Presa își taie singură craca de sub picioare. Iată de ce!

Presa „mainstream” este o fanatică a cenzurii, prin intermediul acelui instrument odios numit „fake news”, care amintește flagrant de Poliția Adevărului a lui Orwell sau de Secția de Propagandă a PCR.

O explicație a acestui demers ilogic și sinucigaș a oferit Tucker Carlson la Fox News într-o emisiune din luna octombrie:

Nu trecuseră nici 20 de minute din campania prezidențială din 2016 și devenise cât se poate de limpede că presa americană era teribil de dependentă de Donald Trump.

Îl urau pe Trump, evident, dar și aveau nevoie de Trump pentru a putea trăi. Ăsta este chipul adicției. Dacă ați văzut vreodată pe cineva strâmbându-se în timp ce bea vodcă caldă înainte de micul dejun, cu mâinile tremurânde, știți despre ce vorbesc.

Deci, nu a planat niciodată vreo îndoială în legătură cu ce urma să se petreacă atunci când presa va fi ruptă de alimentarea vitală zilnică cu Donald Trump. Se va prăbuși grămadă. Și exact asta s-a petrecut. S-a prăbușit.

Ulterior, nici măcar o singură emisiune de la CNN – cândva unul dintre cele mai importante canale de știri din lume („This is CNN”) – nici măcar o emisiune nu s-a apropiat de cifra de 800.000 de telespectatori.

Este extrem de puțin. Chris Cuomo ar face mai bine să dea concerte gratuite în parc, ceea ce chiar s-ar putea petrece curând.

Așadar, odată ce Trump a plecat, vechea formulă nu mai funcționează. Asta este cât se poate de explicabil.

Ceea ce este mai ciudat, mai greu de înțeles, este cum a reacționat presa în fața acestei realități.

Să presupunem că ai câștigat miliarde de dolari de-a lungul anilor vânzând prăjiturele Rice Krispies unui public pofticios. Poate că dentiștii se plâng de asta, însă pentru tine este o afacere grozavă și ești convins că ea va dura la nesfârșit. Ești întotdeauna tentat să crezi că tot ce e bun va ține veșnic. Dar nu este așa.

Cu timpul, consumatorii încep să înțeleagă că o bezea învelită în cereale nu este o gustare prea sănătoasă pentru micul dejun. Este gustoasă la început, dar dacă mănânci mult, îți face rău. Așa că au început să cumpere mai puțin din ce vindeai tu.

Cum să reacționezi la asta? Ei bine, dacă ai fi isteț, ai rebrendui produsul. Ai schimba culoarea, ai pune în el niște aditivi cu vitamine, i-ai schimba denumirea. Ceva de genul „batoane nutritive pentru o viață sănătoasă”.

Ai înțelege că oamenilor nu le plac deșeurile zaharisite. Vor pentru ei tot ce e mai bun, așa că o să le vinzi ce vor.

Ceea ce probabil nu ai face niciodată dacă ai vinde prăjiturele Rice Krispies pe o piață în declin rapid este de a te convinge singur că nu activezi în domeniul gustărilor, ci ești purtătorul unei misiuni divine.

Nu ai pretinde că mâncatul de bezele este un imperativ moral.
Nu i-ai denunța drept cretini sau rasiști pe cei care mănâncă mai puțin zahăr.
Nu ai urmări să interzici dieta Atkins, nici nu ai scoate în afara legii regimul Keto.

Totuși, exact asta a decis presa să facă în timp ce se confruntă cu spectrul dispariției. Și-a umflat indignarea morală, și-a fixat la maximum nivelul de autosuficiență.

Și, pe deasupra, a pretins că nimic nu s-a schimbat și că Donald J. Trump încă întunecă orizontul, asemenea unei furtuni colosale care amenință această națiune fragilă.

Nu exagerez cu nimic. Iată un eșantion recent din programele americane de știri.

Brianna Keilar: „Responsabilii electori se tem din ce în ce mai mult pentru viața lor în timp ce Donald Trump își continuă marea lui minciună.”

Poppy Harlow: „Președintele Trump continuă să răspândească minciuni despre alegeri, despre rezultatele alegerilor din țară.

Don Lemon: „Unde ne-am fi aflat astăzi dacă Donald Trump și administrația lui pur și simplu ar fi ascultat de știință?

Bill Kristol: „Donald Trump vrea să deturneze următoarele alegeri. Dorește limitarea voturilor și deturnarea alegerilor la nivel de stat.

Jeffrey Tobin: „Mitch McConnell și Kevin McCarthy au denunțat insurecția, l-au denunțat pe Trump.

Wolf Blitzer: „Președintele Trump a găsit o surprinzătoare platformă nouă pentru a-și răspândi Marea Minciună.

Molly Jong-Fast: „Ce vreau să zic despre Trump este că Trump este mereu nociv pentru democrație.

Erin Burnett: „S-au produs multe metastaze după președinția lui Trump. Totuși, cancerul original a fost președintele Trump.

Ce spectacol monstruos. Nu e de mirare că nimeni nu se uită. Cine s-ar uita la așa ceva?

Dar ascultați-i ce zic: Trump vrea să deturneze viitoarele alegeri, urlă piticul dolofan. De fapt, cu toții urlă. Ne-am prins.

Dar realitatea este că Donald Trump nu mai este președintele Statelor Unite. Acum joacă golf în Florida. Bravo lui! Ce-ar fi să informăm despre ce se petrece acum cu adevărat în America? Poate ne-ați putea explica, sau măcar să ne vorbiți despre asta.

Nu. Nu vor. Nu vor, pentru că sunt prizonierii unei epoci anterioare. Nu se pot adapta unei noi realități.

Cu doar câțiva ani în urmă, să fii gazda unei emisiuni duminicale la televiziune era considerat ceva grozav. Mai ales la Washington. Acum, nimeni nu mai dă doi bani pe chestia asta. Este irelevant.

Imaginați-vă că sunteți gazda unei astfel de emisiuni. Chuck Todd (Meet the Press – NBC News) nu are nevoie să își imagineze. El și-a petrecut toată viața chinuindu-se să obțină un astfel de post, și când a reușit a descoperit că nu merită. Nu e deci de mirare că este atât de ursuz și de vulnerabil:

Senator Ron Johnson: „Toate acestea au început atunci când presa mainstream a abandonat orice pretenție de imparțialitate și și-a ales o tabără în aceste alegeri. Acest incendiu a izbucnit atunci când, de pildă, ați decis să ignorați ancheta noastră despre Hunter Biden. Nu există nicio dovadă de fapte reprobabile, ați spus, și acum, după alegeri descoperim o grămadă de dovezi, până acolo încât avem și o anchetă a FBI.

Chuck Todd: „Domnule senator, ajunge, m-am săturat să tot aud asta.

Ron Johnson: „Ascultați, și eu m-am săturat, cel mai regretabil aspect în toată această situație este că s-a ajuns ca republicanii și conservatorii să nu mai aibă încredere în presă. Asta este situația, așa se distruge credibilitatea presei și a instituțiilor noastre, încrederea în instituții.

Domnule senator, m-am săturat. Chuck Todd nu suportă nici măcar să audă vreo critică la adresa presei americane.

Dar nimeni nu mai este obligat acum. Calmează-te, Chuck. Pe nimeni nu mai interesează ce crezi tu, autoritatea ta morală s-a topit odată cu importanța ta. Strigi în pustiu. Toți strigă în pustiu.

De fapt, Chuck Todd este conștient de asta. Toți sunt conștienți.

Însă, în loc să accepte adevărul despre ei înșiși și carierele lor, în loc să își îmbunătățească comportamentul sau să dobândească noi competențe – ar fi bine – ori să se retragă elegant la Cabo, nu vor renunța.

Mai au o ultimă speranță să păstreze în viață escrocheria, iar această speranță este cenzura. Așa se facă că trusturile de presă au devenit convinse că își pot determina prietenii din monopolurile tehnologice să le închidă concurența.

Poate că astfel vor putea continua. Poate că astfel vor putea redeveni afaceri importante și profitabile. Poate că ne-am putea întoarce în anul 2003, o epocă în care oamenii întârziau la o partidă de golf pentru a se uita la Meet the Press. Nu ar fi genial? Ăsta este scopul lor, așa iluzoriu cum e.

Iar asta explică de ce, brusc, ziariștii au început să atace Primul Amendament, despre care ai crede că le face slujbele posibile.

Aceasta arată cu exactitate de ce urăsc Fox News atât de obsesiv. Și Substack la fel. Aceasta este cheia campaniei lor împotriva a ceea ce numesc „dezinformare”.

Dacă ești o persoană care crede în puterea cuvântului – eu sunt – ai izbucni în râs de fiecare dată când i-ai auzi spunând asta. Dezinformare? Nu sunt exact aceiași tipi care ne-au spus că Putin a făcut ca Trump să fie ales? Cei care au jurat că un anume puști dintr-un liceu din Kentucky a fost în Ku Klux Klan? Ba da, exact aceiași.

Așa că, evident, nu pot fi împotriva dezinformării. Ceea ce urmăresc ei să facă este să își restabilească monopolul.

Citiți și:
Jurnalistul Tucker Carlson este urmărit de NSA la comanda administraţiei Biden
Tucker Carlson: Peste 3.300 de americani au murit după ce au fost vaccinați împotriva covid-19

 

yogaesoteric
16 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More