Este util să știm că printre cele mai scumpe substanțe din lume, aurul este abia pe locul 12

 

Atunci când vorbim de substanțe scumpe, primul lucru care ne vine în minte este aurul. Într-adevăr, aurul este un metal scump, dar prețul său este incomparabil mai mic decât cel al multor alte substanțe existente pe Pământ.


 

 

Business Insider a realizat un top al celor mai scumpe 20 de substanțe existente în prezent pe Pământ.

 

15: Trufele

Un kilogram poate să coste până la 2000 de dolari. Sunt un tip de ciuperci ce se folosesc la prepararea diferitor rețete de paste, carne sau orez.

 

 

14. Șofranul

Costă peste 11 dolari per gram sau 5.040 de dolari per kilogram. Şofranul este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul şofran, considerat cel mai scump condiment din lume, uleiuri aromatice, precum şi numeroase alte substanţe cu utilizări în medicină şi alimentaţie.

 

 

13. Caviarul de beluga iranian

Costă minimum 35 de dolari un gram. Este considerat drept unul dintre cele mai gustoase aperitive, consumat pe biscuiți sărați.

 

 

12. Aurul

Prețul în prezent este de aproximativ 40 de dolari pentru un gram, dar e în continuă creștere.

 

 

11. Rodiul

Acest metal, extrem de rar, costă minimum 45 de dolari per gram. Datorită durităţii sale, este utilizat în catalizatoarele autovehiculelor pentru a reduce emisiile de carbon.

 

 

 

10. Platina

Costă de la 48 de dolari per gram. Fiind extrem de rezistentă la coroziune, se folosește în confecţionarea bijuteriilor, în echipamente de laborator, în medicina dentară, pentru realizarea unor contacte electrice şi mai ales în catalizatoarele autovehiculelor.

 

 

9. Cornul de rinocer

Costă ce puțin 55 de dolari per gram și este folosit mai mult în medicina netradițională ca afrodiziac.

 

 

8. Creme de la Mer

Această cremă costă peste 70 de dolari per gram. Deși aceasta nu este demonstrat științific, se spune că ar întineri încă de la prima utilizare.

 

 

7. Plutoniul

Substanță deosebit de radioactivă, folosită în special drept combustibil pentru reactoarele nucleare sau la fabricarea armelor nucleare.

 

 

6. Taaffeite

Poate ajunge să coste și 20 de mii de dolari pentru un gram. Taaffeite este un mineral mov considerat de un milion de ori mai rar decât diamantul. Totuşi, este foarte dur, astfel încât poate fi prelucrat greu pentru bijuterii.

 

 

5. Tritiul

Costă 30 de mii de dolari pentru un gram și este folosit în sursele de lumină, precum în cazul inscripțiilor EXIT. Doar în SUA sunt 2 milioane de astfel de inscripții.

 

 

4. Diamantul

Ajunge și la 65 de mii de dolari pentru un gram, fiind utilizat în industria bijuteriilor.

 

 

3. Painite

Ajunge și la 300 de mii de dolari pentru un gram, fiind considerat drept cel mai rar mineral. Este utilizat la terapiile cu cristale sau doar ca mineral ornamental.

 

 

2. Californiul 252

Un gram costă 27 de milioane de dolari. Californiul este un metal radioactiv, un produs chimic sintetic, care poate fi folosit ca sursă de neutroni pentru reactoare nucleare.

 

 

1. Antimateria

Antimateria costă 100 de trilioane de dolari pentru un gram, iar pe viitor ea ar putea alimenta navele spațiale care ar explora spațiul cosmic.

 

 

Bonus: Medicamentul Soliris

Considerat cel mai scump medicament din lume, Soliris este produs de compania Alexion Pharmaceutical. Soliris îi ajută pe cei care suferă de o boală foarte rară a celulelor stem hematopoietice, denumită „hemoglobinurie paroxistică nocturnă”, manifestată prin diminuarea sau absența producerii de globule roșii și prin distrugerea accelerată a acestora în sânge. Tratamentul anual cu această substanță depășește 500 de mii de dolari.

 

 

Citiți și:
Pietrele preţioase – sănătate de lux
Aurul unui străvechi zeu al Indiei
Purtăm în fiecare celulă un zodiac în miniatură

 

yogaesoteric
25 ianuarie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More