După ce ne-a băgat în bucluc: UE construiește un buncăr „anti-spionaj” de 8 milioane de euro pentru discuții secrete

Este esențial să ne reamintim că nicio instituție publică a vreunui stat și a UE nu produce nimic ci doar consumă. Toate salariile, investițiile, cheltuielile, împrumuturile pe care le fac ele sunt plătite de contribuabili, adică de cetățeni. Ei trăiesc bine pe banii noștri.

Acum, după ce ne-au băgat în război și foametea și frigul în case ne bat la ușă, UE își construiește buncăr de milioane. De ce? Pentru că un război nuclear sau nu cu Rusia este iminent. Din cauza cui? Din cauza celor care vor sta în buncăr în timp ce idioții vor suporta consecințele acțiunilor acestor iresponsabili și nebuni de legat pe care îi lăsăm să ne conducă. Să nu spuneți că nu ați știut! Și încă ceva: ei au deja un buncăr, ăsta e praf în ochi ca să fim noi liniștiți că până în 2024 nu se va petrece nimic tragic.

UE construiește un buncăr securizat de 8 milioane de euro la Bruxelles pentru ca liderii să poată discuta secrete fără ca rușii sau alte persoane să tragă cu urechea, potrivit unui memorandum al UE care descrie proiectul, consultat de EUobserver.

Camera ar putea găzdui în jur de 100 de persoane – până la 34 de lideri și cei 34 de notari ai acestora, precum și personalul de protocol, tehnic și de catering.

UE are 27 de membri, dar s-ar putea extinde în viitor, iar sala securizată va fi folosită și pentru întâlniri la nivel inferior de către ambasadori și înalți funcționari ai UE.

Sala va fi deconectată, dar va fi echipată cu tehnologie de conferință internă cu ecran mare și microfoane conectate la cabine la fel de sigure pentru 30 de interpreți.

Atât sala de ședințe, cât și cabinele vor fi închise într-o cușcă izolatoare certificată de NATO pentru a „reduce riscul exploatării emanațiilor compromițătoare” – undele electromagnetice și radio generate de ecranele și cablurile IT, care pot fi interceptate de la distanță.

Oricine intră înăuntru, chiar dacă este un om de serviciu, este necesar să aibă autorizație de securitate „SECRET UE” și un motiv pentru care știe că se află acolo.

SECRET UE este al doilea cel mai înalt nivel de clasificare al blocului.

Acesta acoperă informații care ar putea „dăuna grav” intereselor UE dacă ar fi divulgate. Potrivit orientărilor de securitate ale UE, scurgerile de informații ar putea „spori tensiunile internaționale” sau „amenința viața” sau „ordinea publică” în Europa.

În plus, liderii și personalul UE va fi necesar să își lase telefoanele, laptopurile, ceasurile inteligente, brelocurile electronice și chiar aparatele auditive în dulapuri izolate fonic în afara camerei.

Instalația urmează să fie construită până în 2024 în complexul Consiliului UE din Bruxelles, care găzduiește deja summituri. Locația exactă nu a fost încă decisă, dar oficialii caută un loc în apropierea sălii obișnuite a summiturilor UE, astfel încât liderii să poată merge mai ușor înainte și înapoi.

Aceasta vine după ce Rusia a readus războiul în Europa prin invadarea Ucrainei și în contextul în care UE intenționează să creeze o forță armată comună alături de NATO.

Doi spioni ruși expulzați recent de Belgia erau specialiști în interceptarea semnalelor.

Dar China și Israelul au fost, de asemenea, implicați în scandaluri de bruiaj al UE la Bruxelles în anii trecuți.

Și se vor lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că nimeni nu introduce ilegal dispozitive de ascultare, se mai arată în nota UE.

Buncărul va fi măturat „înainte și după reuniuni pentru a detecta, localiza și neutraliza orice dispozitiv de ascultare”, se arată în document.

Se va asigura „un nivel adecvat de confort pentru VIP-uri (mobilier, scaune etc.) și un decor adecvat (de exemplu, steaguri, dar fără flori sau alte obiecte care pot fi înlocuite frecvent)”, se adaugă în nota de serviciu.

Orice mobilier nou, echipament tehnic sau accesoriu (flori, decorațiuni, utilități pentru băuturi etc.) este necesar să fie supus unei inspecții TSCM [măsuri tehnice de contracarare a securității]”, se arată în comunicat.

Dar, cu toată atenția UE la detalii, sofisticarea programelor de spionaj moderne face ca acestea să fie mult prea ușor de ascuns, potrivit unei note a unei surse belgiene din domeniul securității, care a cerut să nu fie numită.

Există câteva case goale lângă Shape [o bază NATO din Belgia] unde serviciile de informații ale statelor membre organizează exerciții cu dispozitive de ascultare”, a declarat acesta.

O echipă are 24 de ore pentru a plasa cât mai multe microfoane, iar cealaltă echipă are 24 de ore pentru a le căuta. Estonienii sunt cei mai buni [la detectare], dar nimeni nu găsește niciodată toate dispozitivele”, a adăugat el.

Cei doi specialiști ruși în semnale au fost expulzați în aprilie, printre alți 39 de spioni care se dădeau drept diplomați în ambasada și consulatele sale din Belgia, ceea ce dă o idee despre nivelul de amenințare din capitala UE.

Cu câțiva ani înainte de război, armata belgiană a fost pusă în alertă din cauza unor posibile dispozitive de ascultare rusești sau chinezești în avioanele VIP închiriate pentru a transporta lideri ai UE și NATO.

Belgia a investigat, de asemenea, informații primite în urmă cu aproximativ 10 ani, potrivit cărora China ar fi pus microfoane în ambasada UE din Malta, situată vizavi de sediul Consiliului UE și al Comisiei Europene.

În 2010, autoritățile belgiene au indicat că Israelul ar fi instalat microfoane în clădirea Justus Lipsius a Consiliului UE, unde se țineau summiturile.

Citiți și:
Scandalul Pegasus ajunge în Parlamentul European. Cum își spionează UE propriii comisari
Disfuncția guvernamentală crește odată cu trecerea timpului

 

yogaesoteric
10 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More