Dr. Joseph Mercola, despre noua escrocherie din farfurie: Carnea falsă, între ireal și concret

Dr. Joseph Mercola a publicat pentru The Defeneder un articol șocant cu privire la alimentele ultraprocesate, care au inundat piața în ultimii 20 de ani, dar ridică și un semnal de alarmă în cazul noilor practici ce se vor plia extrem de bine în contextul „războiului climatic”. Un exemplu sinistru este chiar carnea falsă – inovație ce a trecut la un nivel avansat cu aprobarea tacită a FDA.

Redăm mai jos articolul său:

Alimentele ultraprocesate au, de obicei, cinci sau mai multe ingrediente, dintre care multe nu sunt utilizate în mod obișnuit în bucătăriile casnice. Acest fapt caracterizează în totalitate Impossible Burger și Beyond Burger, care includ sânge fals procesat din drojdie modificată genetic pentru a imita gustul și textura cărnii de vită. Deși hemoglobina folosită în Impossible Burger este clasificată ca fiind în general sigură, laboratoarele independente nu au efectuat niciun test privind siguranța produsului. Cu toate acestea, testele efectuate pe șobolani de laborator au alterat chimia sângelui animalelor; compania nu făcut investigații suplimentare în urma acestor rezultate.

Companiile mamă pentru Impossible Burger și Beyond Burger au solicitat efectuarea unor studii pentru a evalua impactul producției asupra mediului în comparație cu producția de carne de vită de la animale furajate tipic cu hrană concentrată (CAFO).

Nu este surprinzător faptul că au constatat că produsul lor are un impact mai mic asupra mediului. Dar în realitate acesta nu este nici pe departe la fel de scăzut ca producția de carne de vită de la White Oaks Pastures, care utilizează practici agricole regenerative pentru a produce produse naturale din carne de vită.

Dacă o alternativă de carne pe bază de plante, modificată genetic (GE) nu este o aventură științifico-fantastică suficientă, luați în considerare „carnea” pe care oamenii de știință o cresc în laborator din culturi de celule stem. Unii consideră aceste alternative ca fiind răul cel mai mic, dar atunci când gestionarea holistică a efectivelor de animale îmbunătățește mediul înconjurător, cea mai bună alegere este să căutați hrană din surse naturale.

Industria alimentelor nesănătoase are un nou produs pe care îl oferă în schimbul sănătății și finanțelor dumneavoastră.

Folosind strategii pentru a o prezenta ca o alternativă sănătoasă la carnea naturală, carnea falsă a industriei este doar un alt nume pentru alimente ultraprocesate, pline de ingrediente modificate genetic și de pesticide, concepute pentru a arăta cât mai mult ca o bucată de carne. În efortul de a vă face dependenți de ea, aceasta este comercializată ca și cum ar fi mai sănătoasă și mai bună pentru mediu – ceea ce vă poate face să credeți că mâncați alimente bune, protejând în același timp rezervele locale de aer și apă.

Producătorii sunt atât de hotărâți să imite alimentele care se găsesc în natură încât au modificat genetic chiar și „sângele” pentru produsele lor din carne falsă. Criticii culinari sunt împărțiți în privința gustului, unii considerând că textura este plăcută, dar nu are gustul unui burger. Alții spun că doar atunci când burgerul este umplut cu ceapă caramelizată, maioneză vegană și piure de avocado, aroma se apropie de cea a cărnii.

Când vine vorba de ofertele organice, producătorii de alimente ar vrea să creadă că pot îmbunătăți natura, dar, din punct de vedere istoric, acest fapt a fost aproape imposibil de realizat.

Alimentele ultraprocesate au contribuit la epidemia de obezitate, la creșterea ratelor de boli cardiovasculare și la un risc crescut de mortalitate. Totuși, dacă credeți că alimentele ultraprocesate se găsesc doar în raionul de junk food, s-ar putea să vă surprindă să aflați că, potrivit Current Developments in Nutrition, multe dintre alimentele pe care le consumați includ, cel mai probabil, ingrediente din carne falsă:

În afară de sare, zahăr, uleiuri și grăsimi, ingredientele alimentelor ultraprocesate includ substanțe alimentare care nu sunt utilizate în mod obișnuit în preparatele culinare, cum ar fi proteinele hidrolizate, amidonul modificat și uleiurile hidrogenate sau interesterificate. Aditivii au scopul de a imita calitățile senzoriale ale alimentelor neprelucrate sau minim prelucrate și ale preparatelor culinare ale acestora sau de a ascunde calitățile nedorite ale produsului final, cum ar fi coloranții, aromele, îndulcitorii fără zahăr, emulgatorii, umectanții, agenții de sechestrare și agenții de întărire, de încărcare, de spumare, de antiaglomerare și de glazurare.

Nu sănătatea este motivul pentru care se creează o alternativă la carne

Heart and Stroke Foundation of Canada avertizează că nu este cazul să vă lăsați influențat de tactici de marketing înșelătoare care folosesc cuvinte precum „sănătos” și „natural” atunci când faceți alegeri alimentare. Din păcate, se pare că unii consumatori cred în promisiunile publicitare. Deși sunt denumite alternative la carne pe bază de plante, Beyond Burgers și Impossible Burgers sunt un conglomerat ultraprocesat de substanțe chimice, alcătuit prin extragerea de proteine din soia și alte câteva concentrate procesate.

Amy Keating, dietetician autorizat și nutriționist al Consumer Reports a comentat:

… în timp ce materiile sale de bază pot fi plante, ingredientele principale sunt toate concentrate, uleiuri și arome foarte procesate. Dacă doriți să beneficiați de avantajele plantelor pentru sănătate, consumați-le ca alimente întregi, cu nutrienții și fibrele lor prezente în mod natural.

După cum a subliniat atât de succint un reporter de la NBC News:

Dacă consumul de carne falsă ar avea legătură cu sănătatea, produsele ar avea un conținut mult mai mic de sare, ar conține mai puține calorii și ar avea ceva mai puține grăsimi saturate. Niciuna dintre ele nu o face, deoarece scopul nu a fost niciodată să se ridice la înălțimea marketingului unei alimentații sănătoase. A fost pur și simplu să acționeze ca un înlocuitor fără probleme pentru carnea pe care ne facem griji că o mâncăm în viața de zi cu zi.

Producătorii de carne contrafăcută au apelat la laborator pentru a crește profiturile și a impulsiona vânzările, mai degrabă decât pentru a sprijini producția de alimente în mod real durabile și ecologice.

Carnea falsă conține sânge modificat genetic

După ce au imitat aspectul și textura cărnii, producătorii au căutat să redea consumatorilor gustul și culoarea sângelui folosind un compus obținut din celule de drojdie modificate genetic. Compusul se numește leghemoglobină de soia, provenind din rădăcinile plantei de soia. La nivel chimic, este similar moleculei de fier hemic care se găsește în sângele mamiferelor și adaugă o parte din textura și aspectul în sânge al unei chiftele din carne de vită.

Dar fabricarea la scară largă este imposibilă doar cu soia – este nevoie de un hectar întreg de soia pentru a produce un kilogram de leghemoglobină. În plus, este nevoie de muncă genetică în laborator pentru a introduce leghemoglobina din soia în celule de drojdie modificată. În timpul procesului de fermentare, drojdia modificată genetic produce cantități mari de leghemoglobină, pe lângă zeci de alte proteine.

Oamenii de știință de la Impossible Burger au hrănit șobolani cu leghemoglobină timp de 28 de zile pentru a determina riscul de reacție alergică sau toxicitate. Dana Perls, de la Friends of the Earth, a subliniat că șobolanii au prezentat modificări ale chimiei sângelui, pe care compania nu le-a urmărit.

Din nefericire, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) cere doar cercetări din partea producătorului pentru a determina siguranța alimentelor și nu a efectuat niciun test independent. Michael Hansen, doctor în științe, cercetător senior al Consumer Reports, notează că nu există date pe termen lung care să demonstreze efectul acesteia la oameni.

Procesul de fabricare a compusului generează cel puțin alte 45 de proteine secundare, consumate și ele împreună cu hemoglobina din leguminoase.

FDA a clasificat Impossible Burger ca fiind în general recunoscut ca fiind sigur, folosind datele furnizate de Universitatea din Nebraska și Universitatea din Wisconsin, însă cincisprezece experți nu sunt convinși. Potrivit Centrului pentru Siguranța Alimentară, 94% din culturile de soia cultivate în SUA sunt modificate genetic. Hansen avertizează că nu există suficiente date pentru a determina siguranța acestor produse la oameni, deoarece acești compuși sunt produși din drojdie modificată genetic recoltată din soia modificată genetic.

Tactici de marketing folosite pentru a convinge consumatorii

Mâncarea nesănătoasă se bazează pe știință nesănătoasă sau pe informații care au ca scop creșterea profitului în detrimentul sănătății dumneavoastră. Industria cărnii contrafăcute a preluat o pagină din alte industrii de profit, cum ar fi industria zahărului și a tutunului. Este posibil să fi observat un ciclu pe care unii producători l-au folosit, care începe cu publicitate și marketing și se termină adesea cu o revelație, uneori după ani de zile, că produsele nu sunt atât de sănătoase pe cât vi s-a spus. Ciclul este profitabil și aduce mai mulți bani companiilor decât pierderile din procesele ulterioare.

Opioidele, produsele pe bază de zahăr, trabucurile și țigările tradiționale și alimentele nesănătoase sunt doar câteva exemple de articole care nu s-au ridicat la înălțimea strategiilor de publicitate și marketing. Între timp, milioane – dacă nu miliarde – curg în buzunarele producătorilor. Una dintre afirmațiile industriei cărnii false, de exemplu, este că produsele lor sunt durabile și lasă o amprentă de carbon mai mică decât cea a producției tradiționale de carne de vită. În comparație cu instalațiile CAFO, unde animalele sunt adesea tratate în mod inuman, unde deșeurile dăunează rezervelor de aer și apă și unde se administrează antibiotice care contribuie la rezistența generalizată la antibiotice, s-ar putea să aibă un oarecare avantaj. Cu toate acestea, trecerea de la un sistem defect la altul nu este niciodată un răspuns.

Fermele regenerative produc medii curate și sănătoase

Pentru a-i ajuta să „dovedească” că au o amprentă de carbon mai bună decât fermele de animale vii, Impossible Burger a apelat la ajutorul Quantis, un grup de oameni de știință și strategi care își ajută clienții să ia măsuri bazate pe dovezi științifice. Beyond Meat a însărcinat Universitatea din Michigan să efectueze o evaluare și să compare impactul asupra mediului al producției lor cu cel al producției tipice de carne de vită din SUA. Rezultatele au fost similare pentru ambele companii.

Potrivit rezumatului publicat pe site-ul Impossible Foods, produsul lor a redus impactul asupra mediului cu 87% până la 96% în categoriile studiate, inclusiv potențialul de încălzire globală, ocuparea terenurilor și consumul de apă. În replică, White Oak Pastures din Bluffton, Georgia, a comandat aceeași analiză de la Quantis și a publicat un studiu de 33 de pagini care prezintă comparații între emisiile White Oaks Pastures și producția convențională de carne de vită. În timp ce carnea falsă fabricată și-a redus amprenta de carbon cu până la 96% în unele categorii, White Oaks a avut o emisie totală netă cu numere negative în comparație cu carnea produsă de CAFO. Da, negative.

De remarcat, de asemenea, că emisiile pentru producerea cărnii de vită la White Oaks Pastures au fost mult mai mici decât producția medie de soia, baza pentru burgeri pe bază de plante și leghemoglobină. Quantis a constatat, de asemenea, că carnea de vită de la White Oaks Pastures se încadrează în limitele și chiar sub limitele de producție ale altor tipuri de surse de proteine, inclusiv carne de vită, porc, pui și soia. În plus, emisiile produse de White Oaks Pastures au inclus o mare sechestrare negativă a carbonului din sol, care este esențială pentru protecția împotriva poluării aerului și a schimbărilor climatice.

Vorbind pentru Consumer Reports, Perls de la Friends of the Earth a adăugat că agitația și publicitatea în jurul alternativelor la carnea naturală vor distrage atenția de la găsirea unor soluții mai bune pentru problemele de mediu și a menționat că adevăratul cost al producției de carne falsă nu poate fi cunoscut până când aceasta nu va fi produsă pe scară largă. Printre aceste costuri se numără daunele aduse sănătății, dar și mediului înconjurător. „Mai degrabă decât să creăm noi produse care necesită mai multă energie, mai mulți bani și mai multe substanțe chimice procesate, de ce să nu investim într-un sistem cu adevărat durabil…”, a declarat Perls.

Pe bază de plante” nu este suficient – alții „cresc” carnea în laboratoare

Dacă a mânca alternative de carne pe bază de plante, cultivate prin inginerie genetică și îmbibate cu molecule hemice pentru a imita prezența sângelui nu este o aventură științifico-fantastică suficientă, luați în considerare faptul că oamenii de știință din Tel Aviv „cresc” carne în laborator din culturi de celule stem. O echipă de la CBS News a călătorit la Tel Aviv pentru a realiza un reportaj despre acest subiect și a fost necesar să semneze o declarație de confidențialitate pentru a putea gusta din „carne”.

Directorul executiv al Aleph Farms, Didier Toubia, a declarat echipei că el crede că poate produce carne în mod eficient, mai durabil și mai sănătos decât cea oferită în mod tradițional. Atunci când reporterul CBS a comentat „porția delicată” de carne care i-a fost servită, care apare în filmare ca fiind doar o felie subțire de 2,5 cm pătrați, omul de știință care gătește „carnea” a spus:

Ei bine, doar pentru a obține această porție este foarte mult de lucru.

Pentru a obține produsul, cercetătorii este necesar să extragă celule stem din pui și să schimbe amestecul de proteine. Apoi, ei este necesar să dirijeze creșterea celulelor, este deci, un proces anevoios. Cu toate acestea, mai multe alte companii au sărit la bătaie, inclusiv Memphis Meats și Mosa Meats pentru carnea de vită și de pui, precum și Finless Foods și Wild-Type pentru pește. Conducerea Memphis Meats consideră că mediul de producție controlat poate reduce riscul de contaminare bacteriană. Dar Hansen, un cercetător senior de la Consumer Reports, subliniază că în realitate „contaminarea bacteriană poate apărea” în mediile de laborator și că „antibioticele sunt adesea necesare pentru a limita creșterea bacteriană în produsele cu celule cultivate de la companiile farmaceutice.

În acest moment, carnea produsă în laborator nu este disponibilă pentru vânzare. Kate Krueger, director de cercetare din New York, axat pe agricultura celulară, spune că ar putea trece „patru-șase ani până când carnea «tocată» va fi disponibilă și un deceniu sau mai mult până când vom vedea bucăți precum fripturile”, în magazinele alimentare.

Alegeți alimente obținute din plante, nu alimente modificate genetic

Deși mulți consideră că înlocuitorii de carne creați în laborator reprezintă răul cel mai mic în comparație cu carnea CAFO care domină în prezent piața, modificarea ordinii naturale a ciclului de viață nu este soluția. Analizele privind agricultura regenerativă au demonstrat că gestionarea holistică a turmelor are un impact benefic asupra mediului și produce produse lactate sănătoase. În cele din urmă, alimentele ultraprocesate contribuie la creșterea numărului de persoane care suferă de afecțiuni de sănătate precum diabetul, bolile cardiovasculare sau obezitatea.

Din motive de sănătate, din motive ecologice și pentru viitorul dumneavoastră, vă recomandăm să renunțați la carne și la alternativele de carne, optând pentru o alimentație ovo-lacto-vegetariană.

Citiți și:
Virusuri, bacterii şi medicina „pasteurizată”– Evoluţia medicinii în direcţia falsă, de la Louis Pasteur până în prezent
Sinistra agendă Rockefeller a sistemului alimentar – ei l-au creat și acum tot ei vor să-l distrugă și să-l înlocuiască cu ceva și mai rău
Organismele modificate genetic sunt de 125 de ori mai periculoase decât se ştia

 

yogaesoteric
2 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More