Ești pregatit? Fără curent electric, viața la oraș va fi extrem de grea

Europa se pregătește de un blackout total! Cine ne stinge lumina și ce interese sunt

O întrerupere a curentului în Bruxelles, produsă în februarie 2021, a ridicat întrebări cu privire la capacitatea de aprovizionare cu energie a întregii Uniuni Europene. Sectorul se confruntă cu cerințe în schimbare, dar și cu o presiune uriașă de a integra mai multe surse regenerabile în linia de producție. De aici și numeroasele temeri referitoare la un blackout total la nivelul UE.

Potrivit celui mai recent raport al Goldman Sachs, riscul este foarte mare și e posibil ca o pană de curent majoră să apară chiar foarte curând! Predicțiile grupului financiar american au la bază criza energetică europeană actuală și scăderea stocurilor de gaze.

Un asemenea scenariu, al unei pene de curent paneuropene, ar aduce societatea din prezent în pragul colapsului în doar câteva zile. Nici oamenii, nici companiile sau chiar statul nu sunt pregătiți pentru o asemenea catastrofă. Căci catastrofă va fi, nu altceva! Azi, trăim cu toții într-o periculoasă stare de falsă securitate.

Rețeaua europeană, fiabilă, dar…

Rețeaua electrică europeană este una dintre cele mai fiabile din lume. Calculele de risc arată că probabilitatea unui blackout total este foarte scăzută, dar ele au la bază faptul că acest tip de eveniment nu s-a petrecut niciodată în istorie. Cu toate acestea, provocările legate de securitatea funcționării rețelei electrice și riscul de perturbări (sau defecțiuni majore) au crescut foarte mult în ultimii ani.

Cum se poate ajunge la un eveniment de acest tip? Totul pleacă de la variațiile de pe piața energetică, acolo unde au ajuns să fie complet ignorate interdependențele sistematice; în același timp, apar noi vulnerabilități care decurg din conectivitatea sporită.

Blackout, faza 1

În doar câteva minute, un blackout total cuprinde părți din întreaga UE. Va dura între o săptămână și 10 zile până când tot sistemul energetic european va reîncepe să funcționeze în mod rezonabil. Aceasta este faza 1 a unei întreruperi de electricitate pe care operatorii de rețea o tot anticipează de câțiva ani.

Cum generatoarele de mare putere sunt adesea folosite în alte scopuri (urgențe) și zone și oricum nu pot acoperi decât o fărâmă din cerințele societății, vedem că performanța lor este foarte supraestimată, iar susceptibilitatea în situația dată, extrem de subestimată.

Blackout, faza 2

Blackout faza 2 durează până când serviciile de telecomunicații (rețele fixe și mobile, internetul) vor funcționa din nou în mod rezonabil. De asemenea, și acest moment este complet subestimat fiindcă o revenire a acestor servicii nu se poate produce mai devreme de câteva zile (între trei și cinci, anticipează specialiștii). Într-o astfel de situație, decisivă este durata întreruperii alimentării cu energie, căci în mod cert sistemele hardware vor fi deteriorate; cu cât durează mai mult întreruperea, cu atât va fi mai dificil să se repornească rețelele de telecomunicații.

În faza a doua, nici producția, nici logistica de distribuție, nici măcar vânzarea de bunuri de larg consum nu vor fi posibile (casele de marcat blocate). Și nici stațiile de alimentare cu combustibil nu vor funcționa, de vreme ce toate dependențele în logistica de aprovizionare sunt interconectate și, multe dintre ele, transnaționale.

Blackout, faza 3

Faza a 3-a a unui blackout total aduce blocaje de aprovizionare pentru câteva luni ca urmare a unor daune grave apărute în producția, prelucrarea și distribuția alimentelor. Abia acum vor reporni sistemele energetice naționale în aproape toată Europa, dar nu mai devreme de șapte, poate chiar 10 zile, după cum arată analizele. Una dintre acestea, realizată de un grup de cercetare în domeniul securității și comandată de Forțele Armate Austriece, punctează: aproximativ o treime din populația din Austria va putea fi independentă pentru maximum patru zile; totuși, din precauție, militarii au scăzut cu încă o zi previziunea. Iar repornirea la scară largă a sistemului energetic național austriac este posibilă nu mai devreme de a doua săptămână.

Îngrijorare și în Elveția

Despre pericolul unui blackout total, care să lase în beznă sute de milioane de oameni, se vorbește și în Elveția. Chiar dacă nu fac parte din UE, helveții sunt interconectați la sistemul european, iar temerile lor au la bază tocmai acest aspect. Până în 2025, țara este necesar să semneze un nou acord cu UE în domeniul energiei, în caz contrar…

Ei bine, perspectivele nu-s tocmai bune! Negocierile purtate în mai 2021, la Berna, au arătat poziția Bruxellesului: fără acest acord, Elveția nu va avea acces la piața europeană de energie electrică!

Armata austriacă pregătește populația pentru cel mai negru scenariu

Ajută oamenii să se ajute singuri, iată principiul care se află la baza tuturor măsurilor ce este necesar să fie luate într-un asemenea scenariu. Cumva, este necesar ca populația casnică să reziste măcar pentru o săptămână în cazul unui blackout total, insistă Forțele Armate Austriece.

Tocmai pentru a se asigura că tot mai mulți oameni își iau măsurile de precauție potrivite, „MApN-ul” austriac (Bundesheer) a emis în ultima vreme suficiente mesaje și informații în acest sens. Pagina de Facebook a instituției și-a modificat poza de profil, acolo unde sub un stâlp de înaltă tensiune, fotografiat la lăsarea întunericului, a apărut mesajul „Blackout”. Și asta nu e tot, pe pagina oficială de Internet s-a publicat un articol (însoțit de material video) despre situația în care țara cade într-o pană de curent paneuropeană. Populația este învățată să își facă un plan B, iar Forțele Armate Austriece avertizează că „experții se așteaptă la o întrerupere de curent (n.r. – blackout total) în următorii cinci ani”.

Autoritățile din Austria nu-și pun problema dacă va fi acest „Blackout”, ci când se va petrece.

Nu ar fi prima dată când armata austriacă prezice corect o criză de proporții

Pe 9 ianuarie 2021 a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrică și astfel o scădere a frecvenței în toată Europa Centrală, scenariul blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediată a unor mari consumatori din rețeaua electrică europeană, relatează diepresse.com.

Nu ar fi prima dată când armata austriacă prezice corect o criză de proporții. Campania de publicitate stradală, numită „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afișe explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul este de a oferi populației sfaturi. Campania de informare cuprinde și inserții publicitare în presa audio-vizuală și scrisă cu titlul: „Blackout! Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu ca la camping pentru 14 zile“!

Telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul vor fi paralizate. Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării. Principala problemă în gospodării este că dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite și dramatice în funcție de anotimp. Procurarea hranei va fi dificilă.

Ce să ai mereu lângă tine, în cazul unei pene de curent

Va fi „ca o campare între patru pereți”, spun austriecii.

Forțele armate austriece informează, pe pagina Ministerului federal al Apărării, bundesheer.at, despre obiectele pe care fiecare dintre noi ar fi indicat să le avem la îndemână.

Procurați-vă un radio cu baterii, alternativ asigurați-vă că aveți acces la radioul unui automobil. Păstrați astfel în permanență rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare și sisteme de atenționare privind concentrația de monoxid de carbon.

Depozitați în gospodărie apă de băut, 2 l de persoană pe zi, pentru 3-5 zile, rezerve de hrană pentru 3-5 zile, medicamentele necesare pentru două săptămâni, bani în numerar.

– radio cu baterii (radio auto!)

– lanterne sau faruri (inclusiv suficiente baterii de rezervă)

– lumânări, aprinzătoare, stingătoare, alarme de monoxid de carbon

– apă (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai

– mâncare care rezistă timp de 2 săptămâni (paste, orez, conserve…)

– medicamente esențiale pentru 2 săptămâni, trusă de prim ajutor

– articole de toaletă, saci de gunoi, benzi adezive

– aragaz, grătar, rezervă de combustibil

– bancnote și monede mici

– saci de dormit, pături, haine groase

– jocuri, blocuri, pixuri

– mașina să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin.

Ce este necesar să faci imediat?

Împreună cu familia și prietenii, gândiți-vă ce probleme apar și ce posibile soluții pot fi pregătite încă de acum:

– asigură stocuri pentru 2 săptămâni;

– completați trusa de prim ajutor;

– stabiliți un punct de întâlnire unde să vă întâlniți atunci când telefoanele nu vor mai funcționa (de exemplu, cu copiii care sunt la școală sau în altă parte departe de casă).

Ministrul austriac de Interne spune că: „Planurile noastre prevăd că poliția va putea rezista timp de 72 de ore și va putea garanta operațiuni de urgență încă patru zile”.

Se pregătesc în 100 de cazărmi așa-zise „insule de siguranță”, care să permită armatei să funcționeze și să comunice autarhic în blackout. Se instituie un centru integrat de comandă la nivel federal.

Pentru a sensibiliza populația, televiziunea austriacă de stat ORF a inclus în program un serial denumit „Totul în beznă“.

Citiți și:
Pregătiri deja acum pentru sfârşitul lumii
Un eveniment major de tip puls electromagnetic (atac cu arme sau natural) ar prăbuși întreaga rețea electrică

 

yogaesoteric
16 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More