DNA, 2 ani de tergiversare a dosarelor jafurilor din pandemie

Șeful DNA, Crin Bologa, așteaptă de doi ani documentele din Coreea de Nord

Devine din ce în ce mai clar că Raportul Curții de Conturi a României privind jaful din bani publici în perioada stării de urgență nu va avea niciun fel de urmări. DNA ne anunță de doi ani că are dosare în lucru, însă până acum niciunul dintre cei aflați la conducerea Ministerului Sănătății și a IGSU nu a fost cercetat. Ultimul argument invocat de șeful DNA a fost acela că așteaptă documente din Coreea de Nord și din China.

Șeful DNA, Crin Bologa, ne-a dat asigurări că la instituția pe care o conduce se lucrează din greu pentru trimiterea în judecată a celor care au prăduit bugetul în perioada pandemiei. Au trecut însă doi ani de când Curtea de Conturi a României a sesizat faptele penale din achizițiile publice din perioada stării de urgență și, în afară de directorul Unifarm, care este doar sub control judiciar, nimeni nu a fost incriminat.

În ultimii doi ani, începând cu martie 2020, am constatat că în pandemie, ca și în alte situații de criză, infracțiunile de corupție și cele asimilate infracțiunilor de corupție se înmulțesc, deoarece există persoane cu funcții importante în statul român care profită de aceste situații și urmăresc să se îmbogățească pe seama suferinței cetățenilor. Noi acordăm o atenție deosebită acestor dosare, dar la achizițiile publice de aparatură din țări îndepărtate – Turcia, China, Coreea de Sud, avem mult de lucru, avem comisii rogatorii pe rol și așteptăm să primim documente din aceste state”, a declarat Crin Bologa, la bilanțul DNA pe anul 2021.

Pe deoparte, instituția recunoaște implicarea de la nivel înalt în faptele de corupție, iar pe de altă parte, se invocă distanța dintre România și aceste state, care ar îngreuna transmiterea documentelor. Culmea este că raportul Curții de Conturi a României prezintă faptele de corupție cu subiect și predicat, indicând chiar și vinovații. Evident, toate acestea însoțite de toate documentele de care insinuează DNA că ar fi avut nevoie.

Se merge cu frâna de mână trasă

Potrivit bilanțului DNA, pe parcursul anului trecut s-a continuat înregistrarea și soluționarea dosarelor având ca obiect infracțiuni de competența Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu pandemia de covid-19.

Astfel, din cele 175 de dosare înregistrate de la data declarării stării de urgență, respectiv din 16.03.2020, la data de 31.12.2021 mai erau în lucru 89 de dosare penale având acest obiect. În anul 2021 au fost soluționate 27 dosare, din care în 7 dosare privind 19 inculpați s-a dispus sesizarea instanțelor de judecată prin 3 rechizitorii și 4 acorduri de recunoaștere a vinovăției”, se arată în bilanț.

Reamintim că raportul Curții de Conturi din perioada stării de urgență releva, printre altele, și faptul că IGSU a plătit în 28.04.2020 suma de 10.931 mii lei, reprezentând avans către Medi Consulting din Coreea de Sud, aferent unui număr de 200 de ventilatoare cu termen de livrare conform contractelor încheiate în data de 13.05.2020 (100 buc.) și data de 28.05.2020 (100 buc.). Ventilatoarele nu au mai fost livrate, penalitățile de întârziere nu au fost calculate, iar garanția de bună execuție nu a fost încasată.

Închisoare, doar pentru 20% dintre inculpați

În bilanțul DNA pe 2021 se arată că din cei 427 de inculpați, doar 87 au primit pedepse cu închisoarea, adică 20,37%. Alți 33 de inculpați au primit pedepse cu închisoarea cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, 264 inculpați au primit pedepse cu închisoarea cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, față de 13 inculpați s-a dispus amânarea aplicării pedepsei cu închisoarea pe durata termenului de supraveghere și 30 inculpați au primit pedeapsa amenzii penale. În cazul a 3 inculpați instanța a pronunțat sancțiunea avertismentului ca urmare a renunțării la aplicarea pedepsei. Din totalul inculpaților, 147 activau în mediul public și 280, în mediul privat.

Citiți și:
Prima afacere a pandemiei miroase a servicii secrete
Regele pandemiei (I)

 

yogaesoteric
25 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More