O lectură obligatorie

Am reacţionat deosebit de vehement la impunerea pe care media noastră oficială a făcut-o unui fake-lider spiritual venit de undeva de prin fundul Indiei pentru a le umple capul bieţilor repetenţi de pe aici cu slogane seci ale ideologiei WEF privind schimbarea climatică.

Asaltul ticălos asupra valorilor noastre milenare se face la modul programatic, având ca unic scop distrugerea omului prin transplantarea unor false, a unor valori golite de sens care, în final, duc la prăbuşirea psihică a ființei şi preschimbarea sa într-un „automat uman”.

Ceea ce nu ştiau cei care-mi urmăresc postările este că în acea perioadă citeam o carte de o valoare extraordinară: Sfinţii catacombelor Rusiei, a lui Ivan Andreev. Este un fragment al unei istorii cvasi-necunoscute, dar, mai mult decât atât, o cronică a unei spiritualităţi atât de profunde şi înalte încât te simţi copleşit.

Te trezeşti brusc în faţa adevărului autentic, a profunzimii unor oameni despre care nu aveai habar că au existat, dar care i-au marcat profund atât pe contemporanii lor – indiferent că erau oameni simpli sau torţionari – cât, mai ales, pe generaţiile care au urmat, transformându-se pentru acestea în faruri călăuzitoare.

Iar elementul cel mai sfâşietor, sentimentul pe care-l ai în fiecare pagină a cărţii, este faptul că scrierea, în ciuda faptului că e o cronică a ceea ce a fost, de fapt este despre ceea ce urmează să fie. Şi nu-i vorba aici doar despre profeţia părintelui Ignatie din Harbin, care în anii ’30 ai secolului trecut spunea că „Ceea ce a început în Rusia se va încheia în America”, ci de semne ale vremurilor care devin din ce în ce mai evidente şi care ne fac să credem că ceea ce citim în carte e pe cale să se petreacă.

În iulie 1927, Mitropolitul Serghie, locţiitor al Patriarhului, a emis o declaraţie privind loialitatea Bisericii faţă de noua conducere sovietică. Cunoscut fiind caracterul ateu al comunismului sovietic, declaraţia a stârnit nemulţumirea multor ierarhi care nu s-au sfiit să-l înfrunte direct pe Serghie.

Doar că, în timp ce Serghie avea de partea sa întregul aparat al statului comunist, contestatarii săi nu aveau altceva decât propria credinţă. Puşi în faţa evidenţei, o mână de ierarhi iau decizia separării de biserica oficială, cea care devenise un instrument al propagandei comuniste, înfiinţând ceea ce se va numi „Biserica rusă din catacombe”. Imaginaţi-vă o mână de ierarhi credincioşi care, dincolo de faptul că-şi asumă separarea de bisericile în care slujiseră, rămân aproape singuri, într-o societate obtuză şi deplin controlată.

Astfel noile lor biserici sunt acolo unde se află, indiferent că e vorba de un lagăr de concentrare sau un loc uitat de lume. Un luminiş sau un colţ al celulei se transformă într-o biserică inedită, în care slujba este şoptită şi cântările ajung doar la urechile ciulite ale celorlalţi deţinuţi. Un fenomen unic, de o profunzime sfâşietoare, care nu are cum să nu te mişte adânc şi care, mai presus de orice, e însoţit de minuni inexplicabile.

E limpede de intuit că primii reprezentanţi ai noii Biserici au ajuns în lagăre pentru a fi exterminaţi rapid, însă ceea ce este surprinzător e că, în ciuda presiunilor şi a instituirii interdicţiei de a comunica, numărul adepţilor a crescut. Cu toate că autorităţile comuniste, instigate de serghianişti, au încercat să ucidă din faşă fenomenul, de obţinut n-au obţinut decât efectul contrar.

Este uluitoare povestea primului Episcop secret, Maxim de Serpuhov. M.A. Zizilenko era un medic strălucit care, în acelaşi timp, dădea dovadă de o credinţă profundă, ajungând astfel unul dintre prietenii apropiaţi ai ultimului Patriarh real al Rusiei, Tihon. Patriarhul, îngrijorat de cererile tot mai insistente ale puterii sovietice, a decis ca înainte de moarte să-l tundă în taină pe M.A. Zizilenko şi, în cazul în care Biserica se va îndepărta de „credincioşia faţă de Hristos”, acesta să devină episcop secret. După declaraţia lui Serghie, doctorul M.A. Zizilenko se transformă în primul episcop secret, Maxim de Serpuhov, îndeplinind astfel voinţa Patriarhului Tihon.

Patriarhul Tihon

De-aici începe o aventură extraordinară în care, în ciuda persecuţiilor, Biserica subterană devine din ce în ce mai mare, beneficiind de sprijinul oamenilor simpli. Iată câteva fragmente relevante:

Când m-am întors din exil (în Leningrad), am găsit Biserica din catacombe. Eu personal ştiam aproximativ două sute de locuri în care se săvârşeau slujbe. Douăzeci de preoţi itineranţi şi doi episcopi slujeau aici. Aceste locuri erau destul de diverse: de la bordeie de ţărani până la instituţii sovietice, în care erai admis doar prin permis. Dar pe atunci Biserica din catacombe nu avea nicio organizare generală de interconectare.(…)

După informaţiile mele (aprox. anul 1980), Biserica din catacombe acum nu doar că a devenit mai puternică, dar a ajuns şi la anumite forme de organizare. După unul din episcopi, deşi sunt comparativ puţini membri activi ai Bisericii din catacombe, marea majoritate a oamenilor simpatizează cu ei şi îi ajută. Fără această susţinere, în condiţiile sovietice, Biserica din catacombe nu ar putea să existe deloc.”

Partea interesantă este că Biserica rusă din catacombe s-a extins şi în afara Rusiei, prin intermediul preoţilor şi a episcopilor secreţi care au reuşit să evadeze din coşmarul sovietic. În ciuda faptului că acolo puteau să revină în cadrul Bisericii ruse din exil, structură sinodală şi neinfectată de serghianism, aceştia şi-au păstrat caracterul secret, continuând să evolueze în paralel, fenomen care autorului i s-a părut cel puţin ciudat.

După mărturisirile sale din carte, norii îndoielii i-au fost spulberaţi de epistola unui episcop secret din afara Rusiei care i-a mărturisit motivul pentru care preferă să rămână în subterane: „Precursorii lui Antihrist au apărut deja şi nimeni nu ştie când va veni timpul ca fiecare credincios, fără a intra în casă, va fi nevoit să fugă în munţi, adică să meargă în catacombe”. Reţineţi, e vorba de anii ’80, ani în care nimeni nu-şi imagina nici măcar căderea regimului sovietic. Ca să nu mai vorbim de faptul că, din cenuşa acelui regim, a renăscut o jivină mult mai înfiorătoare şi perversă care deja cuprinde întreaga lume.

Aşa cum v-am spus încă de la începutul articolului, sentimentul pe care-l remarci la personalităţile descrise este acela acela al unui sfârşit de lume. Ei sunt conştienţi că trăiesc un sfârşit al lumii lor şi că bătălia pe care-o duc este mult mai înaltă decât puterile lor. Culmea, tocmai inegalitatea evidentă dintre ei şi sistem este motivul pentru care acceptă lupta. Iată cum arată un fenomen spiritual autentic în care verticala transcendenţei le dă celor de-acolo puterea de care au nevoie pentru a lupta cu hidra!

Revenind la profeţia părintelui Ignatie din Harbin, putem vedea limpede că ceea ce se petrece acum nu-i doar o copie la indigo a ceea ce s-a petrecut în trecut, dar şi calea către o lume total închisă în care nu mai poţi spera că pe acest pământ mai există vreo oază de libertate.

Vă recomand cu toată puterea să citiţi această carte sfâşietoare. Vă recomand și alte două titluri excepţionale:

  • Ghidul incorect politic despre anii 60 – o demitologizare a tot ceea ce e prezentat acum în culori pastelate, doldora de informaţii reale şi care vă va oferi o perspectivă corectă asupra acestei pagini ruşinoase a istoriei recente
  • Istoria lumii pentru copii: Evul Mediu şi Epoca Modernă – manual din anul 1924 scris de Virgil M. Hillyer, director al Şcolii Clasice Calvert. În special pentru cei mici – dar nu numai pentru ei – acest manual alternativ prezintă istoria într-o formă excepţională, uşor de înţeles, extrem de bine sintetizată şi prezentată aşa cum numai în şcolile clasice se făcea.

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
«Iesleamizarea» Bisericii și adevăratul spirit al catacombelor
Dan Diaconu: „Să sesizaţi utilizările exagerate şi false ale acestor termeni”
Dan Diaconu: Despre trezire

 

yogaesoteric
9 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More