Diferite faţete ale relaţiei iniţiatice Ghid spiritual – aspirant (I)

Sincronicităţi remarcabile fac ca prima întâlnire cu Ghidul spiritual să fie de neuitat

Pentru fiecare yoghin autentic, relaţia cu Ghidul său spiritual este un element central în practica spirituală. În Occident, înţelegerea şi acceptarea unei asemenea relaţii este o adevărată provocare. Există în Occident prea multe prejudecăţi, prea multă superficialitate şi mai ales orgoliul exacerbat al unei culturi care exaltă materialismul, în detrimentul spiritualităţii. Însă în India, de unde provine sistemul yoga, cultura şi tradiţia acordă un mare respect Ghizilor spirituali.

Marii yoghini ai Indiei, precum Milarepa, Swami Vivekanada sau Paramahansa Yogananda, au relatat cu emoţie prima lor întâlnire cu cei care i-au ghidat în practica spirituală. Regăsim aceeaşi emoţie în relatările unor yoghini români despre prima lor întâlnire cu Ghidul spiritual.

Prima întâlnire cu Ghidul spiritual este pentru mulţi aspiranţi un moment de răscruce în viaţa lor şi le rămâne chiar şi după ani de zile proaspăt în minte. Adeseori, ei se raportează la acel moment cu bucurie şi nostalgie – pentru unii dintre ei, această întâlnire a coincis cu momentul în care au descoperit universul misterios al practicii yoga, care a făcut ca viaţa lor să capete un alt sens.

Relaţia cu Ghidul spiritual nu este nicidecum limitată la întâlnirea fizică, concretă. Această „primă întâlnire” plină de semnificaţii are loc adeseori în spaţiul tainic al inimii, în suflet sau în unele dimensiuni paralele subtile. Unii au trăit această primă întâlnire în timpul unei meditaţii, la cursul de yoga sau, de ce nu, în vis. Dar pentru cei care se află în această situaţie şi sunt curioşi să afle experienţele colegilor care au avut şansa unei întâlniri concrete cu Grieg, am selectat în acest articol câteva relatări sugestive pe acest subiect.

Relatarea care urmează redă sugestiv şi transfigurator emoţia resimţită, pe fondul unei sensibilităţi rafinate, atunci când o fiinţă a venit pentru prima dată în contact cu yoga şi şi-a întâlnit cu acea ocazie Ghidul spiritual.

„Acum 23 de ani mă aflam în faţa căsuţei modeste unde locuia un grup de yoghini. În pragul uşii, unul dintre ei mi-a şoptit cu blândeţe să-mi las pantofii acolo: pătrundeam într-un spaţiu sacru. Uimită, am lăsat deoparte încălţările prăfuite de drumurile lumii, pentru a pătrunde în cămara cunoaşterii divine.

Cineva m-a condus într-o cameră, unde am fost primită cu multă iubire şi căldură. Primul sentiment a fost acel intim răspuns de binecuvântare a sufletului ajuns acasă, cuprins de pace şi tăcere vie. Totul era magic şi misterios şi îmi atingea fiinţa cu un parfum nemaiîntâlnit. Acea atmosferă îmi pătrundea adânc sufletul.
La un moment dat, un băiat s-a aşezat într-o postură de meditaţie şi fixa cu privirea o figură geometrică aflată pe perete (după ceva timp am aflat că era yantra lui Shiva).

Spre seară, acea linişte s-a spulberat dintr-odată. Un val de dinamism şi efervescenţă a cuprins întreaga casă. Se auzeau vocile yoghinilor de peste tot: «Grăbiţi-vă, este conferinţă!» Toţi îşi doreau să meargă la conferinţă, dar au decis că este mai bine ca cineva să rămână în casă. M-am oferit imediat şi în acel moment inima mea a săltat de bucurie, căci puteam fi şi eu de ajutor cu ceva.

Apoi, ca un copil ce îşi imită părinţii când ei nu sunt acasă, m-am aşezat în faţa acelei figuri geometrice. Am început să o privesc atent. Dintr-odată o emoţie puternică m-a copleşit. Valuri de iubire şi fericire îmi inundau întreaga fiinţă. Simţeam că dincolo de acel desen, cineva cunoştea fiecare aspiraţie a sufletului meu şi mă învăluia cu iubire şi compasiune, răspunzând chemării sufletului meu.

În acea atmosferă magică de dialog subtil, uşa camerei s-a deschis. Am auzit o voce pătrunzătoare: «Cine mă cheamă?». Cu ochii plini de lacrimi, l-am privit… Era El, Grieg, Ghidul meu spiritual! Mulţumesc, Grieg, că ai răspuns chemării sufletului meu! Mulţumesc că ai deschis poarta inimii mele pentru a mă ajuta astfel să-L descopăr pe Dumnezeu!”.

Mirela Vinţeler, an 23 de curs yoga, Porto, Portugalia

Următoarea relatare ne poartă şi dincolo de prima întâlnire cu Ghidul spiritual, prin câteva incidente remarcabile şi semnificative evocate cu multă sinceritate şi emoţie.

„Pentru mine, relaţia cu Ghidul spiritual, încă de la începutul cursului de yoga, a avut acea amprentă unică a aspiraţiei către Dumnezeu. Cumva, printr-un tainic mister, am avut intuiţia şi constiinţa faptului că prin Grieg se manifestă plenar compasiunea lui Dumnezeu pentru mine şi  pentru noi toţi.

Auzisem despre Grieg înainte să încep să-i urmez cursurile, şi mărturisesc că nu tocmai de bine… ceva legat de sex [n.n. exista în perioada respectivă o acerbă campanie de denigrare a şcolii de yoga în presă, care miza mai ales pe teme senzaţionaliste, de scandal, care nu au fost însă niciodată probate]… aşa că nu prea mă atrăgea ideea de a practica yoga la MISA. Iată însă că într-o zi mă plimbam împreună cu cineva în centrul Bucureştiului, la Unirea, când deodată apare Grieg însoţit de doi bărbaţi. Ne-am oprit faţă în faţă, persoana cu care eram l-a salutat, iar eu pur şi simplu trăiam o stare plenară de bucurie inexplicabilă, oceanică, nefiind capabilă nici măcar să îl salut. Nu ştiu câtă vreme a durat acea întrevedere, dar ce ştiu este că starea respectivă s-a păstrat luni de zile! Eram constant foarte, foarte fericită, expansivă, radiam de bucurie şi îi simţeam prezenţa. Era ceva magic, ca un dar pe care mi-l făcuse.

Apoi am decis să încep cursul de yoga. Am avut şansa să îmi fie profesor în primii ani. Era ca o sărbătoare! Deşi aveam şi servici şi facultate, reuşeam miraculos să vin şi la curs. La un moment dat, la primele cursuri de yoga, Grieg venea să ne corecteze la ASANA-e, şi a venit şi pe păturica mea. Sunt purtătoare de ochelari, şi îmi lăsasem ochelarii jos, pe pătură. Am văzut cum Grieg a călcat pe ei atunci când m-a corectat la ASANA. şi, ca o purtătoare de ochelari, era tragic dacă cineva mi-i strica! Atunci mi-am zis: «Dacă mi-a stricat ochelarii, nu mai vin la curs! Gata!» Aveam o stare de tensiune interioară foarte mare. Cum a plecat de pe pătura mea, mi-am verificat imediat ochelarii. Uluitor, erau intacţi: lentile, rame, tot! şi pot să spun cu certitudine că ochelarii s-au aflat sub talpa lui Grieg câteva momente. Pentru mine e inexplicabil cum a fost posibil! M-am întors uluită  spre el, iar el mi-a zâmbit vesel ca un copil poznaş.

La un moment dat, de Sf. Nicolae, i-am adresat o rugă mai puţin obişnuită lui Dumnezeu, ca într-un fel de joc: «Doamne, te rog, arată-mi cine mă iubeşte cel mai mult din lume, şi fă ca acea fiinţă care mă iubeşte să îmi dăruiască cinci garoafe roşii». Trebuie să recunoaştem, e inedit să îţi ofere cineva cinci garoafe roşii de Sf. Nicolae.
A doua zi am primit, aşa cum se obişnuieşte, dulciuri în ghete. Însă tot în acea zi, printr-o sincronicitate m-am întâlnit cu Grieg. Înainte de a ne spune la revedere, Grieg m-a chemat «Vino să îţi dau ceva!» şi, în mod  uluitor pentru mine, mi-a oferit cinci garoafe roşii, exact cum îl rugasem pe Dumnezeu! Pentru mine a devenit astfel evident, limpede, că nimeni nu te poate iubi mai mult decât te iubeşte un Ghid spiritual!”

Magdalena Mihalache, an 24 de curs yoga, Bucureşti

Încheiem acest articol cu o relatare care punctează semnificaţia profundă a relaţiei iniţiatice Ghid spiritual-aspirant, intuită cu putere chiar în momentul primei întâlniri, care a devenit astfel de neuitat.

„Eram deja de mai bine de jumătate de an la cursul de yoga când l-am întâlnit prima dată pe Grieg. Nu văzusem până atunci nici măcar o fotografie a lui şi eram foarte curioasă cum poate fi, mai ales că instructoarea de yoga ne povestise despre el – şi aveam impresia că exagerează. 

Înainte de tabăra de yoga din luna mai, împreună cu mai mulți colegi, am mers să ne întâlnim cu Grieg. În timp ce îl aşteptam să sosească, colegii au început să discute despre diverse subiecte care pe mine nu mă interesau foarte tare şi m-am retras cu o prietenă mai în lateral, undeva în fața uşii. Astfel că atunci când a venit, am putut simți ceva din Grieg cu o fracțiune de secundă înainte de a-l vedea: a deschis uşa cu o mare forță – părea că o va face să zboare din țâțâni – dar în acelaşi timp cu o uimitoare delicatețe.

Era plin de o energie efervescentă. Am avut senzația că este deschis față de tot, fără idei preconcepute, că învăluie cu tandrețe şi totodată trage după el întregul univers. M-a cuprins o mare bucurie şi un sentiment de uşurare: «Aşa vreau şi eu să fiu! În sfârşit am întâlnit pe cineva care este aşa cum îmi place mie!» Am reuşit să mă ridic în picioare doar ținându-mă de perete, observând cu amuzament că genunchii nu s-au lăsat purtați de acea stare de forță şi se cam înmuiaseră.

Cu mişcări energice, Grieg a ajuns în mijlocul nostru. După puţin timp, am fost învăluită de o nouă stare inedită. Cu o mare certitudine şi claritate am simțit că el mă cunoaşte mai bine decât mă cunosc eu însămi, că ştie tot ceea ce aş vrea să ştiu despre lume şi chiar mult mai mult decât atât. Am ştiut atunci că el mă poate ajuta şi pe mine să ajung la acea cunoaştere. M-am deschis cu puritate, aspirație, curiozitate şi cu venerație. Undeva în zona superioară a capului am perceput o deshidere asemănătoare unei «pâlnii» largi, prin care se revărsa în mine acea dimensiune misterioasă şi vastă a cunoaşterii, pe care Grieg mi-o făcea accesibilă (şi care ţinea de însăşi fiinţa sa profundă). Simțeam că prezenţa lui Grieg îmi învăluie protector conştiința şi o ajută să se dezvolte, dăruindu-i ceva din însăşi conştiința lui.

Nu ştiam atunci aproape nimic despre ce reprezintă un ghid spiritual, dar prin trăirea pe care am avut-o acea primă dată când l-am întâlnit, am descoperit că el ni se adresează în primul rând în profunzimea sufletului nostru. Era un sentiment de apartenţă, de protecţie şi chiar mai mult decât atât, de filiație (spirituală): aşa cum părinții fizici m-au adus pe lume şi m-au ajutat să cresc, Grieg avea acum grijă de conştiința mea. După ce îl aduce pe aspirant la viaţa spirituală prin iniţiere, Ghidul spiritual îl ajută să crească, îndrumându-i paşii pe calea spirituală.”

D. R., an 24 de curs yoga, București

(va urma)


Citiţi şi:

Gânduri inspiratoare cu privire la relaţia Ghid Spiritual – aspirant

Relaţia cu Ghidul spiritual, o relaţie bazată pe adevăr şi iubire

Simpla apelare a Ghidului spiritual îl face pe acesta prezent pentru aspirant


yogaesoteric
21 aprilie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More