E-Încarcerare: Deținuții din districtul Santa Clara, California, ar putea purta brățări electronice „care nu sunt făcute pentru a fi scoase” și care le-ar urmări mișcările în închisoare

Biroul șerifului spune că brățările vor crește eficiența în închisori, dar un expert în libertăți civile digitale a declarat că tehnologia ar putea fi o pantă alunecoasă.

Deținuții din districtul Santa Clara ar putea fi obligați în curând să poarte brățări electronice „nedemontabile” care le-ar urmări mișcările în închisoare, conform unei propuneri a biroului șerifului care stârnește scepticism în rândul apărătorilor libertăților civile.

Dar departamentul își numește propunerea ca fiind o mare îmbunătățire față de metoda actuală de urmărire. În prezent, deținuții poartă brățări de identificare standard, iar mișcările lor sunt urmărite printr-un sistem pe hârtie pe care oficialii șerifului îl descriu ca fiind „consumator de timp” și „predispus la erori”, ceea ce face dificilă respectarea decretelor de consimțământ pe care districtul le-a încheiat în 2019, care prevăd îmbunătățirea condițiilor din închisoare și a accesibilității.

Departamentul șerifului nu a precizat dacă fiecare deținut va fi obligat să poarte brățări electronice, dar în prezent 2.585 de persoane sunt încarcerate în închisoarea Elmwood din Milpitas și în închisoarea principală din San Jose din districtul Santa Clara, potrivit celor mai recente date privind populația.

Ideea, însă, stârnește îngrijorare în unele cercuri. Cooper Quintin, tehnician principal la Electronic Frontier Foundation, o organizație non-profit care militează pentru libertățile civile digitale, a descris tehnologia propusă ca făcând parte dintr-o tendință mai largă, pe care o numește „e-încarcerare”.

Tehnologia (joacă) din ce în ce mai mult un rol în procesul de încarcerare”, a declarat Quintin, care a oferit exemplul Global Tel-Link, o companie de telecomunicații care a depus recent un brevet pentru un robot care ar putea înlocui anumite sarcini ale unui ofițer de penitenciare.

Cred că această tendință este în mare parte inutilă”, a spus el. „Persoanele încarcerate sunt deja unele dintre cele mai supravegheate și urmărite persoane de pe planetă”. Deși Quintin nu consideră că tehnologia brățărilor este deosebit de dăunătoare, el a avertizat că ar putea fi o pantă alunecoasă.

Preocuparea mea este că invenții aparent inofensive precum aceste brățări deschid calea pentru alte tehnologii mai insidioase”, a spus el.

În cazul în care deținuții ajung să poarte brățările, adjuncții șerifului vor folosi un scaner portabil care va colecta identitatea și locația individului, precum și ora și data interacțiunii. În timp ce scanerele pot face fotografii și înregistrări video, brățările în sine nu colectează date audio, potrivit departamentului șerifului.

Un purtător de cuvânt al departamentului șerifului nu a răspuns la o solicitare de a detalia necesitatea acestei tehnologii.

Guardian RFID anunță pe site-ul său o serie de produse hardware și software pentru instituțiile penitenciare, inclusiv capacitatea de a urmări deținuții și gardienii de închisoare. O caracteristică a produsului „Operational Intelligence” al companiei permite administrației închisorii să urmărească cât de eficient lucrează personalul său.

Ați avut vreodată sentimentul că ofițerii voștri nu verifică ferestrele în timpul turelor lor(?)”, se arată pe site-ul web al firmei. „Inteligența operațională nu poate remedia natura umană, dar poate aplica inteligența artificială la rondurile dumneavoastră, deblocând informații despre cât de repede fac rondurile ofițerii dumneavoastră și cât de bine își organizează rondurile aleatorii.”

Districtul Santa Cruz County din apropiere a utilizat, de asemenea, tehnologia Guardian RFID. Potrivit site-ului web al companiei, districtul și-a înlocuit în 2018 sistemul de urmărire a deținuților pe hârtie, cu brățări electronice, în închisoarea lor cu 500 de paturi.

Supraveghetoarea Susan Ellenberg, care s-a aflat în fruntea eforturilor de reformă a închisorii din regiune, a afirmat într-o declarație că, deși o revizuire tehnologică era necesară, are îngrijorări cu privire la implementarea acesteia, și este deschisă să consulte și alte companii cu care să încheie contracte.

Actualizarea sistemului de gestionare a închisorii de pe hârtie pe suport digital este necesară pentru a facilita reformele din închisoare și îmbunătățirea programelor pe care comunitatea le-a solicitat”, a scris ea. „Cu toate acestea, este necesar să ne asigurăm că noul sistem protejează drepturile la confidențialitate ale celor aflați în custodie și să analizăm cu atenție ce companie RFID este cea mai potrivită pentru acest proiect critic.”

Potențiala adoptare a acestei tehnologii vine în contextul în care închisorile și departamentul șerifului din district se confruntă cu un control sporit. În ianuarie, procurorul general al Californiei, Rob Bonta, a anunțat o investigație privind biroul șerifului districtului și gestionarea închisorilor de către acesta. Ancheta a venit după ce supraveghetorii Simitian și Otto Lee au cerut ca autoritățile externe să investigheze modul în care Smith gestionează unitățile penitenciare.

Smith însăși este investigată printr-o anchetă a marelui juriu civil, care a rezultat într-o acuzație oficială de corupție. La 10 martie, s-a anunțat că Smith nu va candida la realegere, punând capăt mandatului său de peste două decenii în funcția de șerif.

Între timp, Consiliul Supraveghetorilor a votat la sfârșitul lunii ianuarie pentru a aproba o nouă închisoare în valoare de 390 de milioane de dolari, care ar înlocui majoritatea unităților corecționale existente în regiune. Votul restrâns de 3-2, cu Ellenberg și supervizorul Cindy Chavez votând împotrivă, i-a supărat pe susținătorii reformei justiției penale, care au susținut că noua închisoare nu ar spori siguranța publică și nici nu ar aborda problemele de sănătate psiho-mentală sau de recuperare în cazul abuzului de droguri.

Citiți și:
Brățară electronică și alertă sonoră – luate în calcul pentru viitoarele pandemii
Covid-19: pregătiri pentru dictatura electronică. Premierul Israelului propune ciparea elevilor, China le-a pus deja brățări electronice…

 

yogaesoteric
9 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More