Economistul șef al BNR se rupe de globalistul Isărescu de la Clubul de la Roma și acuză „elitele prădătoare” din Leviathanul de hârtie

Elitele prădătoare au favorizat în România o societate bazată pe modelul extractiv şi pe Leviathanul de hârtie, vina fiind şi a trei componente din societatea românească, a afirmat economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, în cadrul Galei aniversare 5 ani de la publicarea primului număr din revista exclusiv print Cronicile.

În România, elitele prădătoare au favorizat o societate bazată pe modelul extractiv şi pe Leviathanul de hârtie, dar vina este şi a trei componente, după părerea mea, din societatea românească.

Prima vină o poartă partidele de stânga care, deşi au favorizat un stat puternic, au căutat să slăbească pe orice cale societatea civilă.

A doua vină o au partidele de dreapta sau de centru-dreapta, care au sprijinit societatea civilă, dar nu au înţeles şi nu înţeleg nici astăzi când vorbim, importanţa unui stat puternic. Uitaţi-vă la discuţiile cu «statul gras», cu «să tăiem cheltuielile», purtate de oameni care nu pun pixul pe hârtie şi să vadă ce se poate şi ce nu se poate tăia.

Şi al treilea element este că societatea civilă din România are două handicapuri culturale majore. Deşi sociologii români şi străini îi cataloghează pe români în general ca fiind colectivişti, puţină lume remarcă faptul că este vorba de un colectivism lipsit de solidaritate. Şi asta o vedem limpede: bătrânilor nu le pasă de tineri şi viceversa, moldovenilor nu le pasă de munteni şi vice-versa, bogaţilor nu le pasă de săraci, celor educaţi nu le pasă de cei needucaţi şi aşa mai departe. De fapt, colectivismul românesc este unul de sorginte rurală, în care îţi este apropiată doar familia, iar toţi ceilalţi nu contează. Pe de altă parte, nu greşesc, cred eu, nici cei care îi consideră pe români ca fiind mai degrabă individualişti”, a spus Valentin Lazea, făcând referire la un articol publicat în revista Cronicile Curs de Guvernare.

Articolul are la bază două cărţi ale autorilor Daron Acemoglu şi James A. Robinson: De ce eşuează naţiunile şi Coridorul îngust.

În volumul Coridorul îngust (2019), Acemoglu şi Robinson analizează puterea statelor plecând de la conceptul de Leviathan al filosofului englez din secolul al XVII-lea, Thomas Hobbes. Acesta pleda, la vremea sa, pentru un stat puternic, chiar monstruos de puternic (Leviathan), pentru a-i feri pe cetăţeni de viaţa „solitară, săracă, neplăcută, brutală şi scurtă”, definitorie pentru acea perioadă. Pornind de la acest concept, Acemoglu şi Robinson identifică patru tipuri posibile de state. Unul dintre cele patru tipuri de state este Leviathanul de hârtie, un stat deopotrivă despotic şi ineficient, iar Valentin Lazea consideră, în articolul din revista citată, că România se află în această situaţie, iar alt exemplu concludent este Argentina.

În cadrul evenimentului, Valentin Lazea a afirmat că îi vede pe români ca fiind mai degrabă individualişti, precizând că poate da „zeci de exemple de individualism, începând cu sporturile individuale, unde excelăm, în timp ce la cele de echipă nu, trecând prin politică şi aşa mai departe”.

Numai că e vorba şi aici de un individualism lipsit de iniţiativă. Aşadar, cât timp nu adresăm aceste trei probleme: partide de stânga anti-societate civilă, partide de dreapta anti-stat, societate civilă caracterizată prin colectivism fără de solidaritate şi de individualism fără iniţiativă, România nu poate aspira să semene cu Danemarca sau cu orice alt stat dezvoltat”, a mai spus Valentin Lazea.

Citiți și:
Frăția șarpelui controlează România?
Marius Pieleanu își dorește ca România să devină parte a unui suprastat european, pe model SUA: Suveranismul mă plictisește. Marea problemă este creșterea semnificativă în sondaje a AUR
Cum au ajuns idioții să conducă România – analiza lui Andrei Marga

 

yogaesoteric
12 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More