„Este pentru prima oară în istoria umanității când se fac mai mulți bani din informația atașată unui bun decât din bun”

Ceea ce numim economie politică, economics, se află în plină suferință și totală confuzie. Toate teoriile care se află la baza modelelor economice cu care operăm de obicei sunt puse sub semnul întrebării de evoluțiile rapide, și nu de puține ori radicale, induse de emergența bunurilor simbolice. Scriam, în urmă cu mulți ani, oricum pe la începutul anilor 2000, că este pentru prima oară în istoria umanității când se fac mai mulți bani din informația atașată unui bun decât din bun, ca atare. Iar un model pentru economia dominată de informație nu avem. Noi operăm tot cu concepte din capitalism, nu văd un efort coerent pentru elaborarea unui model al Economiei Bunurilor Simbolice.

Al doilea obstacol îl reprezintă credința irațională că economia bunurilor reale nu mai este relevantă, că ne pierdem vremea cu ea. Expresia acestei credințe o reprezintă, în viziunea mea, cripto-monedele. Aparent ele sunt „dematerializate”, sunt „bunuri simbolice”, în realitate sunt cât se poate de „materiale”, câtă vreme „minezi” folosind consum de electricitate.

Vechile modele se aplică doar pe alocuri. De asta este ridicol să-i auzi pe Cîțu și compania ridicând imn de slavă pieței și mecanismelor de piață. Să ne potolim! Va fi nevoie să ne adaptăm la aceste modele fragmentare, să urmărim să le înțelegem fără să ne cramponăm de teorii din trecut. Parcă Keynes spunea că nu avem la ce soluții ne putem aștepta de la economiști morți. Absolut corect! Nici de la modele depășite nu ne putem aștepta la soluții.

Asta cu atât mai mult cu cât modelele sunt încercări, unele reușite, altele mai puțin, de simplificare a complexității. Societatea informațională, bănuită că va fi instrumentul principal al simplificării, nu face altceva decât să mărească și mai mult complexitatea.

Digitalizarea este cea mai periculoasă iluzie, utopie, cum vreți să-i spuneți. Se ia de mână cu Green Deal. Și, în loc să producă mai multă prosperitate pentru toți, adâncește polarizarea economică și socială.

Asta e: există și o piață a ideilor economice proaste…

Autor: Constantin Gheorghe

Citiți și:
Când apare euro digital? Plandemia pregătește terenul
Viitoarea configurație a lumii. Analiză cuprinzătoare a unui fost consilier parlamentar al Bundestagului german (II)

 

yogaesoteric
22 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More