Elveția la un pas de referendum care să interzică eliminarea banilor cash

În plin avânt – natural sau nu – al digitalizării banilor, Elveția ar putea face un pas decisiv în direcția stabilității. Astfel, la începutul lunii februarie, un grup de cetățeni elvețieni reuniți sub titulatura de „Mișcarea Elveția liberă” (FBS) au anunțat că au strâns peste 110.000 de semnături, pentru a iniția un referendum pe tema banilor fizici.

Cetățenii elvețieni vor fi întrebați dacă sunt de acord ca la legea care guvernează moneda locală să fie adăugat un amendament, conform căruia statul este necesar să pună la dispoziția publicului „o cantitate suficientă” de bancnote, relatează Euronews.

Cei de la FBS afirmă că digitalizarea societății ușurează munca statului în a monitoriza cetățenii. Conform sistemului elvețian, pentru ca această inițiativă să devină lege, este nevoie ca oamenii să o aprobe la vot.

E clar că eliminarea numerarului nu atinge doar problema transparenței, a simplității sau a siguranței… dar aduce cu sine și pericolul supravegherii totalitare”, a spus Richard Koller, președintele FBS pe site-ul oficial.

Foarte simptomatic, niciun partid principal din Elveția nu susține inițiativa. Totuși, o mână de ajutor a venit din partea Băncii Naționale Elvețiene (SNB), prin vocea lui Martin Schlegel, vicepreședinte al Consiliului de Administrație. Acesta a explicat care sunt cele trei avantaje pe care numerarul le are față de banii digitali:

  1. În primul rând, numerarul face ca gestionarea banilor dvs. să fie clară și simplă. Este mai ușor să stăpâniți ferm cheltuielile dvs. dacă aveți bancnote și monede. Este nevoie doar să vă deschideți portofelul pentru a vedea dacă vă puteți permite cheltuieli suplimentare. Din motive întemeiate, părinții le oferă copiilor banii de buzunar în numerar. În schimb, atunci când apropiați un card de plastic de un terminal de plată, tot ce vedeți este o sumă care va fi debitată din contul dvs. la un moment dat în viitor.
  2. În al doilea rând, datorită simplității sale de utilizare, numerarul permite tuturor să participe la economie și viața socială. Nu ai nevoie de cont sau de telefon mobil pentru a plăti cu monede și bancnote și nici nu ai nevoie de afinitate cu tehnologia digitală.
  3. În al treilea rând, atunci când plătiți în numerar, nu este necesar să furnizați detalii personale, cum ar fi numele sau numărul cardului. Cu plățile electronice, totuși, sunt stocate informații despre persoanele care efectuează plata și comportamentul lor de plată.

Conform lui Martin Schlegel, pentru a menține aceste beneficii, SNB este necesar să ajute la păstrarea infrastructurii economice pentru cash, care include casieri sau bănci comerciale.

Totuși, chiar și dacă va trece la referendum, inițiativa nu devine automat lege. Este posibil ca parlamentul și/sau guvernul să îndulcească termenii, astfel încât prevederea să-și piardă mult din putere.

Reamintim că și în România, precum în Elveția, niciun partid principal nu susține păstrarea numerarului, ci dimpotrivă. O inițiativă legislativă a coaliției de guvernare PSD-PNL presupune obligarea tuturor angajatorilor să-și plătească angajații numai pe card, dar și obligarea tuturor cetățenilor de a deține un card. De asemenea, toți comercianții sunt obligați să aibă un instrument de plată electronic.

Singurul partid care și-a anunțat opoziția este AUR.

Citiți și:
Digitalizarea este sfârșitul umanității. „Smartfonizarea” umanității. Codul QR este pretutindeni
Digitalizarea și transumanismul – pregătesc omenirea pentru venirea lui antihrist

 

yogaesoteric
2 aprilie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More