Efectele sistemice ale terapiei cu lumină Bioptron

 

18 ani de studiere intensivă a bioptronului

Experiența laboratorului nostru de cercetare în domeniul fotobiologiei și al fotomedicinei depășește 50 de ani, iar perioada de studiu intensiv al terapiei cu Bioptron este de 18 ani. Interesul pentru această modalitate fototerapeutică se bazează pe proprietățile unice ale luminii Bioptron care reproduce componentele dominante ale radiației solare – radiația policromatică vizibilă și cea în infraroșu, cu o densitate de putere caracteristică unei zile de vară în Europa. Aceste două componente ale spectrului solar ocupă aproximativ 97% din radiația solară de pe suprafața Pământului. Prin urmare, avem de a face cu un factor de mediu foarte important, care ne permite să luăm în considerare reacțiile la lumină a organismelor umane și animale, ca răspuns adaptativ la expunerea la lumină dezvoltat pe parcursul unei îndelungate perioade de evoluție.

În ultimii ani, a fost studiat efectul luminii Bioptron asupra proprietăților sângelui importante pentru procesele metabolice și de regenerare. Deoarece rata de circulație a sângelui este determinată de celulele roșii din sânge, au fost investigate proprietățile lor reologice. S-a arătat că, în 0,5-24 ore după o singură expunere a unor voluntari cu deformabilitate eritrocitară, celulele roșii din sânge au crescut, iar vâscozitatea sângelui a scăzut. În același timp, funcția de transport (în special, transportul de oxigen) s-a mărit, fapt care a dus la creșterea presiunii parțiale de oxigen în sânge.

În paralel, s-a putut observa dezagregarea trombocitelor și creșterea activității anti-coagulatorii a componentelor de plasmă, fapt care pare să determine dezvoltarea efectului antitrombotic al luminii Bioptron.

Un rol important în funcția trofică a sângelui îl are rata de circulație în micro-vase. În conformitate cu observațiile noastre, la două minute de la iradierea unei zone mici din trup, fluxul microcirculației la voluntari și pacienți cu diabet zaharat de tip II a crescut atât local, cât și în țesuturile îndepărtate (adică la nivel sistemic). A fost observată creșterea optimă a ratei microcirculației la 30 de minute (până la 47%).

În ambele cazuri, s-a constatat creșterea ratei microcirculației ca urmare a activării sintezei de oxid nitric (NO) – cel mai important vasodilatator, care este secretat de celulele endoteliale vasculare și de trombocite.

În afară de îmbunătățirea microcirculației și îmbunătățirea funcției de transport a sângelui, s-a înregistrat corectarea unor indici de procese metabolice: după expunerea la Bioptron a scăzut nivelul glucozei și lipidelor aterogene (trigliceride, colesterol, β-lipoproteine) din sângele voluntarilor, în timp ce conținutul de lipide anti-aterogene (alfa-lipoproteine) a crescut.

Efectele de vindecare ale rănilor prin folosirea terapiei cu lumină Bioptron sunt, fără îndoială, asociate cu îmbunătățirea microcirculației sângelui, îmbunătățirea funcției trofice a sângelui, dar și cu creșterea concentrației în ser a unor factori de creștere și a unor citokine.

S-a demonstrat, de asemenea, faptul că, în plus față de media culturilor de 2,5% de serum și ale celor izolate din sângele voluntarilor cu cancer mamar (stadiile I-II), după 7 zile de expunere post-operație chirurgicală la lumina Bioptron există o proliferare stimulată a componentelor de bază în vindecarea rănilor (keratinocite, endoteliocite și fibroblaști), dar și o inhibare a proliferării mai multor linii tumorale din trupul uman.

În experimentele cu animale de laborator, s-a demonstrat că expunerea la Bioptron încetineşte creșterea tumorilor maligne (hepatom), atât după tratamentul cu lumină asupra șoarecilor cu tumori cât și după expunerea directă la lumină a celulelor tumorale ce ulterior au fost transplantate la șoareci singeneici.

Mecanismul efectului anti-tumoral al luminii Bioptron nu a fost asociat cu acțiunea citotoxică sau citostatică a luminii asupra celulelor, ci a fost o consecință a modificărilor structurale ale suprafeței celulei tumorale, fapt ce a sporit gradul de recunoaștere a acestora de către celulele natural ucigașe – principalii factori ai imunității înnăscute anti-tumorale.

În consecință, activitatea citolitică a celulelor natural ucigașe a crescut, fapt ce a determinat moartea celulelor tumorale ușor iradiate. Mecanismul efectului anti-tumoral al luminii Bioptron în cazul foto-iradierii șoarecilor purtători de tumori este necesar sa fie studiat aprofundat în viitor. Cu toate acestea, în opinia noastră, siguranța oncologică a terapiei cu lumină Bioptron a fost deja dovedită.

Toate datele de mai sus au fost publicate în principalele reviste internaționale de Fotomedicină și Fotobiologie (Fotomedicină și Chirurgie cu laser, Științele Fotochimice și Fotobiologice, Fotochimie și Fotobiologie, Terapia cu laser, Fotodiagnosticul și terapia fotodinamică, Lasere în Științe Medicale etc.).

Scurtă informare:

După 18 ani de studiu intensiv al efectelor luminii Bioptron asupra oamenilor, au putut fi elucidate mecanismele principalelor efecte sistemice anti-inflamatorii, imunomodulatoare, de vindecare a rănilor, anti-tumorale și de normalizare a proceselor metabolice. Aceste efecte se dezvoltă grație fotomodificărilor transcutanate ale sângelui în vascularizaţia superficială a pielii. Merită notat faptul că expunerea la lumină Bioptron a unor zone mici de pe suprafața trupului duce la modificări în întregul volum al sângelui. Aceste efecte sunt asociate, fără îndoială, cu particularitățile fizice unice ale Bioptronului: componentele sale policrome ale spectrului vizibil și cele infraroșii reproduc parametrii spectrali și densitatea de putere a două tipuri dominante ale radiației solare – principalul factor de mediu. Pe parcursul evoluției, în organismele vii s-ar fi dezvoltat aceste mecanisme benefice adaptative de utilizare a luminii.

Prof. Dr. Kira A. Samoilova,
Lider internațional în fotobiologie și fotomedicină


Citiţi şi:

Aşază-ţi pe creştet coroană din lumină

Cromoterapia

 

yogaesoteric
12 martie 2020

 

 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More