Eşti gata de drum?

de Anca Munteanu

Îmi place toamna cu toanele ei, cu ploi şi soare jucăuş, cu seri calme şi parfumate. Îmi plac strugurii culeşi direct din vie, merele roşii şi tari şi nucile verzi. Îmi plac frunzele ce dansează în vânt şi foşnetul lor sub paşii trecătorilor grăbiţi. Îmi place să privesc copilaşii ce merg acum la şcoală întâia oară, pentru care ghiozdanul e încă prea mare. Chiar şi oraşul îmi place mai mult toamna.

Mereu mi s-a părut frumoasă toamna. Poate şi pentru că aduce cu ea un nou început. Toamna m-am îndrăgostit întâia oară. Toamna începe şcoala. Pot să-i recunosc uşor pe cei ce sunt studenţi în primul an pentru că îmi amintesc atât de clar toate emoţiile mele de atunci.

Îmi place toamna mai ales de când într-o toamnă, în urmă cu câţiva ani, am descoperit YOGA. Primele ASANA-e, primul TAPAS, întâia oară când am simţit un centru subtil de forţă, primele meditaţii în spirală YANG, bucuria şi nerăbdarea cu care aşteptam în fiecare săptămână cursul de YOGA, curiozitatea cu care devoram cărţile despre Ramakrishna sau Yogananda, parcă toate au fost ieri. Din toamna aceea lumea din jurul meu s-a trezit la viaţă. Mă simţeam ca prinţesa din poveste, trezită de un sărut.

Câteodată zâmbesc amintindu-mi de primele mele şedinţe de YOGA, în care mi se părea că instructorul vorbeşte chinezeşte sau unele posturi îmi apăreau de-a dreptul amuzante.

Îmi place şi acum să merg uneori la cursul de anul I de YOGA, pentru a savura bucuria aceea a începutului. Remarc cu încântare cum în câteva luni de curs fata cu ochii mari din faţa mea arată din ce în ce mai bine, pentru că nu mai are probleme cu acneea sau cum mămica din dreapta şi-a corectat vizibil poziţia spatelui, care o făcea să arate împovărată de griji tot timpul. Mă văd şi pe mine şi mă cutremur doar când îmi amintesc cât de slăbuţă eram în urmă cu cinci ani. Sau ce bolnăvicioasă eram. Acum nici nu mai ţin minte când am fost ultima dată răcită.

De-a lungul timpului am auzit cele mai diverse motive pentru care unii au venit la YOGA. I-a adus fie o problemă de sănătate, fie curiozitatea, fie dorinţa de a se cunoaşte şi de a se perfecţiona, fie iubitul sau iubita. Sunt bărbaţi care recunosc că au venit la curs pentru că aici sunt multe femei frumoase. Cunosc cursanţi care erau ziarişti sub acoperire, gata de a scrie marele reportaj despre aşa-zisele orgii sexuale de la MISA. Cunosc chiar persoane care au venit tocmai pentru mult-lăudatele orgii.

Povestirile prietenilor mei despre cum au venit la curs sau despre cum l-au cunoscut pe Grieg mă captivează mereu. Pot rămâne ascultând nemişcată ore în şir, fără să simt că timpul trece. Şi asta pentru că este ceva dincolo de unicitatea fiecărei experienţe. Cu toţii avem în comun această căutare, aspiraţie, dorul de acest ceva profund misterios. De aceea, motivul concret care ne-a făcut să îndrăznim să păşim pe acest drum contează mai puţin. Important este fiecare moment, fiecare alegere, fiecare gând. Importantă este umilinţa, aspiraţia, credinţa în Dumnezeu.

Dacă te afli acum la început de drum, noi îţi dorim mult succes. Bucură-te din plin de acest început. Este începutul unei aventuri. Aventura vieţii tale.

Citiţi şi:
YOGA: o cale către Infinit
În călătoria noastră spirituală oricine poate face un salt direct de la nivelul de jos, la cel mai înalt

yogaesoteric
octombrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More