Drept la replică solicitat Ziarului de Vrancea
Către Ziarul de Vrancea
În atenţia redactorului şef Silvia Vrânceanu
În urma articolelor “Cum şi-a făcut MISA organizaţie secretă în Vrancea”, “Trebuie, sau nu, făcut ceva?”, de Cătălin Condurache şi “Sex anal, filme porno, cunilingus şi băut urina”, publicate în Ziarul de Vrancea în 21.10.2005 şi 22.10.2005, redacţia site-ului yogaesoteric.net solicită următorul drept la replică. Vă cerem ca pe baza Legii Presei şi a principiilor deontologiei profesionale să publicaţi acest drept la replică în aceleaşi condiţii în care au apărut articolele menţionate.
Drept la replică
MISA este cea mai mare şcoală de yoga din Europa
Articolele publicate recent de Ziarul de Vrancea cuprind o serie de informaţii neverificate, false şi răuvoitoare la adresa Şcolii de Yoga MISA şi a simpatizaţilor MISA din judeţul Vrancea. Pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră, redacţia site-ului oficial al MISA yogaesoteric.net vine cu o serie de completări şi dezminţiri.
Cursurile MISA sunt frecventate anual de mii de persoane
Şcoala de yoga MISA, cea mai mare şcoală de yoga din Europa, este o asociaţie legală, non-profit, înfiinţată prin Hotărârea judecătorească din 23 ianuarie 1990, a Judecătoriei Sector 1 Bucureşti. Şcoala românească de yoga organizează cursuri în toate oraşele mari din România, precum şi peste hotare. MISA nu este o organizaţie secretă aşa cum sugerează titlul primului din cele trei articole calomniatoare „Cum şi-a făcut MISA organizaţie secretă în Vrancea”. Reporterul care a scris acest articol, care însă nu se semnează, afirmă fără dovezi că „în spatele MISA se ascund afaceri profitabile” şi că yoghinii vrânceni ar realiza „inginerii financiare”.
Înscrierea la cursurile de yoga este liberă, anunţată public. Mii de persoane vin anual la cursurile de yoga MISA, ceea ce atestă valoarea acestor cursuri. Prin yoga oricine poate obţine o sănătate excelentă, eliminarea pe cale naturală a stresului şi a oboselii, amplificarea inteligenţei şi umorului, o stare de dinamism şi eficienţă, o integrare armonioasa în familie şi în societate, cunoaştere aprofundată de sine. Cursurile nu sunt obligatorii, frecventarea lor poate fi întreruptă oricând. La cursurile de yoga se achită lunar o taxă modică, mai mică decât taxele pentru cursurile de aerobic, înot sau pentru accesul lunar la sala de forţă. De la această realitate, până la a afirma că în spatele MISA se află o inginerie financiară este o adevărată prăpastie. Chiar faptul că autorităţile din Focşani nu au cunoştinţă despre acţiuni ilegale desfăşurate de yoghini arată că nu există astfel de acţiuni ilegale şi acuzaţiile aduse în acest articol sunt nefondate.
Temele abordate la cursurile MISA sunt posturile corporale yoghine sau asana-ele, exerciţii statice tradiţionale care reprezintă baza practică a cursurilor. Se mai predau informaţii despre alimentaţie, tehnici de purificare, concentrare sau de meditaţie, etc. Printre acestea se află şi elemente teoretice despre continenţa sexuală, care se referă la controlul sexualităţii şi nu la exacerbarea ei. De aceea, afirmaţia din articol cum că „elementul de forţă al MISA este sexul” este falsă şi tendenţioasă.
Nevinovăţia lui Gregorian Bivolaru, recunoscută internaţional
Cele două articole publicate în Ziarul de Vrancea în ziua următoare, aduc mişcării yoga şi yoghinilor o serie de acuzaţii murdare. Jurnaliştii publică o scrisoare calomniatoare, care este semnată în bătaie de joc cu numele unuia dintre redactorii site-ului oficial MISA, yogaesoteric.net, Angela Anghel. Astfel se încalcă flagrant Aricolul 2 din Codul deontologic al ziaristului, care prevede că „pot fi date publicităţii numai informaţiile de a căror veridicitate autorul articolului este sigur, după ce în prealabil le-a verificat, de regulă, din cel puţin două surse credibile”.
Exact în zilele în care cele trei articole calomnioase la adresa Şcolii Româneşti de Yoga MISA au fost publicate de Ziarul de Vrancea, nevinovăţia mentorului spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, a fost recunoscută internaţional. Curtea Supremă de Justiţie din Suedia l-a pus în libertate pe Gregorian Bivolaru şi a refuzat cererea de extrădare formulată de statul român împotriva acestuia. Instanţa supremă suedeză a apreciat că acuzaţiile aduse lui Gregorian Bivolaru şi mişcării pe care a fondat-o nu au fundament real, ci au fost fabricate din dorinţa de a distruge cea mai mare şcoală de yoga din Europa. Articolele publicate în Ziarul de Vrancea reiau acelaşi vechi acuzaţii aduse Şcolii de Yoga MISA, acuzaţii considerate false de Curtea Supremă a unui stat al Uniunii Europene.
Anca Munteanu
25 octombrie 2005
În urma acestei solicitări, Ziarul de Vrancea a publicat replica noastră în numărul din 27 octombrie 2005
yogaesoteric