Efectul pervers al covid-19: viitorul val de cancer din Europa

Sistemele de sănătate, sleite de pandemie, sunt confruntate cu diagnostice ratate, tratamente întârziate și mortalitate mai mare.

Într-o lume fără covid-19, un milion de europeni ar fi primit un diagnostic de cancer de la începutul pandemiei – în schimb, perturbarea asistenței medicale înseamnă că au ratat un diagnostic care le-ar fi putut salva viața.

Aceasta este estimarea Organizației Europene a Cancerului (ECO), o federație a ONG-urilor medicale, după ce a analizat datele privind diagnosticele de cancer din Europa în ultimul an, precum și diferențele dintre ratele de cancer din acest an și anii anteriori.

Vinovatul: pandemia de coronavirus, care a forțat sistemele de sănătate, sleindu-le de resurse în timp ce depistările de cancer s-au oprit și i-au ținut departe de spitale pe toți pacienții, cu excepția celor mai bolnavi.

Rezultatul este o bombă cu ceas care, potrivit experților, va duce la o creștere a numărului de decese cauzate de cancer în următorii doi ani, deoarece pacienții care au fost neglijați la apogeul pandemiei sunt diagnosticați în stadii mai avansate de cancer, în timp ce alții au suferit de lipsă de tratament în timpul restricțiilor, scrie Politico.

Impact pe termen lung

În Italia, asociația națională de medicină oncologică a estimat că screening-ul a scăzut cu 400.000 de cazuri în primele cinci luni ale pandemiei. Între timp, Liga Națională împotriva Cancerului din Franța a calculat că au existat aproximativ 30.000 de cazuri de cancer care au rămas nedetectate din cauza covid-19.

Impactul pe termen lung rămâne de văzut. Un studiu publicat în noiembrie anul trecut estimează că în Marea Britanie pandemia va provoca, direct sau indirect, între aproximativ 7.000 și 36.000 de decese cauzate de cancer într-un an. Între timp, cercetările publicate de The Lancet au examinat datele Serviciului Național de Sănătate Britanic pentru a tria mortalitatea crescută în funcție de tipul diferit de cancer.

ECO, care a lansat o campanie pentru a atrage atenția asupra problemei în luna mai, estimeză că 100 de milioane de screening-uri pentru cancer nu au fost efectuate în Europa din cauza pandemiei și că medicii vor avea nevoie de aproximativ 12 luni pentru a elimina restanța.

Între timp, întârzierile în tratament au afectat jumătate dintre toți pacienții cu cancer în timpul pandemiei, iar perturbările sunt de așteptat să continue să afecteze unul din cinci pacienți cu cancer din Europa.

Europa de Est, bolnavul sărac

Nu toate serviciile oncologice din Europa erau pe picior de egalitate când a început pandemia. Țările din Europa Centrală și de Est, în special, au fost nevoite să se lupte cu niveluri mai mici de finanțare, mai puțini medici și acces inegal la tratamente de ultimă generație.

Cifrele publicate de Institutul suedez de economie a sănătății în 2019 arată consecințele mortale ale inegalității în tratamentul  cancerului. Mai ales în Europa de Est, pacienții cu cancer nu pot accesa medicamente din cauza costurilor. Și în timp ce țări precum Belgia și Islanda se situează în jurul valorii de 70% pentru rata de supraviețuire pe cinci ani a cancerului de colon, România, Slovacia și Bulgaria sunt cu aproape cu 20 de puncte procentuale mai jos.

Datele Eurostat din 2017 arată că ratele de deces de cancer pe cap de locuitor au fost cele mai ridicate în Ungaria, Croația, Slovacia și Slovenia, fiecare cu rate de cel puțin 300 la 100.000 de locuitori.

România, fără un plan național de luptă împotriva cancerului

Alexandru Călin Grigorescu, oncolog la Spitalul Clinic „Carol Davila” din București și membru al Societății Europene de Oncologie Medicală, a declarat că intervențiile chirurgicale au fost afectate în special în timpul pandemiei. În prima lună, s-au oprit cu totul și apoi au crescut cu aproximativ jumătate din rata obișnuită. Radioterapia a fost afectată în mod similar.

Tratamentul a fost amânat pentru multe săptămâni și, desigur, i-a afectat pe pacienți”, a explicat Grigorescu, adăugând că un număr substanțial de pacienți erau prea speriați de covid-19 pentru a merge la spital.

În țară, observă el, serviciile au variat mult. Clinicile private, de exemplu, au fost mult mai predispuse să continue tratamentele. A persistat, de asemenea, o mare diviziune urbană și rurală. De obicei, mulți pacienți veneau din sate la București pentru tratament – dar acești oameni pierdeau adesea legătura cu medici precum Grigorescu în timpul restricțiilor.

Citiţi şi:
Interviu cu profesorul Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel, despre medicină, pandemie, coronavirusuri, vaccin anti-covid-19
Mărturia lui Mark Trozzi, ca medic la urgențe în pandemie

yogaesoteric
18 iulie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More