Escrocherie cu vaccinuri anti-covid

Pandemia de covid-19 este un prilej pentru unii de a face rost de un ban în plus. Și nu vorbim aici de câțiva lei. Din dorința de îmbogățire, pe internet circulă numeroase oferte pentru vaccinuri anti-covid omologate și neomologate. Semnalul de alarmă este tras de cercetătorii Kasperky care au examinat mai multe piețe on-line de pe Darknet.

Cercetătorii Kaspersky au examinat 15 piețe diferite pe Darknet și au găsit reclame pentru trei vaccinuri împotriva covid: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Moderna. De asemenea, au fost găsiți vânzători care făceau publicitate pentru vaccinuri anti-covid neomologate.

Potrivit Kaspersky, majoritatea anunțurilor din partea vânzătorilor provin din Franța, Germania, Marea Britanie și SUA, iar prețurile pe doză variază de la 250 USD până la 1.200 USD, cu un cost mediu de aproximativ 500 USD. Comunicarea în ceea ce privește aceste anunțuri se face prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate, în timp ce plățile sunt solicitate sub formă de criptomonede, în principal Bitcoin.

Majoritatea acestor vânzători de pe piețele negre au efectuat între 100-500 de tranzacții, indicând că au finalizat vânzări, dar rămâne în continuare neclar ceea ce anume cumpără utilizatorii Darknet. În urma informațiilor disponibile experților Kaspersky, este imposibil să se spună câte dintre dozele de vaccinuri promovate online sunt doze reale (multe unități medicale au doze rămase) și câte reclame sunt, de fapt, înșelătorii.

Chiar dacă primesc ceva anume prin poștă, cel mai probabil ceea ce primesc cumpărătorii nu poate fi o doză de vaccin validă, este concluzia celor de la Kaspersky. Mai important, obținerea unor astfel de doze este ilegală.

Puteți găsi aproape orice pe Darknet, deci nu este surprinzător că vânzătorii de acolo ar încerca să valorifice, într-un fel, campania de vaccinare. În ultimul an, au existat o serie întreagă de escrocherii care exploatează subiectul covid-19 și multe dintre ele au avut succes. În acest moment, oamenii nu numai că vând doze de vaccin, ci și certificate de vaccinare – documente care vă pot ajuta să călătoriți fără restricții. Este important ca utilizatorii să fie precauți cu privire la orice «afacere» legată de pandemie și, desigur, nu este niciodată o idee bună să cumpărați un vaccin de pe Darknet”, a explicat Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky.

Pentru a fi în siguranță împotriva escrocheriilor legate de pandemia covid-19, experții Kaspersky le recomandă oamenilor să nu se facă achiziții de pe Darknet și să verifice site-urile și e-mailurile care oferă astfel de produse.

Şi mai înţelept este să se gândească bine cât de oportun este să se injecteze cu un produs experimental, care implică riscul de a le modifica pentru totdeauna genele.

Citiți și:
Zeci de milioane de produse destinate protejării împotriva covid-19, ce erau necorespunzătoare, au fost confiscate în UE (OLAF)
900 de milioane de doze de apă chioară pe post de vaccin anti-apocaliptic. Frauda covid merge mai departe

yogaesoteric
13 iulie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More