Erori cu efecte catastrofale: 5 cazuri uimitoare de boli infecțioase scăpate din laborator

Omenirea este foarte vulnerabilă în fața virusurilor. De-a lungul istoriei, milioane de oameni au murit din cauza epidemiilor de boli infecțioase. Astăzi, peste tot în lume există laboratoare care lucrează la descoperirea de noi vaccinuri pentru a combate diferite maladii.

Însă, în câteva ocazii, s-a dovedit că tocmai instituțiile care au rolul de a preveni răspândirea bolilor infecțioase au ajutat la răspândirea lor. Aparent, de fiecare dată a fost vorba de erori umane, nu de intenții criminale. Și chiar dacă admitem că a fost vorba de scăpări accidentale, acestea demonstrează că, până și în cazul laboratoarelor cu cele mai stricte protocoale de securitate, erorile umane pot duce la răspândirea unor agenți patogeni necruțători.

  1. Epidemia de gripă H1N1 din 1977

Noile cercetări arată că epidemia de gripă H1N1 din 1977, care a ucis peste 300 de oameni, s-ar fi produs din cauza unei erori de manipulare comise într-un laborator situat în China sau în Uniunea Sovietică. „Analiza amănunțită a originii genetice a virusului răspândit în 1977 arată că era înrudit cu o tulpină din 1950. Această descoperire sugerează că tulpina care a cauzat epidemia din 1977 fusese conservată din 1950. Reapariția acestei boli infecțioase a fost, probabil, cauzată de o «scurgere» dintr-un laborator”, se arată într-un studiu publicat în revista The New England Journal of Medicine și citat de ziarul The Independent.

Gripa H1N1 este cunoscută și sub denumirea de „gripă porcină”. Ca simptome, se aseamănă unei gripe normale, însă virusul care cauzează acest tip de gripă este rezistent la vaccinurile clasice. Cea mai mare epidemie cauzată de virusul H1N1 a fost epidemia de gripă spaniolă din 1918, în urma căreia au murit între 17 și 50 de milioane de oameni (aproximativ 3% din populația globului la acea vreme). Estimările mai pesimiste ridică la 100 de milioane numărul victimelor, ceea ce înseamnă 5% din populația planetei. Indiferent care a fost deznodământul real, este cert că epidemia de gripă spaniolă a fost una dintre cele mai mari tragedii din istoria omenirii.

  1. Epidemiile de variolă din Marea Britanie

Eradicată la sfârșitul anilor ’70, variola mai există astăzi doar în laborator. Aceasta este una dintre cele mai sinistre boli infecțioase ale tuturor timpurilor. A cauzat una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii în secolul XX, făcând între 300 și 500 de milioane de victime. Departe de a se considera norocoși, cei care nu mureau din cauza bolii rămâneau desfigurați pe viață.Variola se manifestă prin erupții care apar pe piele, dar și în gură. În câteva zile, erupția se transformă în vezicule pline cu lichid, care se sparg și se transformă în cicatrici permanente.

În trei cazuri, epidemiile de variolă au fost cauzate de neglijența oamenilor. Între 1963 și 1978, din cauza unor erori produse în laboratoarele din Marea Britanie, au avut loc trei epidemii de variolă care puteau fi evitate. Autoritățile cred că cel puțin 80 de oameni au murit din cauza aplicării defectuoase a procedurilor în două laboratoare din Marea Britanie.

  1. Epidemia de encefalită cabalină venezueleană din 1995

Encefalita cabalină venezueleană este cauzată de un virus purtat de țânțari. Boala poate afecta toate cabalinele, precum caii, măgarii sau zebrele. După ce sunt infectate, animalele fie mor brusc, fie încep să manifeste probleme ale sistemului nervos central. Din păcate, boala poate fi contractată și de oameni, la care se manifestă ca o gripă obișnuită. Totuși, copiii și bătrânii, precum și oamenii cu sistem imunitar slab pot dezvolta forme grave sau chiar pot muri din cauza acestei boli infecțioase.

Deși a fost dezvoltat un vaccin împotriva encefalitei cabaline venezuelene, în 1995 virusul a ajuns la populație după ce „a scăpat” dintr-un laborator. 10.000 de oameni din Venezuela și 75.000 de oameni din Columbia s-au îmbolnăvit, 3.000 dintre ei dezvoltând complicații neurologice. Aproximativ 300 de persoane și-au pierdut viața.

  1. Epidemii de SARS cauzate de neglijență

Sindromul respirator sever acut este o boală care afectează sistemul respirator al omului. Boala este cauzată de virusul SARS. Cea mai mare epidemie de SARS a avut loc în 2003 și și-a avut originile în China. Atunci au fost infectați peste 8.000 de oameni din 37 de țări. 774 dintre ei au murit din cauza acestei boli infecțioase.

Chiar și după ce epidemia a fost oprită, au mai existat cazuri de infectare cu SARS. În șase situații, virusul „a scăpat” din laboratoare din Beijing, Singapore și Taiwan, din cauza neglijenței și a erorilor umane. Într-un caz, un angajat al unui laborator a contractat boala, iar apoi a contaminat și alte persoane. În celelalte situații, virusul a ieșit din laboratoare din cauza „securizării necorespunzătoare”. Din fericire, în niciunul dintre cazuri nu s-a declanșat o nouă epidemie.

  1. Epidemia de „boală picior-gură” din Marea Britanie

Așa-numita „boală picior-gură” este una dintre maladiile infecțioase care afectează animalele copitate. Astfel de epidemii pot cauza pierderi de miliarde de dolari, deoarece animalele bolnave sunt sacrificate pentru a opri răspândirea bolii. În 2007, 278 de animale din Marea Britanie s-au îmbolnăvit, după ce virusul „a scăpat” dintr-un laborator aflat la patru kilometri distanță de primul animal infectat.

Raportul privitor la epidemie arată că urme ale virusului au fost identificate într-o conductă a Institutului Pirbright (finanțat de statul britanic), ce funcționa în clădirea companiei Merial, deținută de gigantul farmaceutic Sanofi. Potrivit raportului, virusul a ieșit din conducte prin mai multe fisuri, de unde a fost preluat de oamenii care interveneau pentru a le etanșa. Apoi, acești oameni au purtat involuntar virusul la o fermă, unde a început epidemia.

Din cauza acestei boli infecțioase, 1.578 de animale au fost ucise. Pagubele au fost estimate la 200 de milioane de lire sterline. Oamenii se pot infecta cu „boala picior-gură”, dar cazurile sunt extrem de rare, deoarece virusul care cauzează maladia este sensibil la acidul din stomac.

 

Citiți și:
Viruși, epidemii și experimente. Istoria războiului biologic
Deep state virus

 

 

yogaesoteric
9 aprilie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More