Elemente esenţiale referitoare la sărbătoarea spirituală MAHASHIVARATRI

 

de profesor yoga Gregorian Bivolaru

În India, marea noapte spirituală a lui Shiva, Mahashivaratri, este tradiţional închinată lui Paramashiva (Supremul Shiva). Adoratorii lui o consideră în unanimitate cel mai sfânt moment al anului.

Mahashivaratri este totdeauna noaptea dinaintea zilei de lună nouă, în februarie – martie (luna lunară Phalguna, care se calculează potrivit sistemului astrologic indian). Yoghinii întâmpină această grandioasă sărbătoare ca pe o excepţională şansă spirituală. De aceea postesc întreaga zi şi veghează toată noaptea, meditând intens cu mantra-ele lui Shiva (Laya yoga). Cei neiniţiaţi meditează simplu rostindu-i numele neîntrerupt, transfiguraţi, cântă plini de fervoare imnuri de slavă care îi sunt închinate ori adoră faimosul simbol, Shiva Lingam şi aspiră cu dragoste, din toată inima către Paramashiva.

Vedele spun în această direcţie: „Domnul Dumnezeu, cel Atotputernic şi Omniprezent sălăşluieşte de-a pururi – în mare taină – în inima tuturor făpturilor. Plin de graţie, bunătate şi iubire oferă eliberarea spirituală tuturor fiinţelor conştiente, care îşi întorc cu dragoste faţa către El.” Hinduşii consideră că este foarte important să trăieşti permanent în apropierea unui templu şi tocmai de aceea au construit atât de multe lăcaşuri de cult. Aceasta este, spun ei, o faptă demnă de laudă în faţa lui Dumnezeu şi aduce binecuvântarea, atât în această existenţă, cât şi în următoarele. De aceea, viaţa religioasă a indienilor are ca centru fizic, templul. Căci aici, în „Casa Domnului” ne îngrijim cu toţii, foarte uşor, de relaţia noastră cu Tatăl Suprem.

Deoarece nu vor să fie prea mult timp departe de Dumnezeu, indienii foarte credincioşi merg la templu cel puţin o dată pe săptămână şi se străduiesc din răsputeri să participe la fiecare sărbătoare spirituală importantă, în acele perioade ale anului când diferitele Shakti-uri (Puteri Feminine Manifestatoare) ale lui Dumnezeu sunt plenar prezente. Zilnic, adoratorii lui Shiva realizează PUJA – adorarea sa plină de fervoare – în lăcaşurile de cult. Tocmai acesta este motivul pentru care cei mai mulţi dintre ei le vizitează în cea mai sfântă zi a anului, dedicată în întregime sărbătoririi lui Shiva – Mahashivaratri. Mai ales atunci, devoţii se apropie plini de veneraţie şi umilinţă de templu, deoarece pentru fiecare dintre ei reprezintă cu adevărat Casa lui Dumnezeu.

În Vede se spune: „Fie ca Domnul Dumnezeu să fie astfel mulţumit prin cântecele noastre de slavă. Întocmai ca înţeleptul printre oameni, fie ca adoratorul să aducă, plin de fervoare, ofranda cuvenită fiinţelor divine! Mare, copleşitor şi plin de taine teribile este, o, Doamne Dumnezeule, numele Tău.” AUM NAMAH SHIVAYA.

Mahashivaratri, această noapte profund misterioasă şi sacră  soseşte în curând. Să urmărim cu toţii să o trăim şi noi ca pe unul dintre cele mai importante evenimente spirituale ale vieţii noastre. Să ne amintim măcar în fiecare clipă a acestei nopţi că ţelul nostru esenţial în această existenţă este realizarea ACUM şi AICI a lui Dumnezeu Tatăl şi, plini de dragoste, să ne apropiem cu inimile înflăcărate de Shiva. Să urcăm, însufleţiţi de o aspiraţie gigantică, pe culmea muntelui sfânt Kailasa – care se află permanent în interiorul nostru, la nivelul centrului coronar (Sahasrara) – să trăim cât mai profund şi plenar prezenţa tainică a lui Shiva în noi înşine,  ca pe propriul nostru Sine Nemuritor – Atman – ce pătrunde neîncetat tot Macrocosmosul.

Să ne pregătim cât mai bine pentru sosirea acestei nopţi de mare sărbătoare spirituală, realizându-ne perfect sadhana (antrenamentul yoghin). În această zi să ne amintim tot timpul că o viaţă trăită în perfecţiunea Adevărului Dumnezeiesc extatic are astfel o forţă colosală. Fiecare făptură umană este un microcosmos care reproduce în  miniatură Macrocosmosul. Să ne purificăm întreaga fiinţă din vreme, cât mai profund şi în acea noapte să facem din inima noastră un izvor curat de iubire dumnezeiască, aspirând totodată să trăim în armonie deplină cu marea familie spirituală din care facem parte în cadrul acestei şcoli de yoga. Să ne gândim cât mai des la Shiva, începând chiar de acum, purificându-ne cu ajutorul dumnezeiesc mintea şi inima, pentru a ascensiona cât mai repede spre piscul realizării lui Dumnezeu, care se află în fiinţa noastră (Sahasrara).

Una dintre cele mai sfinte nopţi spirituale ale anului se apropie şi dacă vom fi pregătiţi cum se cuvine, ne poate transforma profund şi definitiv, prin graţia cea tainică a lui Shiva. Dacă vom fi pregătiţi, vom primi multe daruri dumnezeieşti în cea mai înălţătoare sărbătoare a anului. Avem cu toţii această minunată posibilitate, care aşteaptă doar să se manifeste din plin în noi. Se află deci în puterea noastră să alegem AICI şi ACUM această miraculoasă şansă. Aşadar, să aspirăm din toate puterile pentru ca această noapte să ne apropie cât mai mult de Shiva, Marele Mântuitor Divin. În fond, nu este descoperirea plenară a lui Dumnezeu chiar scopul venirii noastre pe această planetă? În această noapte sfântă putem face din mintea noastră un altar închinat lui Dumnezeu, iar atunci toate celelalte gânduri vor deveni în mod firesc nesemnificative.

În noaptea sacră să păstrăm mental tăcerea; aceasta ne va ajuta să realizăm Laya yoga cu o mantra a lui Shiva care ne pune în stare de rezonanţă profundă cu El. Să nu uităm, de asemenea, că noaptea de Shivaratri înseamnă în primul rând bucurie sublimă, dumnezeiască. Viaţa spirituală autentică este înainte de toate plină de efervescenţă. Cu cât iradiem în jurul nostru mai multă bucurie şi fericire, cu atât dovedim că ne aflăm mai aproape de nesecata Sursă Supremă a Beatitudinii.

La ashramul lui Swami Shivananda din Rishikesh (India), noaptea de Mahashivaratri se sărbătoreşte astfel:
1. Toţi aspiranţii postesc complet întreaga zi.
2. Yoghinii din ashram participă la o mare ceremonie spirituală care urmăreşte să aducă pacea şi bunăstarea tuturor fiinţelor umane.
3. Pe parcursul întregii zile, aspiranţii realizează aproape neîntrerupt Japa yoga cu formula mantra-ică AUM NAMAH SHIVAYA şi meditează periodic asupra lui Shiva.
4. Noaptea se adună toţi în templu şi rostesc la unison formula mantra-ică AUM NAMAH SHIVAYA până dimineaţa.
5. Shiva Lingam-ul, ca simbol tainic al lui SHIVA, este adorat cu o mare devoţiune întreaga noapte, din 3 în 3 ore, câte 45 de minute la unison.
6. Ghidul spiritual acordă aspiranţilor care sunt pregătiţi iniţierea numită Sannyas Diksha – le acordă titlul de Sannyasin.

Oferim acum două exemple de meditaţie interioară, zilnică, realizate în mod tradiţional pentru adorarea lui Shiva:

1.„Venerez plin de iubire nestemata cea sublimă a Sinelui meu Dumnezeiesc Etern, Atman. Îl ador cu fervoare pe Shiva, cel care se află de-a pururi în Lotusul Inimii mele. Îl îmbăiez în apa preacurată a minţii mele purificate, apă neprihănită, luată din fluviul nesecat al credinţei şi al devoţiunii. Îl ador pe Shiva ACUM cu florile înmiresmate ale stării de Samadhi (extaz dumnezeiesc). Fac toate acestea plin de aspiraţie, pentru a mă elibera în veşnicie de egoism, ignoranţă şi suferinţă.”

2.„O! Shiva, Tu eşti cu adevărat de-a pururi în mine, în Sinele meu nemuritor (Atman). Mintea copleşită de iubirea ce-ţi port este Parvati, adorata Ta Shakti (energie feminină manifestatoare). Energiile mele prana-ice sunt slujitorii Tăi. Trupul meu este Casa Ta. Faptele mele în această lume, ale căror fructe Ţi le dăruiesc necondiţionat, sunt tot atâtea acte de adorare a Ta. Somnul meu este Samadhi (extaz dumnezeiesc). Mersul meu se realizează doar în jurul Tău. Vorbirea mea dumnezeiesc inspirată este o rugă către  Tine. Acum şi aici, plin de dragoste şi smerenie îţi aduc ofrandă tot ceea ce am fost şi sunt.”

Cunoscând toate acestea merită să fim cât mai fericiţi în noaptea de Mahashivaratri. Mai ales atunci este indicat să aspirăm, să trăim fericirea dumnezeiască în preaplinul înflăcărat al inimii, să simţim şi să vedem pretutindeni prezenţa lui Dumnezeu. Să uităm în această noapte toate grijile inerente vieţii, toate suferinţele trecute sau prezente. Dacă vom posti, ne va ajuta foarte mult să simţim extazul comuniunii tainice cu SHIVA cel omniprezent. În această noapte să ne gândim clipă de clipă la Shiva cel tainic şi numai la Shiva. În această noapte, celui sau celei care va cere, SHIVA îi va da. Fie ca în această noapte graţia supremă a lui Shiva să se reverse asupra noastră şi să ne umple pentru totdeauna întreaga fiinţă.

yogaesoteric

 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More