Eminent profesor universitar polonez scrie despre războiul cultural din UE: Estul Europei apără valorile conservatoare de atacul Occidentului

Deși Estul și Vestul s-au întâlnit în Uniunea Europeană în termeni de sistem economic, democrație parlamentară și capitalism, între cele două părți există o vastă diferență culturală, scrie profesorul universitar Marek Jan Chodakiewicz pentru The Institute of World Politics.

Occidentul tinde să fie corect politic și groaznic de woke: Estul se află semnificativ în urmă la acest capitol și, în anumite circumstanțe, se opune activ inovațiilor culturale impuse de Bruxelles”, notează eminentul profesor universitar.

Totuși, remarcă Chodakiewicz, „pământurile aflate între mările Baltică, Neagră și Adriatică” sunt divizate între orientări tradiționaliste și progresive. Dintr-un anumit punct de vedere, UE este ca SUA: „are state roșii (denumite după culoarea republicanilor, conservatori – n.r.) și, pe de altă parte, state albastre (denumite după culoarea democraților, progresiștii – n.r.) cu marginile de coastă și mega orașe, de cealaltă”.

Atitudinile sociale și culturale conservatoare domină între electoratul din Estul Europei. „Din cauza acestui fapt și a moștenirii ocupației comuniste sovietice, oamenii din Intermarium nu sunt așa de entuziaști să experimenteze cu inginerii sociale și inovații culturale, precum teoria rasei critice, LGBT și alte asemenea fenomene”, notează profesorul.

El arată și contrastul dintre pansexualii occidentali și „băieții buni” ai Intermarium. Polonia și Germania sunt exemplele uzate: „Polonia are legi pro-viață foarte dure. Ele includ interzicerea avortului eugenic sau uciderea bebelușilor infirmi în pântece.

Între timp, guvernul Germaniei a introdus o lege care interzice distrugerea embrionilor de pui care au cel puțin șase zile (numărând de la incubație) pentru că «simt durerea». Avortarea ființelor umane este perfect în regulă, desigur, atâta vreme cât este realizată cu până la douăsprezece săptămâni înainte de termen”, a explicat intelectualul polonez.

Sigur, mai sunt și alte teme de neînțelegeri între cele două tabere, cea mai notabilă fiind cea pe tema LGBT. Progresiștii occidentali au criticat Polonia și pentru o presupusă interferență în statul de drept și independența justiției, pe motiv că acest stat, ca și Slovenia, urmărește să pensioneze judecători din epoca comunistă, implicați în totalitarismele de dinainte de 1989.

Ultimul cuvânt îl are premierul Sloveniei, Janez Janșa: „Dacă cineva crede că Uniunea Europeană, compusă din 27 de state membre, va deveni în câțiva ani sau câteva decade un melting pot, unde toată lumea are aceeași opinie, ar fi necesar să se gândească din nou”.

Estul apără valorile conservatoare de atacul dinspre vest, unde o minoritate conservatoare așteaptă salvarea din fața revoluției woke importate din SUA, concluzionează Marek Jan Chodakiewicz.

Marek Jan Chodakiewicz este un eminent profesor universitar polonez care conduce catedra de studii poloneze de la Institute of World Politics. A fost profesor la Universitatea din Virginia (SUA) și a predat istorie la Universitatea Loyola din Los Angeles.

Citiți și:
Doctrina „Woke”, noua religie a Occidentului
Antiromânismul, marxismul cultural și falsul intelectual

 

yogaesoteric
21 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More