Dispozitivele inteligente te urmăresc peste tot. De ce e o problemă

Ai avut vreodată senzația că cineva te urmărește, ca apoi să te întorci și să observi că nu ai niciun motiv pentru a simți asta? Dispozitivele inteligente ar putea fi de vină.

În funcție de locul în care te afli, s-ar putea ca imaginația să nu-ți joace feste.

Există miliarde de dispozitive care te urmăresc în fiecare zi. Sunt peste tot, ascunse la vedere: în interiorul televizorului, al frigiderului, al mașinii și al biroului.

Acestea știu mai multe despre tine decât ți-ai putea imagina și multe dintre ele comunică aceste informații prin intermediul internetului.

În 2007, revoluția aplicațiilor și serviciilor utile pe care le-au introdus smartphone-urile ar fi fost greu de imaginat. Dar acestea au venit la pachet cu un cost în ceea ce privește intruziunea în viața privată și pierderea confidențialității.

Însă pe măsură ce dispozitivele inteligente conectate la internet și-au făcut loc în case, birouri și orașe, intimitatea a ajuns să fie pusă tot mai mult în pericol, spun cercetătorii.

Dispozitivele inteligente și Internetul lucrurilor

Electrocasnicele, mașina și casa sunt concepute pentru a ușura viața și pentru a automatiza sarcinile îndeplinite zilnic: aprinderea și stingerea luminilor la intrarea și ieșirea dintr-o cameră, avertizarea cu privire la mâncarea care este pe cale să se strice, personalizarea temperaturii casei în funcţie de vreme şi de preferinţele fiecărei persoane din gospodărie etc.

Pentru a face toate acestea, dispozitivele au nevoie de internet pentru a solicita ajutor și pentru a corela datele. Fără acces la internet, termostatul inteligent poate colecta date, dar nu știe care este prognoza meteo și nu este suficient de puternic pentru a procesa toate informațiile pentru a decide ce să facă, scrie Science Alert.

Dar nu doar lucrurile din casă comunică prin internet. Locurile de muncă, mall-urile și orașele devin, de asemenea, mai inteligente, iar dispozitivele inteligente din aceste locuri au cerințe similare.

De fapt, Internetul lucrurilor (IoT) este deja utilizat la scară largă în transport și logistică, agricultură și ferme și automatizarea industriei.

În 2018 existau în întreaga lume în jur de 22 de miliarde de dispozitive conectate la internet, iar numărul este estimat să crească la peste 50 de miliarde până în 2030.

Ce știu dispozitivele despre utilizatorii lor?

Dispozitivele inteligente colectează o gamă largă de date despre utilizatorii lor.

Camerele inteligente de securitate și asistenții inteligenți sunt, în cele din urmă, camere și microfoane din casă care colectează informații video și audio despre prezența și activitățile locuitorilor.

La capătul mai puțin evident al spectrului, obiecte precum televizoarele inteligente folosesc camere și microfoane pentru a spiona utilizatorii, becurile inteligente urmăresc somnul și ritmul cardiac, iar aspiratoarele inteligente recunosc obiectele din casă și cartografiază fiecare centimetru al acesteia.

Uneori, această supraveghere este prezentată drept o caracteristică benefică.

De exemplu, unele routere Wi-Fi pot colecta informații despre locația utilizatorilor în casă și se pot coordona cu alte dispozitive inteligente pentru a detecta mișcarea.

De obicei, producătorii promit că doar sistemele automate de luare a deciziilor văd aceste date, nu și alți oameni. Dar aceasta nu este întotdeauna adevărat.

De exemplu, angajații Amazon ascultă unele conversații pe care utilizatorii le au cu asistentul virtual Alexa, apoi le transcriu și adaugă note, înainte de a le introduce în sistemele automate de luare a deciziilor.

Dar chiar și limitarea accesului la datele personale doar pentru sistemele automate de luare a deciziilor poate avea consecințe nedorite.

Orice date private care sunt partajate pe internet ar putea fi vulnerabile în fața hackerilor de oriunde din lume și puține dispozitive sunt foarte sigure.

Punctele vulnerabile

În cazul unora dintre dispozitive, cum ar fi difuzoarele inteligente sau camerele foto, utilizatorii le pot opri ocazional pentru a-și păstra confidențialitatea. Cu toate acestea, chiar și atunci când dispun de această funcție, deconectarea dispozitivelor de la internet poate limita semnificativ utilitatea acestora.

De asemenea, această opțiune nu există în spații de lucru, mall-uri sau orașe inteligente, așa că și cei care nu dețin dispozitive inteligente sunt vulnerabili.

Prin urmare, este important ca utilizatorii să ia o decizie în cunoștință de cauză prin înțelegerea compromisurilor dintre confidențialitate și confort atunci când cumpără, instalează și utilizează un dispozitiv conectat la internet.

Această decizie nu este întotdeauna ușoară. Studiile au arătat că, de exemplu, proprietarii de asistenți personali smart home nu înțeleg complet ce date colectează dispozitivele, unde sunt stocate datele și cine le poate accesa.

Guvernele din întreaga lume au introdus legi pentru a proteja confidențialitatea și pentru a le oferi oamenilor mai mult control asupra datelor lor.

Câteva exemple sunt Regulamentul general european privind protecția datelor (GDPR) și Legea privind confidențialitatea consumatorilor din California (CCPA).

Datorită acestora, de exemplu, se poate trimite o Cerere de acces pentru subiectul datelor (DSAR) către organizația care colectează datele de pe un dispozitiv conectat la internet. Organizațiile este necesar să răspundă solicitărilor din acele jurisdicții în termen de o lună, explicând ce date sunt colectate, cum sunt utilizate în cadrul organizației și dacă sunt partajate cu terți.

Cum putem limita daunele făcute de dispozitivele inteligente?

Reglementările sunt un pas important; cu toate acestea, va dura ceva timp ca aplicarea lor să ajungă din urmă populația din ce în ce mai mare de dispozitive conectate la internet.

Între timp, există metode pe care oamenii le pot aplica pentru a beneficia de unele dintre avantajele conectării la internet fără a oferi o cantitate excesivă de date personale.

Iată câteva măsuri pentru a securiza un dispozitiv inteligent și pentru a minimiza riscurile pentru confidențialitate.

Comisia Federală pentru Comerț oferă sugestii despre securizarea dispozitivelor conectate la internet.

Doi pași cheie sunt actualizarea în mod regulat a firmware-ului dispozitivului, parcurgerea setărilor acestuia și dezactivarea oricărei colectări de date care nu are legătură cu ceea ce doriți să facă dispozitivul.

Online Trust Alliance oferă consumatorilor sfaturi suplimentare și o listă de verificare pentru a asigura utilizarea sigură și privată a dispozitivelor de consum conectate la internet.

Cât ești de dispus să oferi informații despre tine?

Dacă sunteți pe punctul de a cumpăra un dispozitiv conectat la internet, aflați ce date colectează și care sunt politicile producătorului de gestionare a datelor din surse independente, cum ar fi Mozilla’s Privacy Not Included.

Folosind aceste informații, puteți opta pentru o versiune a dispozitivului inteligent pe care o doriți de la un producător care ia în serios confidențialitatea utilizatorilor săi.

Nu în ultimul rând, puteți să luați o pauză și să vă gândiți dacă aveți într-adevăr nevoie ca toate dispozitivele dvs. să fie inteligente.

De exemplu, ești dispus să oferi informații despre tine pentru a-i cere verbal espressorului să facă o cafea?

Citiți și:
Ultimele caracteristici ale dispozitivelor? Ele vă pot spiona aproape în permanență fiecare mişcare
Deja prezentul şi chiar viitorul nostru, al tuturor, se va afla sub o neîncetată supraveghere (I)
CIA poate spiona pe oricine prin intermediul televizoarelor, iPhone-urilor, smartphone-urilor și computerelor cu Windows

 

yogaesoteric
20 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More