Ecliptica

Datorită mişcării de rotaţie anuală a Pamântului în jurul Soarelui, noi vedem Soarele mişcându-se pe bolta cerească descriind o curbă numită ECLIPTICĂ.

Ecliptica trece prin toate constelaţiile zodiacale şi nici o planetă nu se îndepărtează de această curbă cu mai mult de 18 grade. Toate corpurile sistemului solar sunt întotdeauna prezente într-o anumită bandă a boltei cereşti cu lăţimea de 36 de grade. Acest brâu este ceea ce se numeşte Zodiacul. Aici se află constelaţiile zodiacale: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanţă, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător şi Peşti, fiecare cu grupajul ei de stele.

Cercul zodiacal reprezintă ecliptica, iar ea este împărţită în părţi egale (de 30 grade) numite zodii, fără să se urmărească suprapunerea lor exactă peste cele 12 constelaţii al căror nume îl poartă. Important pentru astrologie este mai cu seamă zona de pe ecliptică (curba ce descrie traiectoria Soarelui pe bolta cerească) corespunzătoare unei anumite energii zodiacale, şi nu suprapunerea peste o anumită constelaţie.

Puncte importante pe ecliptică:

Punctul Vernal este intersecţia eclipticii cu Ecuatorul ceresc. Aici se află Soarele în momentul în care începe primăvara (aprox. 21 martie). El este exact deasupra Ecuatorului şi se deplasează către Tropicul Nord. În acest moment în care Soarele intră în zodia Berbecului, ziua este egală cu noaptea. Pe ecliptică, primul arc de cerc de 30 de grade în sensul mişcării Soarelui corespunde zodiei Berbecului.

Punctul Autumnal – este cealaltă intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc. Aici se află Soarele când începe toamna. Este deasupra Ecuatorului şi se deplasează către Tropicul Sud şi din nou ziua este egală cu noaptea. În acest moment Soarele intră în zodia Balanţei, care se întinde apoi pe următorul arc de cerc de 30 de grade.

Punctul Nord – ecliptica este cel mai la nord de Ecuator. Când Soarele este aici începe vara, el intră în zodia Racului şi avem cea mai lungă zi a anului.

Punctul Sud – ecliptica este cel mai la sud de Ecuator. Soarele este aici când începe iarna, intră în zodia Capricornului şi avem cea mai scurtă zi a anului.

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More