Europa a ajuns să se jefuiască pe ea însăşi. Marile bănci și UE îndeamnă țările să facă împrumuturi păguboase pentru programe de dezvoltare

 

Michael Hudson, împreună cu John Perkins și alți câțiva analiști economici au atras atenția asupra jafului pe care instituțiile economice occidentale îl dezlănțuie pe multiple planuri asupra oamenilor, în principal prin intermediul băncilor mari din New York, cu ajutorul Fondului Monetar Internațional (FMI).

Țările din lumea a treia au fost și sunt în continuare prădate, fiind ademenite să își asume planuri de dezvoltare în materie de electrificare sau în alte scopuri asemănătoare. Guvernelor credule și naive li se spune că își pot îmbogăți propriile țări prin luarea unor împrumuturi străine pentru a implementa un plan de dezvoltare prezentat ca occidental, iar rezultatul obținut va fi strângerea unor venituri suficiente din taxe provenite din dezvoltarea economică pentru a putea plăti împrumutul străin.

Rareori are loc acest lucru, dacă se petrece. Ceea ce se petrece, de fapt, este că planul aruncă respectiva țară într-o stare de îndatorare până peste cap, care depășește veniturile sale în valută. În momentul în care acea țară este în imposibilitatea de a achita împrumutul pentru planul de dezvoltare, creditorii îi trimit pe cei ce la FMI pentru a-i comunica guvernului îndatorat că FMI îi va proteja cota de credit prin acordarea unui împrumut pentru a-și putea plăti datoria către creditorii bancari. Cu toate acestea, condițiile prevăzute sunt ca guvernul să ia măsurile de austeritate necesare pentru ca să-și poată plăti datoria către FMI. Aceste măsuri implică reducerea serviciilor publice și a sectorului de stat, scăderea pensiilor de stat și vânzarea resurselor naționale către străini. Banii economisiți în urma diminuării beneficiilor sociale și cei obținuți din vânzarea proprietăților de stat către străini vor avea drept scop plata datoriei către FMI.

Aceasta este modalitatea prin care Occidentul a jefuit în mod tradițional țările din Lumea a Treia. Dacă președintele unei țări este reticent asupra intrării într-un asemenea joc, el este pur și simplu mituit, așa cum s-a petrecut în cazul guvernanților din Grecia, pentru a fi de acord cu jefuirea țării pe care președintele ar trebui să o reprezinte.

După ce posibilitatea de prădare prin această metodă a fost epuizată, Occidentul a adus în discuție terenurile agricole și a impus țărilor din lumea a treia o politică de abandonare a producției autosuficiente de hrană și trecerea la producția a una – două recolte pentru a obține venituri din export. Această politică face ca populațiile din lumea a treia să fie dependente de importurile de hrană din vest. Cazul tipic este că veniturile din exporturi sunt deturnate de guvernanții corupți sau de cumpărători străini care plătesc sume mici în timp ce străinii care vând hrană au prețuiri foarte mari. Așadar, necesarul intern este transformat în îndatorare.

După ce întreaga lume a treia a fost exploatată până la limita posibilului, Occidentul s-a întors către jefuirea alor săi. Irlanda a fost jefuită, iar situația din Grecia și Portugalia este atât de gravă încât a forțat un număr mare de femei tinere să înceapă să se prostitueze. Dar acest aspect nu deranjează conștiința occidentală.

Odinioară, când o țară suverană se afla în imposibilitatea de a plăti o datorie, creditorii trebuiau să reducă suma la una pe care respectiva țară să o poată plăti. În secolul 21, așa cum Michael Hudson scrie în cartea The Failure of Laissez Faire Capitalism (Eșecul capitalismului de tipul Laissez Faire), această regulă tradițională a fost abandonată.

Noua regulă este că poporul unei țări, chiar și cel al unei țări ai cărei conducători de vârf acceptă mită pentru a îndatora țara față de străini, trebuie să suporte tăierea pensiilor, a salariilor și a serviciilor sociale, și vânzarea către străini a resurselor naționale importante precum sistemele locale de aprovizionare cu apă, a porturilor, a loteriei naționale și a terenurilor naționale protejate – așa cum s-a petrecut în cazul insulelor protejate din Grecia –, străini care au libertatea de a majora prețurile pentru apă, de a refuza dreptul guvernului grec la veniturile din loteria națională și de a vinde patrimoniul național protejat al Greciei către dezvoltatori imobiliari.

Ceea ce s-a petrecut în cazul Greciei și al Portugaliei este acum în curs de desfășurare în Spania și Italia. Populațiile sunt neajutorate din cauză că guvernele lor nu le reprezintă. Guvernanții lor nu numai că primesc mite, dar sunt și spălați pe creier și sunt convinși că trebuie să intre în Uniunea Europeană, iar în caz contrar, că ei vor fi dați la o parte de istorie. Popoarele oprimate și suferinde sunt și ele la rândul lor spălate pe creier în același mod. De exemplu, în Grecia guvernul ales pentru a preveni jefuirea țării a fost neputincios din cauză că poporul grec este convins că trebuie să facă parte din Uniunea Europeană cu orice preț.

Combinația dintre propagandă, putere financiară, prostie și mită ne face să credem că nu există nicio șansă pentru popoarele europene.

Același lucru este valabil și în Statele Unite, Canada, Australia și Marea Britanie. În SUA zeci de milioane de cetățeni americani au acceptat în tăcere, timp de șapte ani, absența oricăror venituri din dobânzi la economiile lor de ani de zile. În loc să pună întrebări și să protesteze, americanii au acceptat fără să gândească propaganda conform căreia existența lor depinde de succesul unui pumn de mega-bănci create artificial care sunt „prea mari pentru a se prăbuși”. Milioane de americani sunt convinși că este mai bine pentru ei să își reducă economiile decât să falimenteze o bancă coruptă.

Pentru a menține popoarele occidentale într-o stare de confuzie în ceea ce privește amenințarea reală pe care o au de înfruntat, acestora li se spune că există teroriști peste tot și că vor fi omorâți dacă guvernele nu își vor exercita puterea lor atotstăpânitoare și de necontestat. Până acum acest plan diabolic de control a decurs perfect, folosind atentate de tip steag-fals unul după altul, accentuând frica de false atacuri teroriste care au drept scop împiedicarea conștientizării faptului că toate acestea nu reprezintă decât o înscenare pentru ca toate veniturile și bogățiile să fie concentrare în mâinile a câtorva oameni.

Nemulțumiți de nivelul supremației lor asupra „popoarelor democratice”, acești Unu la Sută au scornit parteneriatele transatlantice și transpacifice. Se presupune că acestea sunt „acorduri de liber schimb” de pe urma cărora toată lumea va avea de câștigat. De fapt, acestea sunt înțelegeri atent ascunse, secrete care conferă afacerilor private control economic asupra legilor guvernelor suverane.

De exemplu, a fost dovedit faptul că în baza parteneriatului transatlantic Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie ar putea fi dat în judecată în tribunale private, fiind privit sub incidența parteneriatului ca o metodă de a împiedica accesul la asigurările private medicale, astfel că firmele private îl pot acuza pentru provocarea de daune, și s-ar putea chiar forța desființarea lui. Guvernul englez corupt, sub influența vasalului Washingtonului, David Cameron, a blocat accesul la documentele legale care arată impactul parteneriatului transatlantic asupra Sistemului Național de Sănătate din Anglia.

Publicația engleză The Guardian, care adesea trebuie să se prostitueze pentru a se putea bucura de puțină independență, descrie furia poporului englez față de secretele guvernului referitoare la o problemă atât de fundamentală pentru bunăstarea oamenilor. Cu toate acestea, englezii continuă să voteze partidele politice care au trădat poporul englez.

Pentru orice cetățean din țările occidentale care este atât de prost sau spălat pe creier încât să se nu se prindă, spunem răspicat că toată forța politicii guvernului „lor” aste dirijată către a împinge fiecare aspect al vieții cetățenilor în mâinile lacome ale intereselor private.

În Anglia, serviciul de poștă a fost vândut la un preț neînsemnat către anumite interese private cu legături politice. În SUA, Republicanii și poate și Democrații, intenționează să privatizeze Medicare (programul național de asigurare socială) și Serviciul de Securitate Socială, la fel cum au privatizat multe departamente ale sistemului militar și de detenție. Funcțiile publice sunt ținte pentru profituri private.

Unul dintre motivele creșterii costurilor din bugetul american militar este privatizarea sa. Privatizarea sistemului american de detenție a avut drept rezultat trimiterea unui număr enorm de oameni nevinovați la închisoare, unde sunt obligați să lucreze pentru Apple Computer, servicii de IT, companii de îmbrăcăminte care furnizează haine pentru armata americană, precum și pentru multe alte afaceri private. Muncitorii din închisoare sunt plătiți cu doar 69 de cenți pe oră, cifră situată chiar sub nivelul salariului de bază din China.

Aceasta a ajuns să fie în prezent America. Poliție coruptă. Procurori corupți. Judecători corupți. Dar profituri maxime pentru capitalismul american bazat pe munca în închisoare. Economiștii care susțin existența pieței de liber-schimb au ridicat în slăvi închisorile private, susținând că acestea vor fi mai eficiente. Și, într-adevăr, sunt mai eficiente în a furniza profituri pentru capitaliști, obținute din munca unor sclavi.

Peste tot în Europa, guvernele corupte controlate de la Washington le-au distras oamenilor atenția de la modul în care ele îi vând și i-au determinat să se concentreze asupra imigranților, a căror prezență este consecința acțiunilor guvernelor europene care reprezintă interesele Washingtonului și nu interesele propriilor lor popoare.

Ceva cumplit s-a petrecut cu inteligența și conștiința națiunilor occidentale care par a nu mai fi capabile să înțeleagă mașinațiunile guvernelor „lor”.

Guvernarea responsabilă în Occident este ceva de domeniul istoriei. Viitorul îi rezervă civilizației vestice doar eșec și colaps.

Citiți și:

Noi dovezi şocante dar edificatoare că este iminent colapsul SUA

Atenţie mare! De ce se grăbeşte Uniunea Europeană să implementeze mecanismul de «bail in»?

Serviciile secrete austriece acuză: SUA şi George Soros finanţează fuga imigranţilor spre Europa

 

yogaesoteric
18 mai 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More