Doctorul Shigeaki Hinohara, cel mai longeviv medic practicant din lume
 

Motto: „În timp ce unele fiinţe umane pot să realizeze Binele dumnezeiesc şi chiar acţionează în mod constant în această direcţie, cu toate că nu prea ştiu clar despre ce este vorba, există din nefericire unele fiinţe umane care cu toate că teoretic ştiu destul de mult despre Binele dumnezeiesc, totuşi nu vor, nu pot şi nu acţionează, complăcându-se la nesfârşit în inerţie, în larvaritate, în indiferenţă, în superficialitate şi în prostie. Gândeşte-te dacă nu cumva chiar şi tu faci (deocamdată) parte din această ultimă categorie. Dacă te recunoşti, întreabă-te: oare ce îmi rămâne de făcut?”
profesor yoga Gregorian Bivolaru

Un model demn de urmat!
 

 Medicul Shigeaki Hinohara este o fiinţă umană deosebită ce este inspirată de Dumnezeu şi care (aşa cum puteţi constata) practică în mod spontan KARMA YOGA, fără să ştie că aceasta există.
Citiţi cu multă atenţie interviul acesta şi reflectaţi asupra faptului că în cadrul acestei Şcoli de Yoga există unele fiinţe umane, care, deşi cunosc multă teorie despre KARMA YOGA, evită sau se codesc să o pună în practică.

La data de 4 octombrie 2014 medicul japonez Shigeaki Hinohara a împlinit 103 ani. Mănâncă foarte puțin, doarme doar cinci ore pe noapte, are un blog pe internet și o agendă de lucru foarte încărcată cu activități pentru următorii trei ani. Și-a manifestat întotdeauna dorința plină de altruism de a ajuta oamenii aflați în suferință și de a-i învăța și pe alții cum să facă toate acestea. De multe ori i s-a sugerat să iasă la pensie, dar a refuzat ferm spunând că atâta timp cât simte că este în putere va continua să-și aducă – fiind plin de dăruire și entuziasm – contribuția în cadrul societății. În prezent, doctorul Shigeaki Hinohara este cel mai longeviv medic practicant din lume. Din anul 1941 el își tratează pacienții la Spitalul Internațional Sfântul Luca din Tokyo și în plus ține cursuri la Colegiul Sfântul Luca.

După cel de-al Doilea Război Mondial, doctorul Hinohara și-a propus și a reușit să construiască un spital și o școală medicală de înaltă clasă în Tokyo. Ulterior, grație priceperii și a stării sale de entuziasm mereu efervescent, el a contribuit substanțial la modernizarea acestor două instituții, aducându-le apoi în topul celor de acest fel din Japonia. Chiar și astăzi el activează ca președinte al reprezentanților acționarilor celor două instituții medicale. În anul 2005, împăratul nipon i-a înmânat „Ordinul Cultural al Japoniei”. De la vârsta de 75 de ani și până în prezent, Hinohara a publicat în jur de 150 de cărți, printre care Viaţă lungă, trai bun (Living Long, Living Good), care a fost vândută în peste 1,2 milioane de exemplare. Ca fondator al mișcării Noi, vârstnicii, care urmăreşte revoluționarea stilului de viaţă al omului modern, medicul Hinohara îi învaţă cu înțelepciune pe oameni cum să trăiască o viață lungă, sănătoasă și fericită, el însuşi fiind o dovadă că aşa ceva este posibil.

Iată care este rețeta fericirii, a longevității și a sănătății ce a fost dezvăluită de acest medic remarcabil într-un interviu acordat acum câțiva ani revistei Japan Times:
„Energia bucuriei de a trăi vine din starea de bine și de plăcere, iar nu din a mânca și a dormi mult. Toți ne amintim de vremea copilăriei când ne luam cu joaca uitând adesea să mâncăm sau să dormim. Sunt convins că putem să păstrăm mereu aceeași atitudine, chiar şi la vârsta adultă. Este bine să nu ne stresăm trupul cu prea multe reguli fixe și prostești.

Toți oamenii care trăiesc mult, indiferent de rasă, naționalitate sau sex, au ceva în comun: niciunul nu este supraponderal. Eu, la micul dejun, beau doar o ceașcă de cacao cu lapte sau un suc de portocale, la care adaug o lingură de ulei de măsline presat la rece. Uleiul de măsline presat la rece este foarte bun pentru artere și, în plus, îmi menține pielea sănătoasă. Masa mea de prânz constă din lapte și câteva fursecuri sau, dacă sunt prea ocupat cu munca, sar complet peste ea. La cină mănânc vegetale cu icre de pește și orez, iar de două ori pe săptămână mănânc câte 150 de grame de ciuperci.
 

Întotdeauna îmi planific cu rigurozitate dinainte ce voi face. În momentul de față agenda mea e plină până la sfârșitul anului 2015 cu o serie de cursuri, conferințe și cu munca la spital. Totuși, în anul 2016 mi-am propus să merg pentru șapte luni în India și să practic yoga. După părerea mea, nimeni nu ar trebui să iasă la pensie. Dar, dacă altfel nu se poate, ar fi necesar ca aceasta să se petreacă mult după vârsta de 65 de ani. La noi, vârsta actuală de pensionare este de 65 de ani şi a fost stabilită cu un secol în urmă, când speranța de viață în Japonia era de 68 de ani. Pe atunci, numai 125 de oameni împliniseră vârsta de 100 de ani. Astăzi femeile japoneze trăiesc pe puțin 86 de ani, bărbații trăiesc în jur de 80 de ani, iar în țară există 36.000 de centenari. Se estimează că în 20 de ani vom avea cam 50.000 de persoane cu vârste de peste 100 de ani.

Împărtășiți-le cu abnegaţie altora ceea ce știți. Eu țin sute de prelegeri pe an, unele chiar pentru școlile gimnaziale, altele pentru oamenii ce vor să fie fericiți. De obicei, vorbesc între 60 și 90 de minute stând în picioare ca să mă mențin vioi, entuziast și puternic.

Atunci când un medic vă recomandă să faceți un anumit test sau o anumită operație, întrebați-l prompt dacă i-ar recomanda aceeași procedură soției sau copilului său. Contrar credinței populare prostești, doctorii nu pot vindeca pe toată lumea așa că de ce să supui pacientul unui risc și unei suferințe inutile? Eu cred cu tărie că muzica spirituală și terapiile ce implică folosirea anumitor animale pot să-i ajute pe cei bolnavi mult mai mult decât își imaginează actualmente doctorii.

Ca să vă mențineți vioi și sănătoși, mergeți întotdeauna pe scări și cărați-vă singuri sacoșele. Eu urc de fiecare dată câte două trepte odată ca să-mi pun mușchii în mișcare.

Cel mai bun antidot împotriva durerii este plăcerea amoroasă prelungită, iar în cazul copiilor, jocul. Dacă pe un copil îl doare un dinte și începi să te joci cu el, copilul uită imediat de durere. Ar fi necesar ca spitalele să le satisfacă pacienților doar nevoile de bază. Toți vrem să ne petrecem timpul într-un mod foarte plăcut. La Spitalul Sfântul Luca avem programe care implică folosirea unei muzici spirituale, a terapiei cu animale și cursuri de artă în scop curativ.

Nu fiți niciodată prea preocupați sau obsedați de acumularea de bunuri materiale. Amintiți-vă că nu știți niciodată când veți părăsi definitiv această lume și nu uitați că în afara comorilor voastre spirituale, cum ar fi iubirea, nu puteți lua nimic cu voi acolo unde plecați.
 

Spitalele ar trebui să fie concepute și pregătite pentru dezastre majore și ar trebui să primească orice pacient care le apare la ușă. Noi am proiectat Sfântul Luca în așa fel încât să putem adapta un bloc operator oriunde în incinta lui, în subsol, pe coridoare, în capelă. Atunci când l-am proiectat, multă lume m-a crezut nebun când a văzut că pregătesc spitalul pentru o catastrofă, dar iată că pe 20 martie 1995 s-a dovedit, din păcate, că am gândit corect. În ziua aceea membrii sectei AUM Shinrikyu au lansat un atac terorist în metroul din Tokyo. Atunci am internat în spital 740 de victime, iar după numai două ore ne-am dat seama că atacatorii au folosit gaz sarin, un gaz toxic de luptă. O persoană a decedat, din păcate, dar am salvat 739 de vieți.

Știința singură, dacă este complet ruptă de Dumnezeu, nu poate vindeca sau ajuta oamenii. Știința medicală ne tratează pe toți ca şi cum am fi identici, dar noi uităm că în realitate boala este individuală. Fiecare om este unic, iar boala lui este în legătură și cu inima lui. Pentru a ști ce este boala și spre a-i ajuta pe oameni, medicii ar trebui să cunoască religia, precum și alte arte în afară de cea a vindecării fizice. Viața fiecărui om este plină de neprevăzut.
 

Pe 31 martie 1970, când aveam 59 de ani, m-am îmbarcat pentru un zbor de la Tokyo la Fukuoka. Îmi aduc aminte că era o dimineață frumoasă și însorită. În timp ce treceam pe lângă muntele Fuji, avionul a fost deturnat de membri ai facțiunii Armata Roșie a Ligii comuniste japoneze. Am petrecut următoarele patru zile legat de scaun la o temperatură de peste 40° Celsius. Ca medic, am privit totul ca pe un experiment și chiar am fost uimit să constat cum trupul își încetinește funcțiile pe timp de criză. Până la urmă totul s-a încheiat cu bine.

Gândiți-vă la un model dumnezeiesc demn de urmat și țintiți să realizați mai mult decât au reușit ceilalți. Tatăl meu a plecat în Statele Unite în anul 1900 ca să studieze la Universitatea Duke din Carolina de Nord. El a fost pentru mine un deschizător de drumuri și un erou. Mai târziu, am descoperit și alte modele demne de urmat, iar atunci când mă simt blocat, mă întreb ce-ar face Dumnezeu ca să rezolve problema cu care mă confrunt.

Să trăiești mult fiind mai mereu fericit este ceva minunat. Până la 60 de ani e foarte bine să muncești pentru familie și pentru atingerea unor scopuri individuale elevate, dar apoi este bine să ne consacrăm preponderent timpul pentru a-L descoperi din ce în ce mai mult pe Dumnezeu.”


Articol preluat din Programul Taberei spirituale yoghine de vacanţă Costineşti 2015, volumul 2, publicat de Editura Shambala, tipărit de Ganesha Publishing House.


Citiţi şi:

Omul care a trăit 250 de ani

Şapte motive pentru ca să practicaţi KARMA YOGA

Ajutorul oferit celorlalţi – în lumina sistemului Karma Yoga

 

yogaesoteric
18 aprilie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More