Ești cetățean european și n-ai drepturi: Cazul Smicală arde, Meleșcanu se piaptănă, România iese în stradăInterpelarea Mariei Grapini din Parlamentul European


De Ziua Internațională a Familiei, Maria Grapini a pledat în Parlametul European (PE) pentru cazul Cameliei Smicală: „Comisia trebuie să solicite autorităților finlandeze să redea copiii mamei!”.

În timp ce situația copiilor doctoriței Camelia Smicală răpiți de autoritățile finlandeze este din ce în ce mai dramatică, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu (76 ani), dă semne de Alzheimer sau cel puțin de autism, ca să nu ne gândim din prima la complicități revoltătoare cu sistemul criminal care a instituit lagărele copiilor din Finlanda.

La o interpelare a deputatului de diaspora Doru Coliu privind demersurile întreprinse de MAE pentru apărarea drepturilor omului, parentale și ale copiilor – ca să nu mai vorbim de cele de „cetățean european” – în cazul familiei Smicală, ministrul de Externe a răspuns că România „urmărește” toate aceste cazuri și, totodată, a „adresat o recomandare Finlandei în sensul respectării prevederilor Convenției din 1989 privind drepturilor copilului”. Gura păcătosului, adevăr grăiește: MAE… „urmărește”. Și… cam atât!

Aceasta a fost cadoul pe care l-a făcut Ministerul Afacerilor Externe Cameliei Smicală de Ziua Internațională a Familiei. O zi grea pentru Camelia Smicală și unul dintre copiii săi, care a ajuns în pragul disperării. Cum ea are interdicție de a vorbi cu proprii copii mai mult de o dată pe lună, a apelat, normal, la ambasadă. La solicitarea consulului de a vorbi cu copilul ‒ cetățean român ‒ Barnevernetul finlandez i-a răspuns cu tupeu diplomatului român că „n-are voie” să discute cu el. Altfel, suntem „cetățeni europeni”… și „avem drepturi”. Unul dintre ele: dreptul de a fi călcați în picioare.

Ce trebuia sa facă MAE, chiar și din păpușoi

În cazuri similare, cu copii ai altor state europene furați de sistemele de tip Barnevernet, președintele, premierul și ministrul de Externe nu au pregetat să intervină direct. Într-un astfel de caz care a cutremurat Cehia, de exemplu, s-a implicat personal chiar președintele Miloš Zeman, care a criticat dur aparatul de așa-zisă „protecție a copilului”, pe care l-a asemuit cu Lebensborn, programul SS prin care erau „arianizați” copii înfiați sau răpiți din țările ocupate de Germania nazistă, așa cum amintește, menționând și cazul Bodnariu, și prestigioasa revistă Forbes. Iar legendarul jucător de hochei Dominik Hasek și-a oferit medalia olimpică de aur ca semn de solidaritate.

Într-un alt caz, ministrul de Externe al Indiei a declarat „război diplomatic” Norvegiei, până când aceasta a returnat copiii furați unei familii de cetățeni indieni. Dar noi suntem cetățeni europeni. Și n-avem drepturi! Și, se pare, n-avem nici ministru de Externe. Pentru că el se piaptănă, în timp ce admiră vălătucii propriului trabuc. De ce să cheme ambasadorul Finlandei la ordine, de ce să trimită o notă verbală la MAE al Finlandei, de ce să pună mâna pe telefon și să-și sune omologul, de ce să-l informeze pe președinte și acesta să ia atitudine în apărarea unor cetățeni români abuzați și torturați, psihic și fizic!? Nu mai bine „recomandăm” și „urmărim”? Sperăm că această atitudine pasivă nu are legătură cu faptul că unul dintre acționarii sistemului de „reeducare” finlandez este patronul filo-nazist al IKEA, care face afaceri în România de pe vremea lui Ceaușescu, pe când doctorul în științe sociale și politice Teodor Meleșcanu se specializa pentru sistemul comunist tocmai la Geneva.

Parlamentari cărora le pasă

Nu aceeași atitudine jemanfișistă a avut europarlamentarul român Maria Grapini care ‒ cinste ei! ‒ a avut pe 15 mai o intervenție în plenul Parlamentului de la Strasbourg solicitând dreptate pentru Camelia Smicală și copiii ei.

„Cel mai important lucru e că am vorbit azi, de Ziua Familiei, despre românca noastră din Finlanda care a fost despărțită de copii. Sper să fi auzit și Dumnezeu rugămintea mea adresată Comisarului prezent în sală: să se investigheze acest caz și să se redea copiii mamei! Niciodată o mamă care este sănătoasă și poate să-și îngrijească copiii nu ar trebui despărțită de cele mai dragi ființe!”, a declarat Maria Grapini.

Europarlamentarul român ‒ singurul interesat de soarta Familiei Smicală ‒ i-a adresat chiar și o scrisoare Primului Ministru al Finlandei, Juha Sipila.

Totodată, deputatul Constantin Codreanu s-a deplasat la fața locului împreună cu o delegație a parlamentarilor de diaspora, pe 31 mai. Tot tânărul și energicul Constantin Codreanu a dezvăluit că ambasadoarea Finlandei, Paivi Pohjanheimo, a insistat ca partea română să nu intervină în acest caz și, mai ales, să nu îl mediatizeze. Aceeași „recomandare” o făcuseră și unii diplomați români familiilor Nan și Bodnariu, ceea ce, dacă acestea i-ar fi ascultat, ar fi dus la pierderea iremediabilă a copiilor lor. Aceasta ne aduce aminte că, de fapt, așa cum în premieră a afirmat și ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, chiar fostul reprezentant al MAE în Finlanda este unul dintre principalii vinovați pentru situația actuală, deoarece ciudatul personaj trimis de Băsescu la Helsinki pe post de ambasador, pe numele lui Cătălin Avramescu, a ignorat total cazul doctoriței Camelia Smicală, lăsând-o pradă abuzurilor sistemului finlandez. Neregulile grave ale lui Avramescu includ blocarea eliberării documentelor de identitate românești pentru cei doi copii răpiți, Mihai și Maria, lipsa oferirii ajutorului consular unor cetățeni români aflați într-o situație critică de urgență și fuga până și de o întâlnire cu doctorița persecutată, pe tot parcursul mandatului său. Ceea ce se constituie în grave abuzuri în serviciu.

Demonstrații de solidaritate, duminică, 21 mai

Duminică, 21 mai, au avut loc în mai multe oraşe din ţară printre care Bucureşti, Cluj, Piatra Neamţ demonstraţii de solidaritate cu cazul Cameliei Smicală. În Bucureşti, protestatarii s-au adunat în faţa ambasadei Finlandei şi, după ce au manifestat paşnic, s-au îndreptat spre Ministerul Afacerilor Externe şi au depus un protest vizavi de starea de letargie arătată faţă de salvarea a doi cetăţeni români, copiii Mihai şi Maria, abuzaţi fizic şi psihic în Finlanda.

Efectul acestor proteste s-a văzut aproape imediat. Pe 23 mai, Meleşcanu a avut o întâlnire cu oficialul de la Helsinki. Meleşcanu a postat pe pagina sa de facebook modul în care MAE şi Ambasada României din Helsinki s-au implicat de-a lungul timpului în acest caz. Iar ceea ce are grijă să precizeze în finalul postării este că „atât doamna Camelia Jalaskoski (Smicală), cât și ambii minori rezultați din căsătoria încheiată în Finlanda dețin dublă cetățenie, română și finlandeză, și au domiciliul pe teritoriul Finlandei. Din perspectiva autorităților finlandeze, cetățenia efectivă atât a mamei, cât și a minorilor, este cea finlandeză, care prevalează în raport cu cetățenia română, aspect învederat constant de către partea finlandeză cu ocazia solicitărilor și demersurilor diplomatice și de asistență consulară ale Ambasadei României la Helsinki”.

„Statele nu au dreptul să îndepărteze definitiv copiii din familiile lor fără motive imperioase în circumstanțe extraordinare”, scrie în Forbes Laurence Wilkinson, avocat, care lucrează din Strasbourg, Franța, pentru organizația ADF International. Poate se aude și în strada Speranței nr. 10, comuna Chiajna, Ilfov, pe malul Dâmboviței, printre vălătucii de trabuc. Noi nu ne pierdem speranța.


Citiţi şi:

Copii torturați de serviciile sociale în Norvegia, după al Doilea Război Mondial. Practicile pline de oroare continuă, la altă scară, chiar și astăzi 
Furtul legalizat al copiilor și totalitarismul modern 
Arhipelagul Gulag din Finlanda unde sunt prizonieri copiii doctoriţei Camelia Smicală
 

 

yogaesoteric
18 iunie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More