Dr. Joseph Mercola: Cum pot căștile fără fir să creeze tulburări neurologice

Căștile fără fir, precum popularele AirPods de la Apple, ar putea fi periculoase pentru sănătate, potrivit unei petiții semnate de 250 de oameni de știință, petiție semnalată de dr. Joseph Mercola.

Petiția adresată ONU, inițiată de International Electromagnetic Field Alliance, atrage atenția asupra câmpurilor electromagnetice neionizante (EMF), care sunt utilizate de AirPod-uri și alte dispozitive Bluetooth, precum și de telefoanele mobile și Wi-Fi, care emit radiații de radiofrecvență (RFR).

Dispozitivele, care includ nu numai AirPod-uri, dar și alte căști Bluetooth fără fir, comunică între ele trimițând un câmp magnetic prin creier.

Un om de știință care a semnat petiția consideră că utilizarea căștilor fără fir echivalează cu un experiment uriaș și poate crește riscul de tulburări neurologice.

*

Chiar de la introducerea lor, au fost vândute peste 44 de milioane de AirPod-uri. Se estima că 80 de milioane vor fi vândute în 2020, dar cifra finală s-a ridicat la peste 100 de milioane.

Este o tehnologie atrăgătoare – care a fost transformată într-o „necesitate” atunci când Apple a eliminat mufa pentru căști de pe iPhone 7 –, dar poate veni cu un preț ridicat.

În petiția lor, oamenii de știință avertizează asupra pericolului cauzat de EMF.

Petiția, care a fost lansată inițial în 2015 și actualizată în 2019, este un apel internațional al oamenilor de știință care fac cercetări cu privire la efectelor asupra sănătății ale EMF neionizante.

Timp de zeci de ani, industria a susținut că radiațiile neionizante sunt inofensive și că singura radiație care trezește îngrijorări este radiația ionizantă.

Contrar a ceea ce susține industria, oamenii de știință afirmă:

Pe baza cercetărilor publicate, revizuite de colegi, avem îngrijorări serioase cu privire la expunerea permanentă și în creștere la EMF generate de dispozitivele electrice și fără fir.

Acestea includ – dar nu se limitează la – dispozitive care emit radiații cu radiofrecvență (RFR), cum sunt telefoanele celulare și fără fir și stațiile lor de bază, Wi-Fi, antene de transmisie, contoare inteligente și dispozitive de supraveghere pentru copii, precum și dispozitive și infrastructuri electrice utilizate în transmiterea de energie electrică, care generează câmp electromagnetic de frecvență extrem de joasă (ELF EMF).

De asemenea, menționând clasificarea EMF de către Agenția Internațională de Cercetare cu privire la Cancer, ca posibil cancerigen, oamenii de știință au declarat că numeroase publicații științifice arată că EMF afectează organismele la niveluri „cu mult sub” cele din majoritatea ghidurilor internaționale și naționale.

Printre riscurile potențiale ale expunerii se numără:
– Cancerul;
– Stresul celular;
– Creșterea radicalilor liberi nocivi;
– Daune genetice;
– Modificări structurale și funcționale ale sistemului reproducător;
– Deficiențe de învățare și memorie;
– Tulburări neurologice;
– Efecte negative asupra bunăstării generale.

În petiție se arată că, prin refuzul de a lua măsuri, Organizația Mondială a Sănătății „nu își îndeplinește rolul de agenție internațională de sănătate publică majoră”, iar daunele cauzate de EMF „depășesc cu mult rasa umană, deoarece există dovezi din ce în ce mai mari de efecte nocive atât asupra vieții vegetale, cât și asupra animalelor”.

De ce căștile fără fir ar putea fi deosebit de periculoase

Joel Moskowitz, Ph.D., de la Universitatea din California, Berkeley, și unul dintre semnatarii petiției, a explicat că tehnologia căștilor este atât de nouă încât nu au fost încă efectuate cercetări care să stabilească ce efecte ar putea avea asupra creierului.

El a menționat într-un comunicat de presă că AirPod-urile „comunică între ele folosind un câmp de inducție magnetică, un câmp magnetic variabil [pe care o cască] o trimite prin creierul tău pentru a comunica cu cealaltă”.

Tehnologia Bluetooth precum cea folosită de AirPods este de obicei de intensitate scăzută, dar apropierea de creier este cea care ar putea face căștile deosebit de periculoase, mai ales că acestea tind să fie folosite pentru perioade mai lungi.

Moskowitz a avertizat că tehnologia ar putea „deschide bariera hemato-encefalică, care a evoluat pentru a menține moleculele mari departe de creier”.

Potrivit acestuia, există o probabilitate mai mare ca expunerea prin purtarea căștilor să ducă la tulburări și boli neurologice mai degrabă decât la cancer.

Sub aspect preventiv, aș susține că nu este indicat să faceți experimente astfel asupra creierului vostru menținând acest tip de căști fără fir pe cap sau în urechi. Vă supuneți unui experiment de sănătate asupra voastră înșivă, iar reglementările actuale nu țin cont de acest tip de expuneri”, a spus Moskowitz.

EMF vă pot deteriora celulele producând radicali liberi în exces

Martin Pall, Ph.D., profesor emerit la Universitatea de Stat din Washington, este încă unul dintre oamenii de știință care au semnat petiția.

El a descoperit peste două duzini de cercetări care susțin că EMF-urile funcționează prin activarea canalelor de calciu dependente de voltaj (VGCC), care sunt situate în membrana exterioară a celulelor.

Odată activate, ele permit un aflux imens de calciu în celulă – aproximativ 1 milion de ioni de calciu pe secundă per VGCC. Când există exces de calciu în celulă, crește nivelul atât de oxid nitric (NO), cât și de superoxid.

În timp ce NO are multe efecte benefice asupra sănătății, cantități în exces din acesta interacționează cu superoxidul, formând peroxinitrit, care este un factor de stres oxidant extrem de puternic.

La rândul lor, peroxinitriții se descompun pentru a forma radicali liberi reactivi, atât specii reactive de azot, cât și specii reactive de oxigen, inclusiv radicali hidroxil, radicali carbonatați și radicali NO2 – toți trei provoacă daune. Și peroxinitriții creează daune.

Prin urmare, EMF nu provoacă daune prin influența termică sau prin încălzirea țesuturilor; nu vă „gătesc” celulele, cum sugerează unii. Mai degrabă, radiația EMF activează VGCC-urile din membrana celulară exterioară, declanșând o reacție în lanț de evenimente devastatoare care, în cele din urmă:

– Distrug funcția mitocondrială, membranele celulare și proteinele celulare;
– Provoacă leziuni celulare grave;
– Cauzează rupturi de ADN;
– Accelerează dramatic procesul de îmbătrânire;
– Vă expune unui risc mai mare de a dezvolta boli cronice.

La fel ca Moskowitz, Pall consideră că expunerea cronică la EMF a creierului poate provoca modificări neurologice care duc la anxietate, depresie, autism și boala Alzheimer.

În plus, se știe că activitatea crescută a VGCC în anumite părți ale creierului produce o varietate de efecte neuropsihiatrice.

Potrivit lui Pall:

Am analizat un [număr mare] de studii privind diferite tipuri de expuneri la EMF, fiecare dintre ele prezentând efecte neuropsihiatrice. Ceea ce descoperim este că aceste efecte s-au repetat de multe ori în aceste studii epidemiologice.

Sunt stări de care se plâng oamenii: «Sunt obosit tot timpul», «Nu pot să dorm», «Nu mă pot concentra», «Sunt deprimat», «Sunt anxios tot timpul», «Memoria mea nu mai funcționează bine».

Știm că toate aceste efecte sunt cauzate de expunerea la EMF. Nu există nicio îndoială în privința aceasta. Deoarece cunoaștem efectele asupra creierului, știm că activitatea excesivă a VGCC-urilor poate produce diverse probleme neuropsihiatrice.”

9 măsuri pentru protejarea sănătății de câmpurile electromagnetice neionizante (EMF)

În petiția adresată ONU, oamenii de știință afirmă că, la nivel internațional, există ghiduri inadecvate privind EMF neionizante, iar agențiile responsabile nu au reușit să formuleze și să impună suficiente instrucțiuni și standarde de siguranță pentru a proteja sănătatea publică și populațiile care pot fi deosebit de vulnerabile la EMF, precum copiii.

Oamenii de știință cer ca Programul ONU pentru Mediu să finanțeze un comitet multidisciplinar independent pentru a stabili modalități de reducere a expunerii umane la RFR și ELF, adăugând că, deși industria ar fi necesar să coopereze în acest proces, nu este cazul să i se permită să influențeze concluziile.

De asemenea, ei au făcut următoarele nouă solicitări cu privire la EMF:

– Copiii și femeile însărcinate să fie protejați.
– Ghidurile și standardele de reglementare să fie consolidate.
– Producătorii să fie încurajați să dezvolte tehnologii mai sigure.

– Utilitățile responsabile cu generarea, transportul, distribuția și monitorizarea energiei electrice să mențină o calitate adecvată a energiei și să asigure cablarea electrică adecvată pentru a minimiza curentul dăunător.

– Publicul să fie pe deplin informat cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate prezentate de energia electromagnetică și să fie instruit cu privire la strategii de reducere a efectelor nocive.

– Profesioniștii din domeniul medical să fie educați cu privire la efectele biologice ale energiei electromagnetice și să fie instruiți cu privire la tratamentul pacienților cu sensibilitate electromagnetică.

– Guvernele să finanțeze formarea și cercetarea în domeniul câmpurilor electromagnetice și al sănătății, cercetări care să fie independente de industrie, și să impună cooperarea industriei cu cercetătorii.

– Mass-media să dezvăluie relațiile financiare ale experților cu industria atunci când își prezintă opiniile cu privire la aspectele legate de sănătate și siguranță ale tehnologiilor care emit EMF.

– Să fie stabilite zone albe (zone lipsite de radiații).

Protecția necesară înainte ca tehnologia 5G să devină răspândită

Petiția oamenilor de știință constituie un avertisment sumbru, deoarece rețelele 5G, sau „a cincea generație”, continuă să se extindă. Spre deosebire de tehnologia „A patra generație” (4G) utilizată în prezent, care se bazează pe turnuri celulare uriașe de 90 de picioare, cu aproximativ o duzină de porturi de antenă pe fiecare, sistemul 5G utilizează unități sau baze „small cell”, fiecare cu aproximativ 100 de porturi de antenă.

Așteptându-se să fie de 10 până la 100 de ori mai rapidă decât tehnologia 4G și capabilă să suporte cel puțin 100 de miliarde de dispozitive, 5G se bazează în principal pe lățimea de bandă a undelor milimetrice (MMW), care este între 30GHz și 300GHz, potrivit specialistului în EMF Lloyd Burrell.

MMW-urile nu au fost utilizate pe scară largă până acum, dar există unele constatări îngrijorătoare până în prezent, potrivit cărora glandele sudoripare din pielea umană acționează ca antene atunci când intră în contact cu MMW.

În plus, există posibilitatea ca tehnologia să agraveze problemele cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, care afectează deja lumea, deoarece acestea provoacă modificări în E. coli și multe alte bacterii, deprimându-le creșterea și schimbându-le proprietățile și activitatea.

De asemenea, există îngrijorarea că tehnologia ar putea determina schimbări similare în celulele umane.

Studiile au mai arătat că MMW-urile pot invoca modificări ale proteinelor de stres în plante, cum sunt lăstarii de grâu, în timp ce nivelurile scăzute de radiații neionizante au fost legate de tulburări și probleme de sănătate la păsări și albine.

Eliminați căștile – și alte recomandări pentru reducerea expunerii la EMF

Este clar că, în ceea ce privește utilizarea căștilor, principiul precauției este justificat. Nu faceți parte din experiment – eliminați căștile fără fir.

În plus, iată încă 18 sugestii care vă vor ajuta să reduceți expunerea la CEM și să atenuați daunele cauzate de expunerile inevitabile:

 1. Identificați sursele majore de EMF, cum sunt telefonul mobil, telefoanele fără fir, routerele Wi-Fi, căștile Bluetooth și alte articole echipate cu Bluetooth, mouse-urile și tastaturile fără fir, termostatele inteligente, dispozitivele de supraveghere a copiilor, contoarele inteligente și cuptorul cu microunde.

Stabiliți cum puteți limita cel mai bine utilizarea acestora. Cu excepția unei situații de urgență care pune viața în pericol, copiii nu este indicat să folosească telefoane mobile sau dispozitive wireless de orice tip. Copiii sunt mult mai vulnerabili la radiațiile emise de telefonul mobil decât adulții, întrucât oasele craniului lor sunt mai subțiri, iar sistemul lor imunitar și creierul sunt în dezvoltare.

 1. Conectați computerul la Internet printr-o conexiune Ethernet prin cablu și asigurați-vă că plasați desktopul în modul avion. Evitați dispozitivele fără fir: tastaturi, trackball-uri, mouse-urile, sistemele de jocuri, imprimantele și telefoanele portabile. Optați pentru versiunile cu fir.
 2. Dacă este necesar să utilizați Wi-Fi, opriți-l când nu îl utilizați, mai ales noaptea când dormiți. Ideal este să eliminați complet Wi-Fi.
 3. Evitați să utilizați încărcătoare fără fir pentru telefonul mobil, deoarece și acestea vor crește EMF-urile în întreaga casă. Încărcarea fără fir este, de asemenea, mult mai puțin eficientă din punct de vedere energetic decât utilizarea unui adaptor atașat la o priză.

Potrivit lui Venkat Srinivasan, directorul Argonne Collaborative Center for Energy Storage Science, menținerea tot timpul complet încărcată a bateriei telefonului mobil sau a tabletei va reduce, de asemenea, durata de viață a bateriei, ceea ce va necesita achiziționarea unui telefon nou.

 1. Închideți electricitatea în dormitor în timpul nopții. Aceasta ajută în reducerea câmpurilor electrice emise de firele din perete, în afară de cazul în care există o cameră alăturată lângă dormitorul dvs. În acest caz, va fi nevoie să utilizați un contor pentru a stabili dacă este necesar să opriți alimentarea și în camera alăturată.
 2. Folosiți un ceas deșteptător alimentat cu baterii, recomandabil unul fără lumină. Persoanele cu deficiențe de vedere pot folosi un ceas vorbitor.
 3. Dacă încă folosiți un cuptor cu microunde, luați în considerare înlocuirea acestuia cu un cuptor cu aburi cu convecție, care vă va încălzi mâncarea la fel de rapid și mult mai sigur.
 4. Evitați să utilizați aparate și termostate „inteligente” care depind de semnalizarea fără fir. Printre acestea sunt noile televizoare „inteligente”. Acestea sunt numite inteligente deoarece emit un semnal Wi-Fi și, spre deosebire de computer, nu puteți opri semnalul Wi-Fi. Luați în considerare utilizarea unui monitor mare de computer ca televizor, deoarece acesta nu emite Wi-Fi.
 5. Refuzați contorul inteligent sau adăugați un scut la contorul inteligent existent, scuturi care s-a dovedit că reduc radiațiile cu 98% până la 99%.
 6. Luați în considerare mutarea patului bebelușului în camera dvs., în loc să utilizați un dispozitiv wireless de supraveghere pentru bebeluși. Alternativ, utilizați un dispozitiv cu fir.
 7. Înlocuiți becurile CFL cu becuri incandescente. Este recomandabil să îndepărtați toate luminile fluorescente din casă. Nu numai că emit lumină nesănătoasă, dar vor transfera curent în trup prin apropierea de becuri.
 8. Evitați să purtați telefonul mobil aproape de trup și nu dormiți niciodată cu el în dormitor, decât dacă este în modul avion. Dar chiar și în modul avion poate emite semnale, motiv pentru care poate fi pus într-o geantă Faraday.
 9. Când utilizați telefonul mobil, utilizați difuzorul și țineți telefonul la cel puțin 3 metri distanță de dvs. Urmăriți să reduceți radical timpul petrecut pe telefonul mobil. În schimb, folosiți telefoane VoIP pe care le puteți utiliza în timp ce sunteți conectat la Internet printr-o conexiune prin cablu.
 10. Evitați să folosiți telefonul mobil și alte dispozitive electronice cu cel puțin o oră (de preferință mai multe) înainte de culcare, deoarece lumina albastră de la ecran și EMF-urile inhibă producția de melatonină.
 11. Întrucât știm acum că efectele EMF sunt reduse de blocantele canalelor de calciu, asigurați-vă că aveți un aport suficient de magneziu. Majoritatea oamenilor suferă de deficit de magneziu, ceea ce va agrava impactul EMF.
 12. Pall a publicat o lucrare care arată că o creștere a nivelului de Nrf2 poate ajuta la ameliorarea daunelor EMF. O modalitate simplă de a activa Nrf2 este să consumați alimente care conțin compuși care stimulează Nrf2.

Printre acestea sunt legumele crucifere care conțin sulforafan, alimentele bogate în antioxidanți fenolici, grăsimile omega-3 DHA și EPA, carotenoizii (în special licopenul), compușii cu sulf din legumele allium, izotiocianați din grupul de crucifere și alimentele bogate în terpenoide.

 1. S-a demonstrat că hidrogenul molecular diminuează radicalii liberi produși ca răspuns la radiații, cum sunt peroxinitriții. Studiile au arătat că hidrogenul molecular poate atenua aproximativ 80% din aceste daune.
 2. Anumite condimente pot ajuta la prevenirea sau repararea daunelor cauzate de peroxinitriți. Condimentele bogate în substanțe fenolice, în special scorțișoară, cuișoare, rădăcină de ghimbir, rozmarin și turmeric, au prezentat unele efecte protectoare împotriva daunelor cauzate de peroxinitrit.

Citiți și:
Zece metode subversive, secrete prin care fiinţele umane de pe această planetă sunt cel mai adesea manipulate fără să-şi dea seama… (IV)
Generația 5G – EMF și Bolile (I)
Dr. Robert Malone semnalează și comentează un studiu recent îngrijorător privind pericolele 5G – oamenii de știință cer aplicarea urgentă de măsuri de precauție

 

yogaesoteric
17 noiembrie 2022

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More