naturală a omului civilizat.

Când ne este frică, pierdem complet abilitatea de a analiza și reflecta la o situație concretă. Frica ne paralizează simțurile. În plus, frica a fost întotdeauna forța motrice a represiunii tuturor dictatorilor.

Citiţi şi:
Maşinăria de semănat frică
O supraviețuitoare a Holocaustului acuză: „Dictatura covid este o dictatură fascistă!… Depășește ce a făcut Hitler!”
Dictatura globală pandemică: Distrugerea democrației, înlocuirea statului de drept cu statul poliţienesc

 

yogaesoteric
5 decembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More